Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA)
När gäller Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA)
Samtliga anställda omfattas av TFA från och med första anställningsdagen, oberoende av arbetstidens omfattning. För att få ersättning genom TFA gäller att skadan ska ha orsakats av något av följande:
- Olycksfall i arbetet – om den anställda råkar ut för ett olycksfall och skadar sig i jobbet.
- Färdolycksfall – om den anställda råkar ut för ett olycksfall på väg till eller på väg hem från arbetsplatsen.
- Arbetssjukdom – om den anställda har blivit psykiskt eller fysiskt sjuk på grund av jobbet.
- Smitta arbetssjukdom – framkallad genom smitta i vissa fall.
Arbetssjukdomen ska även vara godkänd av Försäkringskassan eller finnas i ILO-listan. Trots att TFA-avtalet har förändrats vid olika tillfällen, är det datumet för skadan eller visandedatum som styr vilka försäkringsvillkor som gäller.
Olika ersättningar från TFA
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för både arbetare och tjänstemän. Den anställda som har skadat sig på jobbet kan få ersättning från TFA även om hen inte har fått ersättning från Försäkringskassan.
TFA kan ge den anställda olika ersättningar i samband med en arbetsskada:
- För hela inkomstförlusten vid sjukskrivning som uppstår på grund av ett olycksfall eller arbetssjukdom. Vid godkänd arbetsskada kan ersättning lämnas från första dagen i sjukskrivningsperioden.
- För kostnader, till exempel ersättning för läkarvård, läkemedel och sjukgymnastik.
- För sveda och värk.
- För bestående fysiska och psykiska besvär.
- När ärr och andra utseendemässiga följder uppkommit vid skada.
- Förlust av tand.
Om den anställda dör till följd av arbetsskadan kan TFA ge ersättning för begravningskostnader och förlust av underhåll. Den kan också ge ersättning för en nära anhörigs personskada. Med det menas att make, maka, registrerad partner, sambo, barn och föräldrar kan få ersättning för psykisk chock till följd av dödsfallet.
Ansökan om ersättning
Den anställda anmäler arbetsskadan och söker ersättning hos afaforsakring.se. Arbetsgivaren ska bekräfta anställningen. Den anställda kan följa ärendet genom att logga in på Afa Försäkring. Färdolycksfall där trafikförsäkringspliktigt fordon är inblandat omfattas inte av försäkringen. Ersättning ska i stället sökas från fordonets trafikförsäkring. Försäkringen kan täcka inkomstförluster som inte täcks av arbetsskadelivränta.
Olycksfall i arbetet
Grundregeln är att man har rätt till ersättning när olycksfallet inträffar på arbetsområdet och har samband med arbetet. Ett olycksfall i arbetet kan också ske vid tillfälligt distansarbete, exempelvis hemarbete. Försäkringarna gäller även under tjänsteresor samt under utbildning som beordrats av arbetsgivaren. Att halka eller falla, skära sig på en kniv, klämma sig i maskin eller utsättas för hot och våld är exempel på olycksfall som kan förekomma i arbetsmiljön.
Olika ersättningar från TFA
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) kan ge den anställda olika ersättningar i samband med en arbetsskada:
- För hela inkomstförlusten vid sjukskrivning som uppstår på grund av olycksfall i arbetet. Vid godkänd arbetsskada kan ersättning lämnas från första dagen i sjukskrivningsperioden.
- För kostnader, till exempel ersättning för läkarvård, läkemedel och sjukgymnastik.
- För sveda och värk.
- För bestående fysiska och psykiska besvär.
Om den anställda dör till följd av arbetsskadan kan TFA ge ersättning för begravningskostnader som dock samordnas med Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), och förlust av underhåll.
Ansökan om ersättning
Den anställda anmäler själv arbetsskadan och söker ersättning på afaforsakring.se. Arbetsgivaren ska bekräfta anställningen. Den anställda kan följa ärendet genom att logga in på Afa Försäkring.
