Till innehållet

Arbeta efter ordinarie pensionsålder

Här kan du läsa om försäkringsskyddet enligt lag och kollektivavtal vid arbete efter ordinarie pensionsålder för både arbetare och tjänstemän. Anställda har rätt att behålla sin anställning fram till 69 års ålder enligt 32 a § LAS. Det innebär att anställda kan fortsätta att arbeta till utgången av den månad hen fyller 69 år.

Pension och försäkring enligt lag

I Sverige har vi ingen pensionsålder men däremot finns det åldersgränser för försäkringarna.

Allmän pension

Från 2023 är tidigaste tidpunkten för att ta ut allmän pension 63 år. Från 2023 har ålder för att få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg höjts från 65 år till 66 år. Riktåldern för 2026-2030 har redan beslutats av riksdagen att bli 67 år. När riktåldern införs 2026, kommer den lägsta åldern för att ta ut allmän pension, få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg att ändras till tre år före riktåldern. Riktåldern följer medellivslängdens utveckling. 

Det går bra att ta ut allmän pension och fortsätta arbeta vilket också gäller efter riktåldern. Ju senare pensionen tas ut desto högre blir den, eftersom den ska betalas ut under en kortare tid. Dessutom tjänar den anställda in allmän pension när hen arbetar och betalar skatt, och det är möjligt att göra uppehåll i uttaget. Det går också bra att öka eller minska uttaget av allmän pension.

Sjukdom

Sjuklönelagen har ingen åldersgräns. Sjukpenning betalas ut för anställda som har fyllt 66 år – men med vissa begränsningar. För anställd som har haft sjukpenning i 180 dagar och har fyllt 66 år, kan Försäkringskassan pröva fortsatt rätt till sjukpenning. Har den anställda fyllt 71 år betalas sjukpenning ut sammanlagt i som längst 180 dagar. Anställda som har fyllt 66 år kan inte få sjukersättning. Läs mer hos Försäkringskassan.

Försäkringskassan kan också besluta att den som haft sjukpenning i 180 dagar efter 66 års ålder, inte längre har rätt till sjukpenning.

Arbetsskada

Om en anställd går miste om inkomst på grund av en arbetsskada kan hen få ersättning i form av livränta. Livränta betalas normalt ut längst till och med månaden innan hen fyller 66 år. Om anställd råkar ut för arbetsskada efter att hen har fyllt 66 år kan livränta betalas ut från 2023 som längst till och med månaden innan hen fyller 69 år.

Dödsfall

Om en make, maka eller sambo dör kan den efterlevande få en omställningspension om hen inte har fyllt 66 år. Den kan betalas ut under 12 månader men som längst till och med månaden innan hen fyller 66 år. Efterlevande som har vårdnaden om barn kan få förlängd omställningspension. Pensionen upphör när den efterlevande fyller 66 år.  ​​​​​​​

Kompetens och omställning

Omställningsstudiestödet gäller inte efter 65 år. Ersättning från a-kassa gäller fram till 66 år.

Tillbaka till toppen

Tjänstepension och försäkringar arbetare (Svenskt Näringsliv-LO)

Kollektivavtalet bestämmer vilka åldersgränser som ska gälla för tjänstepension och försäkringar.

Avtalspension SAF-LO

Avtalad pensionsålder är 65 år för Avtalspension SAF-LO. Om den anställda fortsätter jobba efter 65 år kan arbetsgivare och den anställda komma överens om att fortsätta betala in pensionspremier. Om den finns en överenskommelse rapporterar arbetsgivaren den anställda till Fora enligt Foras rutiner. Premiebefrielseförsäkringen gäller som längst till och med månaden före den anställda fyller 65 år.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Inom många branscher är parterna överens om att arbetsgivaren ska betala in en kompletterande pensionspremie utöver ordinarie avsättning till Avtalspension SAF-LO. Inom vissa avtalsområden ska kompletterande pensionspremier betalas in även efter 65 år. Det är Fora som administrerar avsättningen. Läs mer på fora.se och i aktuellt kollektivavtal.​​​​​​​

Pensionen kan skjutas upp hur länge som helst helt eller delvis. 

Sjukdom

Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) gäller som längst till och med månaden innan den anställda fyller 66 år. Arbetsgivaren betalar inte någon premie från den månad den anställda fyller 65 år.​​​​​​​

Den anställda kan från 1 januari 2026 ha rätt till ersättning till och med månaden innan hen fyller 67 år. Förändringen gäller även för pågående försäkringsärenden som beviljats ersättning före 2026. Förändringen gäller inte för anställda som fyllt 66 år senast den 31 december 2025.

Föräldraledighet

Den anställda har rätt till Föräldrapenningtillägg (FPT) även efter 65 år, ingen övre åldersgräns finns. Premiebefrielseförsäkring (PBF) upphör vid 65 år. Från den månad som den anställda fyller 65 år betalar arbetsgivaren ingen premie.​​​​​​​

Arbetsskada

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller oavsett ålder. Ingen premiebetalning från den månad den anställda fyller 65 år.

