Till innehållet

Arbetsskadeförsäkring enligt lag

Den som skadar sig i jobbet kan få ersättning från den allmänna arbetsskadeförsäkringen. Det är Försäkringskassan som hanterar försäkringen och betalar ut ersättning om de beslutar att det föreligger en arbetsskada.

Mer information

Du kan läsa mer om lagen på riksdagen.se i Socialförsäkringsbalken (2010:110). På Försäkringskassans sajt Vägledningar finns det samlad information om vad som gäller inom ett eller flera försäkringsområden och uppdateras löpande.

Vem omfattas?

Alla som jobbar omfattas av arbetsskadeförsäkringen, både de som är tillsvidareanställda och de som har en tillfällig anställning. Försäkringen gäller också för vd, företagare och uppdragstagare. Dessutom kan den som studerar vissa typer av utbildningar, som är förenade med särskild risk för arbetsskada, omfattas av försäkringen om de skadar sig som ett led i sin utbildning. ​​​​​​​

Vad är en arbetsskada?

  • Olycksfall – om den anställda råkar ut för ett olycksfall och skadar sig i jobbet.
  • Färdolycksfall – om den anställda råkar ut för ett olycksfall på väg till eller på väg hem från arbetsplatsen.
  • Arbetssjukdom – om den anställda har blivit psykiskt eller fysiskt sjuk på grund av jobbet.
  • Sjukdom – framkallad genom smitta i vissa fall. ​​​​​​​

Så ersätter den allmänna arbetsskadeförsäkringen

Vid arbetsskada eller arbetssjukdom utreder Försäkringskassan om den anställda har rätt till ersättning. Vid godkänd arbetsskada kan Försäkringskassan lämna ersättning för:

  • inkomstförlust
  • sjukvård utanför Sverige
  • tandvård
  • särskilda hjälpmedel, till exempel kryckor och proteser
  • vid dödsfall.

Arbetsskadelivränta

Om en anställd går miste om förmågan att skaffa sig inkomst på grund av en arbetsskada, kan hen få ersättning i form av livränta. Försäkringskassan kan bevilja livränta när skadan innebär att personen beräknas ha en inkomstförlust som kvarstår minst ett år framåt i tiden. För att Försäkringskassan ska kunna bevilja livränta, krävs att inkomsten minskar med minst en femtondel (1/15) av tidigare inkomst. Inkomstförlusten måste också vara minst en fjärdedel av prisbasbeloppet per år.

Ytterligare ett krav är att Försäkringskassan bedömer att det är arbetet som orsakat arbetsskadan och efterföljande besvär. Taket för arbetsskadelivräntan är 7,5 prisbasbelopp. Rätten till arbetsskadelivränta är en separat förmån som inte är beroende av om den anställda har beviljats sjukersättning eller aktivitetsersättning. Eftersom försäkringarna samordnas kan de kollektivavtalade sjukförsäkringarna påverkas om den anställda blir beviljad arbetsskadelivränta.

Arbetsskadelivräntan är pensionsgrundande för allmän pension. Livräntan kan minskas eller dras in, om inkomsten efter skadan förbättras eller om den anställdas arbetsförmåga förbättrats. I det här fallet betyder förbättrad arbetsförmåga att Försäkringskassan bedömer att det finns möjlighet för den anställda att skaffa ett arbete med lika inkomst som innan skadan.

För att få livränta måste den anställda ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Livränta betalas normalt ut längst till och med månaden innan hen fyller 66 år. Om en anställd råkar ut för arbetsskada efter att hen har fyllt 66 år, kan livränta betalas ut som längst till och med månaden innan hen fyller 69 år.

Arbetsskadeförsäkring vid dödsfall

Om en anställd dör på grund av en arbetsskada kan anhöriga få ersättningar genom arbetsskadeförsäkringen:

  • begravningshjälp
  • omställningslivränta till make, maka eller sambo, och efterlevandelivränta till barn.

Vid dödsfall på grund av en arbetsskada behöver anhöriga lämna in en ansökan till Pensionsmyndigheten, som prövar om rätt till begravningshjälp och efterlevandelivränta finns.

Skyldighet att anmäla en arbetsskada

När anställd har skadat sig ska hen anmäla det till sin arbetsgivare och till skyddsombudet. Arbetsgivaren ska sedan anmäla arbetsskadan på Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans gemensamma sajt anmalarbetsskada.se. Arbetsgivaren intygar att den skadade är anställd. Den skadade har även rätt att lämna kompletterande information till arbetsgivarens anmälan. ​​​​​​​

Den anställda ansöker om ersättning

Den anställda ansöker om ersättning för kostnader som orsakats till följd av arbetsskada och ersättning vid förlorad arbetsinkomst, så kallad livränta, hos Försäkringskassan. Det är Försäkringskassan som bedömer om det är en arbetsskada och rätten till ersättning.

Preskription

En anställd kan få livränta sex år tillbaka från ansökningstillfället.

Smitta enligt lag

Det finns en förteckning över vilka smittsamma sjukdomar som räknas som arbetsskador. För att en smittsam sjukdom ska räknas som arbetsskada måste den anställda fått smittan:

  • Vid ett laboratorium där den anställda arbetar med smittämnet.
  • Genom arbete på sjukvårdsinrättning, eller genom annat arbete med behandling, vård eller omhändertagande av smittade personer.
  • Vid omhändertagande eller hantering av djur med smitta eller smittad material.

Samhällsfarlig smitta omfattas av arbetsskadeförsäkringen oavsett vilket yrke och vilka arbetsuppgifter hen har smittats i.

Läs mer i Förordning (1977:284) om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd.

Covid-19

Covid-19 är en smittsam sjukdom som kan orsaka arbetsskada. Det finns en förteckning över vilka smittsamma sjukdomar som räknas som arbetsskador. Covid-19 finns i den förteckningen från och med den 25 april 2020 och gäller även för skador som inträffade tidigare än 25 april.

 

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.