Ersättning under akut sjukdomstid
Vid olycksfall i arbetet kan den anställda få ersättning för hela inkomstförlusten från dag ett. Hen kan få ersättning för läkar- och sjukvårdskostnader eller kostnader för skadade kläder, glasögon och liknande.
Från ersättningen för kostnader dras en självrisk på 500 kronor. Det minsta beloppet som betalas ut är 100 kronor, vilket innebär att kostnaden måste uppgå till minst 600 kronor för att någon ersättning ska betalas ut. Självrisken gäller skador som inträffat från och med 1 januari 2021.
Är den anställda sjukskriven i 30 dagar eller mer på grund av en olycka, kan hen få ersättning för sveda och värk från första dagen.
Skillnader i avtal för Svenskt Näringsliv-LO-PTK och Fremia-LO-PTK
I TFA finns det skillnader mellan privat eller kooperativt anställda arbetare och tjänstemän när det gäller ersättning under akut sjukdomstid vid olycksfall i arbetet, färdolycksfall, arbetssjukdom eller smitta.
Inom avtalsområde Fremia-LO-PTK finns det ingen självrisk för ersättning för kostnader. Vid arbetsoförmåga kan hen få ersättning för sveda och värk från första dagen.
Ersättning vid bestående arbetsoförmåga
Om arbetsskadan innebär bestående invaliditet och därför får minskad eller ingen inkomst alls, kan hen få kompletterande ersättning från TFA. Det gäller under förutsättning att Försäkringskassan eller annan inte ger motsvarande ersättning. Ersättningen betalas antingen ut som engångsbelopp eller livränta. Engångsbeloppet är 40 % skattefritt och 60 % skattepliktigt. Livräntan är skattepliktig.
Ersättning vid invaliditet
Som arbetsskadad kan en anställd få ersättning för lyte eller annat stadigvarande men. Lyte är en utseendemässig förändring, till exempel ärr eller en haltande gång. Det kan även vara en amputation, det vill säga förlust av kroppsdel.
Begreppet ”annat stadigvarande men” avser en bestående funktionsnedsättning. Hit räknas förlust eller nedsättning av syn, hörsel, lukt eller smak. Det kan också handla om svårighet att röra sig eller vid smärtor.
Ersättningen beräknas enligt skadeståndsrättsliga regler. Utgångspunkten är den medicinska invaliditetsgraden som bedöms bli bestående för framtiden, men även ålder och om den skadade har återgått i arbete eller inte påverkar ersättningen. Ersättningen är skattefri.
Läs mer om ersättningar på afaforsakring.se samt se Trafikskadenämndens tabeller för beräkning av ersättning.
Ersättning för särskilda olägenheter
Vid allvarliga arbetsskador som orsakat hög medicinsk invaliditet kan ersättning lämnas för särskilda olägenheter i arbetet och eller vardagen, utöver ersättning för men enligt tabell.
Framtida merkostnader
Om skadan medför merkostnader för framtiden, kan den anställda få ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) i form av kostnadslivränta eller engångsbelopp. Denna ersättning är skattefri och ska täcka kostnader som inte ersätts från annat håll.
Ersättning vid dödsfall
En grundtanke är att efterlevande ska kunna fortsätta ha samma levnadsstandard om en nära anhörig dör på grund av arbetsskada. Därför kan efterlevande få ersättning för del av den inkomst som går förlorad.
Förlust av underhåll samordnas med efterlevandeersättning från den allmänna arbetsskadeförsäkringen i Socialförsäkringsbalken (SFB). Nära anhöriga kan också få ersättning för begravningskostnader från TFA, men detta samordnas med Tjänstegrupplivförsäkring (TGL).
Vid dödsfall på grund av arbetsskada kan arbetsskadeförsäkringen TFA ersätta efterlevande till exempel för begravningshjälp och förlust av underhåll, som inte ersätts från annat håll. Efterlevande som stod den döda särskilt nära kan också ha rätt till ersättning för egen personskada, i form av psykiskt lidande.