Dödsfall

  • Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) gäller så länge arbetaren inte är frånvarande mer än 90 dagar i följd. Från den månad som den anställda fyller 65 år betalar arbetsgivaren ingen premie. 
  • Efterskydd för TGL gäller som längst till dess den anställda fyllt 66 år.
  • Familjeskyddet upphör att gälla även vid fortsatt arbete efter 65 år. Skyddet gäller som längst till och med månaden då hen fyller 65 år.

​​​​​​​Kompetens och omställning

I avtalsområde Svenskt Näringsliv-LO kan kompetens- och omställningsstöd beviljas längst till och med månaden före den anställda fyller 65 år.

Försäkring om avgångsbidrag (AGB) kan beviljas längst till och med månaden före den då den anställda fyller 65 år.

Tillbaka till toppen

Tjänstepension och försäkringar arbetare (Fremia-LO)

Kollektivavtalet bestämmer vilka åldersgränser som ska gälla för tjänstepension och försäkringar.

Gemensam tjänstepension (GTP)

Ordinarie pensionsålder är 65 år för GTP. Om den anställda jobbar kvar efter 65-årsdagen kan arbetsgivaren välja att fortsätta eller avsluta inbetalningen av pensionspremier. Premiebefrielseförsäkringen gäller som längst till och med månaden före den anställda fyller 65 år.​​​​​​​

Sjukdom

Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) gäller som längst till och med månaden innan den anställda fyller 66 år. Arbetsgivaren betalar inte någon premie från den månad den anställda fyller 65 år.​​​​​​​

Föräldraledighet

Den anställda har rätt till Föräldrapenningtillägg (FPT) även efter 65 år, ingen övre åldersgräns finns. Premiebefrielseförsäkring (PBF) upphör vid 65 år.​​​​​​​

Arbetsskada

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller oavsett ålder. Ingen premiebetalning från den månad tjänstemannen fyller 65 år.​​​​​​​

Dödsfall

Avtalsgrupplivförsäkring (AGL) gäller så länge den anställda inte är frånvarande mer än 90 dagar i följd.  I villkoren för AGL har den normala slutåldern höjts till 69 år genom ändringen i 32 a § LAS. För anställd som har fyllt 69 år gäller AGL-förmåner så länge den anställda intill dödsfallet, kvarstått i avlönat arbete. AGL hanteras av Folksam.

I Gemensam tjänstepension (GTP) ingår familjeskydd. Detta skydd ger totalt två förhöjda prisbasbelopp per år och betalas ut månadsvis under fem år, från och med månaden efter dödsfallet. För att omfattas av GTP-familjeskydd måste den anställda ha fyllt 18 år men inte 69 år. Hen måste också ha påbörjat en tillsvidareanställning eller visstidsanställning för att utföra arbete under minst tre månader. 

​​​​​​​Kompetens och omställning

Kompetens- och omställningsstöd i båda avtalen gäller längst till och med månaden före angivna ålder i LAS 32 a §, för år 2023 är det 69 år.

Avgångsbidrag (AGB) och Omställningsersättning (OSE) gäller längst till och med månaden före angivna ålder i 32 a § LAS.

Tillbaka till toppen

Tjänstepension och försäkringar tjänstemän (Svenskt Näringsliv-PTK)

Kollektivavtalet bestämmer vilka åldersgränser som ska gälla för tjänstepension och försäkringar.

Tjänstepension ITP 1 och ITP 2

Premier till tjänstepensionen ITP 1 betalas till 66 år. Om anställningen fortsätter efter 66 år kan arbetsgivare och anställda komma överens om att arbetsgivaren fortsätter betala in pensionspremier till ITP 1.

ITP 2 har pensionsålder 65 år. Om anställningen fortsätter efter 65 år kan arbetsgivare och anställda komma överens om att arbetsgivaren fortsätter betala in pensionspremier, då alltid till ITP 1.

Om det finns en överenskommelse anmäler arbetsgivaren den anställda på nytt till Collectum och rapporterar den anställdas bruttolön.

Premie för deltids- eller flexpension betalas fram till att en tjänsteman med ITP 1 fyller 66 år, respektive 65 år för en tjänsteman med ITP 2.

Pensionen kan skjutas upp hur länge som helst, helt eller delvis. 

Sjukdom

Sjukpension för både ITP 1 och ITP 2 gäller till och med månaden innan den anställda fyller 66 år.

En tjänsteman som omfattats av ITP 1 och fortsätter arbeta efter 66 år, kan ha rätt till ITP sjukpension till och med sjukdag 180. En tjänsteman som efter 66 år anmäls till ITP 1 kan också ha rätt till ITP sjukpension till och med sjukdag 180. En förutsättning är att Försäkringskassan betalar ut sjukpenning under perioden. För tjänstemän med ITP 2 upphör rätten till ITP sjukpension vid 66 år.

