Anställning efter 65
Vi hjälper dig att hålla koll på vad som gäller när en anställd fortsätter att jobba efter 65.
Checklista
Så hanterar du försäkringarna för anställda över 65
Försäkringsskyddet kan förändras när anställda fortsätter att jobba efter 65. Använd de här enkla checklistorna för att ha koll på alla delar.
Arbetare
Checklista när en arbetare fortsätter jobba efter 65
Tjänstemän
Checklista när en tjänsteman fortsätter jobba efter 65
Viktigt att tänka på när en anställd fyllt 65
- För anställda födda innan 1959 är arbetsgivaravgiften lägre.
- Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för alla, oavsett ålder.
Vanliga frågor om anställda som fyllt 65
- Du behöver inte längre betala in till den anställdas tjänstepension hos Fora från och med den månaden hen fyller 65 år. Företaget och den anställda kan göra en frivillig överenskommelse om att företaget fortsätter att betala för tjänstepensionen. Om ni gör det ska du fortsätta att rapportera in den anställdas lön till Fora.
- Tre försäkringar fortsätter gälla efter 65: Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL), som ger en summa pengar till familjen om den anställda dör innan pension, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) och Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS). Arbetsgivaren betalar inga premier för dessa försäkringar från den månaden arbetaren fyller 65 år.
- Inom vissa kollektivavtalsområden ska du betala en premie för deltidspension även efter att den anställda fyllt 65. I Foras prislista (kompletterade pensionspremier) ser du vad som gäller för olika kollektivavtal.
Här hittar du en prislista över de olika försäkringarna, kostnader och premier.
- Dina inbetalningar till ITP 2 avslutas automatiskt månaden innan den anställda fyller 65 år. Företaget och den anställda kan göra en frivillig överenskommelse om att företaget ska fortsätta betala in till tjänstepensionen. Vid en överenskommelse om fortsatt tjänstepension gäller endast ITP 1. Du ska rapportera in den anställda som ny medarbetare till Collectum och därefter rapportera bruttolönen varje månad.
- Dina inbetalningar till ITP 1 avslutas automatiskt månaden innan den anställda fyller 66 år. Du och den anställda kan göra en frivillig överenskommelse om att företaget ska fortsätta betala in till tjänstepensionen. Då ska du rapportera in den anställda som ny medarbetare till Collectum och därefter rapportera bruttolönen varje månad.
- ITP sjukpension gäller fram till 66 år, både för anställda med ITP 1 och ITP 2.
Eftersom ITP sjukpension gäller fram till 66 år ska du rapportera den som har ITP 2 som nyanställd till Collectum. Det här gäller om den anställda jobbar minst 8 timmar per vecka. - Efter att den anställda fyllt 65 fortsätter du som arbetsgivare betala för Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL), som ger en summa pengar till familjen om den anställda dör. Det gör du fram till månaden innan den anställdas 70-årsdag.
- Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för den anställda, oavsett ålder. Men du betalar ingen premie från den månad den anställda fyller 65 år.
- Den anställda har rätt till kompetens- och omställningsstöd fram till 66 år. Du betalar ingen premie från den månad den anställda fyller 65 år.
- Du ska betala för deltids- eller flexpension fram till dess att den anställda fyller 65 eller 66 år. Läs i kollektivavtalet vad som gäller för just ditt företag.
Här hittar du en prislista över de olika försäkringarna, kostnader och premier.
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för alla anställda, oavsett ålder.
Olika gäller beroende på om din nya medarbetare är arbetare eller tjänsteman.
För arbetare som fyllt 65:
-
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller. Samtliga anställda har TFA oavsett ålder, men du betalar inte någon premie till Fora efter 65.
- Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) gäller så länge den anställda jobbar, men du betalar ingen premie till Fora efter 65.
- Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) gäller fram till månad som den anställda fyller 66 år.
- Företaget kan frivilligt göra en överenskommelse med den anställda om att betala in tjänstepension. I så fall ska du göra en anmälan till Fora.
- Tänk på att det i vissa kollektivavtal finns en skyldighet att betala deltidspensionspremier även efter 65.
För tjänsteman som fyllt 65:
- Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller. Samtliga anställda har TFA oavsett ålder, men du behöver inte betala någon premie till Fora efter 65.
- Du ska betala tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) fram till månaden innan den anställda fyller 70 år och jobbar minst 8 timmar per vecka. Om du har TGL-försäkringen i Alecta tar du med den anställda i din gruppanmälan till Collectum. Har företaget TGL i annat försäkringsbolag, ska du anmäla den anställda dit.
- Tjänstepensionen ITP 1 gäller fram månaden innan den anställda fyller 66 år och ITP 2 gäller fram till månaden innan den anställda fyller 65 år. Företaget kan frivilligt göra en överenskommelse med den anställda om att fortsätta betala in tjänstepension. I så fall anmäler du den anställda till Collectum för inbetalning till ITP 1.
- ITP sjukpension gäller fram till 66 år, både för anställda med ITP 1 och ITP 2.
Eftersom ITP sjukpension gäller fram till 66 år ska du rapportera den som har ITP 2 som nyanställd till Collectum. Det här gäller om den anställda jobbar minst 8 timmar per vecka.
Arbetsgivaravgiften är lägre för anställda som är födda 1958 eller tidigare. Läs mer om arbetsgivaravgifter, kostnader och premier.
En arbetare har rätt till Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) oavsett ålder, men det krävs att hen jobbar minst 8 timmar per vecka. Arbetaren får inte heller ha varit borta från jobbet mer än 90 dagar i följd. Efterskyddet gäller inte efter 65.
En tjänsteman har rätt till Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) till och med månaden innan hen fyller 70. Men för att försäkringen ska gälla ska tjänstemannen jobba minst 8 timmar per vecka.