Värdesäkring
Den livränta som den drabbade får via Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) är värdesäkrad enligt lagen om ändring av skadeståndslivräntor. Livräntorna räknas om vid varje årsskifte.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
När den anställda arbetare gör en ansökan till TFA hos Afa Försäkring ansöks samtidigt om premiebefrielse. PBF är kopplad till den tjänstepension som finns i kollektivavtalet för arbetare.
För att premiebefrielsen ska gälla när en anställd tjänsteman är sjukskriven i mer än 90 dagar ska arbetsgivaren göra en sjukanmälan till Collectum om PBF. Försäkringen tar över inbetalning av premier till tjänstepension som arbetsgivaren skulle betalat in, om den anställda varit på arbetet och fått lön.
Preskriptionstid
Olika preskriptionsregler finns gällande olika ersättningar. Läs mer i TFA villkoren.
Färdolycksfall
Alla anställda, vd och egenföretagare omfattas av den kollektivavtalade Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Försäkringen kan ge ersättning om hen råkar ut för en skada på väg till eller från jobbet, ett så kallat färdolycksfall.
Samtliga anställda omfattas av TFA från och med första anställningsdagen, oberoende av arbetstidens omfattning. Färdolycksfall där trafikförsäkringspliktigt fordon är inblandat omfattas inte av försäkringen. Ersättning ska i stället sökas från fordonets trafikförsäkring.
Olika ersättningar från TFA
Den anställda kan få ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) även om hen inte har fått ersättning från Försäkringskassan. TFA kan ge den anställda olika ersättningar i samband med färdolycksfall:
- För kostnader, till exempel ersättning för läkarvård, läkemedel och sjukgymnastik.
- För sveda och värk.
- För bestående fysiska och psykiska besvär.
- När ärr och andra utseendemässiga följder uppkommit vid skada.
- Förlust av tand.
Ersättning kan lämnas för framtida inkomstförlust vid bestående besvär. Däremot lämnas ingen ersättning för inkomstförlust under sjukskrivningstiden.
Om den anställda dör till följd av arbetsskadan kan TFA ge ersättning för begravningskostnader som dock samordnas med Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL), och förlust av underhåll.
Ansökan om ersättning
Den anställda anmäler skadan och söker ersättning på afaforsakring.se. Arbetsgivaren ska bekräfta anställningen. Den anställda kan följa ärendet genom att logga in på Afa Försäkring.
Ersättning under akut sjukdomstid
Vid färdolycksfall får den anställda ingen inkomstersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) under akut sjukdomstid det vill säga normalt sett under sjukskrivningstid.
För olycksfall som leder till personskada, kan hen få ersättning för läkar- och sjukvårdskostnader eller kostnader för vid olycksfallet skadade kläder, glasögon och liknande. Från ersättningen för kostnader dras en självrisk på 500 kronor. Det minsta beloppet som betalas ut är 100 kronor, vilket innebär att kostnaden måste uppgå till minst 600 kronor för att någon ersättning ska betalas ut. Självrisken gäller skador som inträffat från och med 1 januari 2021.
Är den anställda sjukskriven i 30 dagar eller mer på grund av en olycka, kan hen få ersättning för sveda och värk från första dagen.
Skillnader i avtal för Svenskt Näringsliv-LO-PTK och Fremia-LO-PTK
I TFA finns det skillnader mellan privat eller kooperativt anställda arbetare och tjänstemän när det gäller ersättning under akut sjukdomstid vid olycksfall i arbetet, färdolycksfall, arbetssjukdom eller smitta.
Inom avtalsområde Fremia-LO-PTK finns det ingen självrisk för ersättning för kostnader. Vid arbetsoförmåga kan hen få ersättning för sveda och värk från första dagen.
Ersättning vid bestående arbetsoförmåga
Om arbetsskadan innebär bestående invaliditet och därför får minskad eller ingen inkomst alls, kan hen få kompletterande ersättning från TFA. Det gäller under förutsättning att Försäkringskassan eller annan inte ger motsvarande ersättning. Ersättningen betalas antingen ut som engångsbelopp eller livränta. Engångsbeloppet är 40 % skattefritt och 60 % skattepliktigt. Livräntan är skattepliktig.