Den som fortsätter att jobba efter 66 år har oftast rätt till kollektivavtalad sjuklön fram till 69 år, dock kan andra regler gälla vid nyanställning.

Kommande ändringar

Den anställda kan från 1 januari 2026 ha rätt till ersättning till och med månaden innan hen fyller 67 år. Förändringen gäller även för den som beviljats ersättning före 2026 om hen fortfarande är sjuk. Förändringen gäller inte för anställda som fyllt 66 år senast den 31 december 2025.

Arbetsskada

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller oavsett ålder. Ingen premiebetalning från den månad tjänstemannen fyller 65 år.

Dödsfall

  • Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) och premieinbetalning gäller som längst till och med månaden före den anställda fyller 70 år.
  • ​​​​​Efterskyddet för TGL gäller som längst till 66 år.
  • Familjeskyddet upphör att gälla även vid fortsatt arbete efter 66 år för den som har ITP 1 och  65 år för den som har ITP 2. Skyddet gäller som längst till och med månaden före hen fyller 66 år för ITP 1 samt 65 år för ITP 2.

Kompetens och omställning

  • Kompetens- och omställningsstöd från TRR gäller för anställda fram till 66 års ålder. Från den månad som den anställda fyller 65 år betalar arbetsgivaren ingen premie. Från år 2025 kommer arbetsgivaren att betala premier för anställda upp till 66 år.
  • Avgångsersättning (AGE) kan beviljas längst till och med månaden före den anställda fyller 66 år.
  • Kompletterande arbetslöshetsersättning kan beviljas längst till och med månaden före den anställda fyller 66 år. 
  • Förändringarna nedan gäller från 1 januari 2026 och gäller även pågående ärenden som beviljats förmåner enligt huvudavtalet innan 1 januari 2026. De gäller inte för anställda som fyllt 66 år senast 31 december 2025.
  • Omställningsstöd och kompetensstöd kan beviljas till och med månaden före den anställda fyller 67 år.
  • Kompletterande arbetslöshetsersättning kan beviljas till och med månaden före den anställda fyller 67 år.
  • Avgångsersättning (AGE) kan beviljas till och med månaden före den anställda fyller 67 år.
  • Från 1 januari 2026 kommer arbetsgivaren att betala premier för anställda upp till 67 år.

ITP utland 

Sedan den 1 juli 2023 gäller ITP utland för ITP 1 och ITP 2 till att den anställda fyller 66 år.

Utlandsanställda med ITP 2 som fyller 65 år och som ska fortsätta ha ITP utland till 66 år behöver arbetsgivaren anmäla på nytt.

Läkekostnadsförsäkring vid utlandstjänstgöring (LFU) saknar en övre åldersgräns avseende skyldigheten att teckna försäkringen. 

Tillbaka till toppen

Tjänstepension och försäkringar tjänstemän (Fremia-PTK)

Kollektivavtalet bestämmer vilka åldersgränser som ska gälla för tjänstepension och försäkringar.

Tjänstepension KTP 2

Ordinarie pensionsålder är 65 år för KTP 2.

Om anställningen fortsätter efter 65 år kan arbetsgivare och anställda komma överens om att fortsätta betala in pensionspremier, då alltid till ITP 1.

Om det finns en överenskommelse anmäler arbetsgivaren den anställda till Collectum och rapporterar den anställdas bruttolön.

Premie för deltids- eller flexpension betalas fram till att en tjänsteman med KTP 2 fyller 65 år. 

Pensionen kan skjutas upp hur länge som helst helt eller delvis. 

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Gäller som längst till och med månaden innan den anställda fyller 65 år. 

Sjukdom

Sjukpension för KTP 2 gäller till och med månaden innan den anställda fyller 66 år.

Den som fortsätter att jobba efter 66 år har oftast rätt till kollektivavtalad sjuklön fram till 69 år, dock kan andra regler gälla vid nyanställning.

Kommande ändringar

Den anställda kan från 1 januari 2026 ha rätt till ersättning till och med månaden innan hen fyller 67 år. Förändringen gäller även för den som beviljats ersättning före 2026 om hen fortfarande är sjuk. Förändringen gäller inte för anställda som fyllt 66 år senast den 31 december 2025

Arbetsskada

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller oavsett ålder. Ingen premiebetalning från den månad tjänstemannen fyller 65 år.

Dödsfall

  • Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) och premieinbetalning gäller som längst till och med månaden före den anställda fyller 70 år.
  • ​​​​​Efterskyddet för TGL gäller som längst till 65 år.
  • Familjeskyddet upphör att gälla även vid fortsatt arbete efter 65 år för den som har KTP 2. 

​​​​​​​Kompetens och omställning

Kompetens- och omställningsstöd för tjänstemannaavtal via Fremia hanteras av omställningsorganisationen Omstella. Avtalat har inget informationsuppdrag om denna omställningsförsäkring och frågor hänvisas till Omstella.

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.