Ersättning vid invaliditet
Som arbetsskadad kan hen få ersättning för lyte eller annat stadigvarande men. Lyte är en utseendemässig förändring, till exempel ärr eller en haltande gång. Det kan även vara en amputation, det vill säga förlust av kroppsdel.
Begreppet ”annat stadigvarande men” avser en bestående funktionsnedsättning. Hit räknas förlust eller nedsättning av syn, hörsel, lukt eller smak. Det kan också handla om svårighet att röra sig eller smärtor.
Ersättningen beräknas enligt skadeståndsrättsliga regler. Utgångspunkten är den medicinska invaliditetsgraden som bedöms bli bestående för framtiden, men även ålder och om den skadade har återgått i arbete eller inte påverkar ersättningen. Ersättningen är skattefri.
Läs mer om ersättningar hos afaforsakring.se samt se Trafikskadenämndens tabeller för beräkning av ersättning.
Ersättning för särskilda olägenheter
Om skadan tydligt påverkar den drabbade i vardagen kan hen få ersättning för särskilda olägenheter utifrån individuell bedömning.
Framtida merkostnader
Om skadan medför merkostnader för framtiden kan den anställda få ersättning från TFA i form av kostnadslivränta eller engångsbelopp. Denna ersättning är skattefri och ska täcka kostnader som inte ersätts från annat håll.
Ersättning vid dödsfall
En grundtanke är att efterlevande ska kunna fortsätta ha samma levnadsstandard om en nära anhörig dör på grund av arbetsskada. Därför kan efterlevande få ersättning för del av den inkomst som går förlorad.
Förlust av underhåll samordnas med efterlevandeersättning från den allmänna arbetsskadeförsäkringen i Socialförsäkringsbalken (SFB). Nära anhöriga kan också få ersättning för begravningskostnader från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), men detta samordnas med Tjänstegrupplivförsäkring (TGL).
Vid dödsfall på grund av arbetsskada kan arbetsskadeförsäkringen TFA ersätta efterlevande, till exempel för begravningshjälp och förlust av underhåll, som inte ersätts från annat håll. Efterlevande som stod den döda särskilt nära kan också ha rätt till ersättning för egen personskada, i form av psykiskt lidande.
Värdesäkring
Den livränta som den drabbade får via TFA är värdesäkrad enligt lagen om ändring av skadeståndslivräntor. Livräntorna räknas om vid varje årsskifte.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
När den anställda arbetare gör en ansökan till TFA hos Afa Försäkring ansöks samtidigt om premiebefrielse. PBF är kopplad till den tjänstepension som finns i kollektivavtalet för arbetare.
För att premiebefrielsen ska gälla när en anställd tjänsteman är sjukskriven i mer än 90 dagar ska arbetsgivaren göra en sjukanmälan till Collectum om PBF. Försäkringen tar över inbetalning av premier till tjänstepension som arbetsgivaren skulle betalat in, om den anställda varit på arbetet och fått lön.
Preskriptionstid
Olika preskriptionsregler finns gällande olika ersättningar. Läs mer i TFA villkoren.
Arbetssjukdom
Ersättning kan beviljas för arbetssjukdom som varar i minst 180 dagar. Arbetssjukdomen ska även vara godkänd av Försäkringskassan eller finnas i ILO-listan. TFA-avtalet har ändrats vid olika tillfällen och det är datumet för skadan eller visandedatum som styr vilka försäkringsvillkor som gäller.
Olika ersättningar från TFA
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) kan ge den anställda olika ersättningar i samband med en arbetsskada:
- För hela inkomstförlusten vid sjukskrivning som uppstår på grund av arbetssjukdom. Vid godkänd arbetsskada kan ersättning lämnas från första dagen i sjukskrivningsperioden.
- För kostnader, till exempel ersättning för läkarvård, läkemedel och sjukgymnastik.
- För sveda och värk.
- För bestående fysiska och psykiska besvär.
Om den anställda dör till följd av arbetsskadan kan TFA ge ersättning för begravningskostnader som dock samordnas med Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), och förlust av underhåll.
Ansökan om ersättning
Den anställda anmäler arbetsskadan och söker ersättning på afaforsakring.se. Arbetsgivaren ska bekräfta anställningen. Den anställda kan följa ärendet genom att logga in på Afa Försäkring.
Ersättning under akut sjukdomstid
För arbetssjukdom kan den anställda få ersättning för hela inkomstförlusten från dag ett. Arbetssjukdomen ska vara godkänd av Försäkringskassan eller ska finnas i ILO-listan och kvarstå i 180 dagar. För arbetssjukdomar med visandedag innan den 1 januari 2021 gäller att vållande ska visas för att inkomstförlusten under tid med sjuklön och sjukpenning ska ersättas.
Vid fastställd Arbetssjukdom kan hen få ersättning för läkar- och sjukvårdskostnader eller liknande. Från ersättningen för kostnader dras en självrisk på 500 kronor. Det minsta beloppet som betalas ut är 100 kronor, vilket innebär att kostnaden måste uppgå till minst 600 kronor för att någon ersättning ska betalas ut. Självrisken gäller skador som inträffat från och med 1 januari 2021. Ersättning för sveda och värk kan lämnas från första dagen.
Skillnader i avtal för Svenskt Näringsliv-LO-PTK och Fremia-LO-PTK
I TFA finns det skillnader mellan privat eller kooperativt anställda arbetare och tjänstemän när det gäller ersättning under akut sjukdomstid vid olycksfall i arbetet, färdolycksfall, arbetssjukdom eller smitta.
Inom avtalsområde Fremia-LO-PTK finns det ingen självrisk för ersättning för kostnader. Vid arbetsoförmåga kan hen få ersättning för sveda och värk från första dagen.
Ersättning vid bestående arbetsoförmåga
Om arbetsskadan innebär bestående invaliditet och därför minskad eller ingen inkomst, kan den drabbade få kompletterande ersättning från TFA, såvida detta inte ersätts från Försäkringskassan eller annat håll. Ersättningen utbetalas antingen som engångsbelopp eller livränta. Engångsbeloppet är 40 % skattefritt och 60 % skattepliktigt. Livräntan är skattepliktig.
Ersättning vid invaliditet
Begreppet ”annat stadigvarande men” avser en bestående funktionsnedsättning. Hit räknas förlust eller nedsättning av syn, hörsel, lukt eller smak. Det kan också handla om svårighet att röra sig eller smärtor.
Ersättningen beräknas enligt skadeståndsrättsliga regler. Utgångspunkten är den medicinska invaliditetsgraden som bedöms bli bestående för framtiden, men även ålder och om den skadade har återgått i arbete eller inte påverkar ersättningen. Ersättningen är skattefri.
Läs mer om ersättningar hos afaforsakring.se samt se Trafikskadenämndens tabeller för beräkning av ersättning.
Ersättning för särskilda olägenheter
Om arbetssjukdomen tydligt påverkar den drabbade i vardagen kan hen få ersättning för särskilda olägenheter utifrån individuell bedömning.
Framtida merkostnader
Om skadan medför merkostnader för framtiden kan den anställda få ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) i form av kostnadslivränta eller engångsbelopp. Ersättningen är skattefri och ska täcka kostnader som inte ersätts från annat håll.
Ersättning vid dödsfall
En grundtanke är att efterlevande ska kunna fortsätta ha samma levnadsstandard om en nära anhörig dör på grund av arbetsskada. Därför kan efterlevande få ersättning för del av den inkomst som går förlorad. Förlust av underhåll samordnas med efterlevandeersättning från den allmänna arbetsskadeförsäkringen i Socialförsäkringsbalken (SFB).
Nära anhöriga kan också få ersättning för begravningskostnader från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), men detta samordnas med Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Vid dödsfall på grund av arbetsskada kan TFA ersätta efterlevande, till exempel för begravningshjälp och förlust av underhåll, som inte ersätts från annat håll. Efterlevande som stod den döda särskilt nära kan också ha rätt till ersättning för egen personskada, i form av psykiskt lidande.
Värdesäkring
Den livränta som den drabbade får via TFA är värdesäkrad enligt lagen om ändring av skadeståndslivräntor. Livräntorna räknas om vid varje årsskifte.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
När den anställda arbetare gör en ansökan till TFA hos Afa Försäkring ansöks samtidigt om premiebefrielse. PBF är kopplad till den tjänstepension som finns i kollektivavtalet för arbetare.
För att premiebefrielsen ska gälla när en anställd tjänsteman är sjukskriven i mer än 90 dagar ska arbetsgivaren göra en sjukanmälan till Collectum om PBF. Försäkringen tar över inbetalning av premier till tjänstepension som arbetsgivaren skulle betalat in, om den anställda varit på arbetet och fått lön.
Efterskydd för TFA
Arbetssjukdom som visar sig efter anställningens slut och innan fyllda 66 år kan omfattas av efterskydd. Vid cancersjukdom orsakad av asbestexponering är åldersgränsen 75 år om sjukdomen visat sig före 1 januari 2021. Vid visandedag från och med 1 januari 2021 finns ingen åldersgräns.
Preskriptionstid
Olika preskriptionsregler finns gällande olika ersättningar. Läs mer i villkoren för TFA.
Smitta
Enligt TFA-villkoren kan skada som framkallats av smitta anses som arbetssjukdom. För att en smitta ska kunna prövas som arbetssjukdom ska besvären kvarstå i minst 180 dagar, och finnas med i Förordningen (1977:284) om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd.
Den anställda ska ha smittats på något av följande sätt:
- Vid ett laboratorium där den anställda arbetar med smittämnet
- Genom arbete på sjukvårdsinrättning, eller genom annat arbete med behandling, vård eller omhändertagande av smittade personer
- Vid omhändertagande eller hantering av smittade djur eller smittat material.
Den anställda kan få ersättning från TFA även om hen inte har fått ersättning från Försäkringskassan.
Samhällsfarlig smitta omfattas av den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen oavsett vilket yrke och vilka arbetsuppgifter den anställda har smittats i. Läs mer i Förordningen (1977:284) om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd.
Olika ersättningar från TFA
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) kan ge den anställda olika ersättningar i samband med en arbetsskada:
- För hela inkomstförlusten vid sjukskrivning som uppstår på grund av arbetssjukdom. Vid godkänd arbetsskada kan ersättning lämnas från första dagen i sjukskrivningsperioden.
- För kostnader, till exempel ersättning för läkarvård, läkemedel och sjukgymnastik.
- För sveda och värk.
- För bestående fysiska och psykiska besvär.
Om den anställda dör till följd av arbetsskadan kan TFA ge ersättning för begravningskostnader som dock samordnas med TGL, och förlust av underhåll.
Ansökan om ersättning
Den anställda anmäler arbetsskadan och söker ersättning på afaforsakring.se. Arbetsgivaren ska bekräfta anställningen. Den anställda kan följa ärendet genom att logga in på Afa Försäkring. Försäkringen kan täcka inkomstförluster som inte täcks av arbetsskadelivränta.
Ersättning under akut sjukdomstid
För smittan kan den anställda få ersättning för hela inkomstförlusten från dag ett. Smittan ska vara godkänd av Försäkringskassan eller finnas i Förordningen (1977:284) om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd, och kvarstå i 180 dagar. Om smitta godkänts som arbetsskada kan den drabbade få ersättning för läkar- och sjukvårdskostnader eller liknande.
Från ersättningen för kostnader dras en självrisk på 500 kronor. Det minsta beloppet som betalas ut är 100 kronor, vilket innebär att kostnaden måste uppgå till minst 600 kronor för att någon ersättning ska betalas ut. Självrisken gäller skador som inträffat från och med 1 januari 2021. Ersättning för sveda och värk kan lämnas från första dagen.
Skillnader i avtal för Svenskt Näringsliv-LO-PTK och Fremia-LO-PTK
I TFA finns det skillnader mellan privat eller kooperativt anställda arbetare och tjänstemän när det gäller ersättning under akut sjukdomstid vid olycksfall i arbetet, färdolycksfall, arbetssjukdom eller smitta.
Inom avtalsområde Fremia-LO-PTK finns det ingen självrisk för ersättning för kostnader. Vid arbetsoförmåga kan hen få ersättning för sveda och värk från första dagen.
Ersättning vid bestående arbetsoförmåga
Om arbetsskadan innebär bestående invaliditet och därför minskad eller ingen inkomst, kan hen få kompletterande ersättning från TFA, såvida detta inte ersätts från Försäkringskassan eller annat håll. Ersättningen utbetalas antingen som engångsbelopp eller livränta. Engångsbeloppet är 40 % skattefritt och 60 % skattepliktigt. Livräntan är skattepliktig.
Ersättning vid invaliditet
Som arbetsskadad kan den anställda få ersättning för lyte eller annat stadigvarande men. Lyte är en utseendemässig förändring, till exempel ärr eller en haltande gång. Det kan även vara en amputation, det vill säga förlust av kroppsdel.
Begreppet ”annat stadigvarande men” avser en bestående funktionsnedsättning. Hit räknas förlust eller nedsättning av syn, hörsel, lukt eller smak. Det kan också handla om svårighet att röra sig eller smärtor. Ersättningen beräknas enligt skadeståndsrättsliga regler. Utgångspunkten är den medicinska invaliditetsgraden som bedöms bli bestående för framtiden, men även ålder och om den skadade har återgått i arbete eller inte påverkar ersättningen. Ersättningen är skattefri.
Läs mer om ersättningar hos afaforsakring.se samt se Trafikskadenämndens tabeller för beräkning av ersättning.
Ersättning för särskilda olägenheter
Om arbetssjukdomen tydligt påverkar den drabbade i vardagen kan hen få ersättning för särskilda olägenheter utifrån individuell bedömning.
Framtida merkostnader
Om skadan medför merkostnader för framtiden kan den anställda få ersättning från TFA i form av livränta eller engångsbelopp. Denna ersättning är skattefri och ska täcka kostnader som inte ersätts från annat håll.
Ersättning vid dödsfall
En grundtanke är att efterlevande ska kunna fortsätta ha samma levnadsstandard om en nära anhörig dör på grund av arbetsskada. Därför kan efterlevande få ersättning för del av den inkomst som går förlorad. Förlust av underhåll samordnas med efterlevandeersättning från den allmänna arbetsskadeförsäkringen i Socialförsäkringsbalken (SFB). Nära anhöriga kan också få ersättning för begravningskostnader från TFA, men detta samordnas med Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Vid dödsfall på grund av arbetsskada kan arbetsskadeförsäkringen TFA ersätta efterlevande, till exempel för begravningshjälp och förlust av underhåll, som inte ersätts från annat håll. Efterlevande som stod den döda särskilt nära kan också ha rätt till ersättning för egen personskada, i form av psykiskt lidande.
Värdesäkring
Den livränta som den drabbade får via TFA är värdesäkrad enligt lagen om ändring av skadeståndslivräntor. Livräntorna räknas om vid varje årsskifte.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
När den anställda arbetare gör en ansökan till TFA hos Afa Försäkring ansöks samtidigt om premiebefrielse. PBF är kopplad till den tjänstepension som finns i kollektivavtalet för arbetare.
För att premiebefrielsen ska gälla när en anställd tjänsteman är sjukskriven i mer än 90 dagar ska arbetsgivaren göra en sjukanmälan till Collectum om PBF. Försäkringen tar över inbetalning av premier till tjänstepension som arbetsgivaren skulle betalat in, om den anställda varit på arbetet och fått lön.
Efterskydd för TFA
Arbetssjukdom som visar sig efter anställningens slut och innan den berörda personen fyllt 66 år, kan omfattas av efterskydd.
Preskriptionstid
Olika preskriptionsregler finns gällande olika ersättningar. Läs mer i TFA villkoren.