Till innehållet

Kompletterande premier

Inom flera kollektivavtalsområden har arbetsmarknadens parter kommit överens om att arbetsgivaren ska betala in extra pengar i form av kompletterande premier till den anställdas tjänstepension. De här premierna är utöver de vanliga inbetalningarna till tjänstepensionen och finns inte med i sammanställningen för försäkringspremierna. De kompletterande premierna kan ha olika namn.

Kompletterande premier arbetare (Avtalspension SAF-LO)

Arbetsgivare och fack kan komma överens om en högre avsättning till tjänstepensionen. Det betyder att arbetsgivaren betalar in mer till tjänstepensionen än vad det centrala avtalet säger. Samma sak gäller för individuella överenskommelser mellan arbetsgivare och anställd.

Kompletterande premier kan också betalas för anställda som ännu inte fyllt 22 år. Kompletterande premier är tänkt att kunna användas för att gå ned i arbetstid eller för att förstärka tjänstepensionen efter pensioneringen.

Olika namn används på olika avtalsområden, deltidspension eller extra pensionsavsättning är de vanligaste för arbetare. 

I kollektivavtalet står det om arbetsgivaren ska betala in kompletterande pensionspremier för sina anställda. De kan kallas för något av följande:

  • Deltidspensionsavsättning eller extra pensionsavsättning
  • Livsarbetstidspension​​​​​​​ eller Arbetstidspension

Prislistor och i vilka avtal det finns kompletterande pensionspremier finns på fora.se.

Deltidspensionsavsättning eller extra pensionsavsättning

Inom många branscher är parterna överens om att arbetsgivaren ska betala in en kompletterande premie för att möjliggöra deltidspension eller som extra pensionsavsättning. Den kompletterande pensionsavsättningen gäller även arbetsgivare som har hängavtal i de branscher som har avtal om deltidspensionsavsättning eller extra pensionsavsättning. Inom vissa avtalsområden ska den kompletterande premien betalas in även efter 65 år. Det är Fora som administrerar avsättningen. Deltidspensionsavsättning och extra pensionsavsättning är båda kompletterande avsättningar av en viss procent av den utbetalda bruttolönen till pensionspremier för Avtalspension SAF-LO.

För att lönen ska kunna rapporteras till Fora behöver de anställda tilldelas en uppmärkning. Uppmärkningen berättar om den anställde omfattas av ett kollektivavtal och i så fall vilket.  Uppmärkning är grunden för att de anställda ska omfattas av rätt försäkringar och få rätt premier inbetalda till sin tjänstepension och de kompletterande pensionsavsättningarna. Utifrån uppmärkningen och inrapporterad lön räknar Fora ut premierna.

De kompletterande pensionspremierna läggs på den vanliga fakturan från Fora. När fakturan är betald förs premien över till den pensionsbolag som den anställda har valt för sin Avtalspension SAF-LO.

Procentsatsen varierar från avtal till avtal, och även från år till år. Vilka procentsatser som gäller för respektive år framgår i prislistorna som Fora har, samt mer information om rapportering och vilka arbetare som omfattas av deltidspensionsavsättning respektive extra pensionsavsättning. ​​​​​​​

Premiebefrielseförsäkring för kompletterande premier 

Inom vissa branscher finns det även en premiebefrielseförsäkring för deltidspensionsavsättningen eller extra pensionsavsättningen. Det innebär att premierna fortsätter att betalas in även om den anställda skulle vara föräldraledig eller sjuk längre än karenstiden för Avtalspension SAF-LO.

Läs mer hos fora.se och i aktuellt kollektivavtal. ​​​​​​​

Livsarbetstidspension eller Arbetstidspension

Inom vissa branscher finns avtal mellan arbetsgivare och fackförbund om Livsarbetstidspension eller Arbetstids­pension. Enligt kollektivavtalen görs avsättning till arbetstidskonto, tidbank eller liknande.

Den anställda kan själv välja om hen vill:

  • Ta ut avsättningen i pengar som då ska ingå i den rapporterade lönen till Fora.
  • Ta ut avsättningen i ledig tid.
  • Göra avsättning till kompletterande pensionspremie.

Avsättning till pensionspremie kan gälla arbetare oavsett ålder.

De arbetsgivare som har avtal om Livsarbetstidspension eller Arbetstidspension, ska normalt rapportera till Fora om den anställda har valt att avsättningen ska användas till pensionspremier.

Arbetsgivaren räknar själv ut premien utifrån löneunderlaget, procentsatsen eller timmar i tidbanken. I kollektivavtalen finns information om regelverken.

När fakturan är betald förs premien över till en separat försäkring för tjänstepension hos samma pensionsbolag som den anställda har valt för sin tjänstepension Avtalspension SAF-LO. Villkoren för tjänstepensionen följer delvis Avtalspension SAF-LO. Om den anställda inte har valt pensionsbolag när premien betalas skickar Fora en valblankett. När valet registrerats förs premie över till valt pensionsbolag. Anställda som är under 22 år vid sitt första val får möjlighet att välja till familjeskydd när de fyller 22 år.

Om den anställda inte gör något val, placeras premierna i förvalsalternativet för Avtalspension SAF-LO utan återbetalningsskydd.

Läs mer hos fora.se och i aktuellt kollektivavtal.

Tillbaka till toppen

Kompletterande premier arbetare (Gemensam Tjänstepension)

​​​​​​​Det står fack och arbetsgivare fritt att lokalt komma överens om en högre pensionsavsättning, alltså att arbetsgivaren betalar in mer till tjänstepensionen än vad det står i det centrala avtalet. Detsamma gäller för individuella överenskommelser mellan arbetsgivaren och en enskild anställd.

Delpension eller deltidspension

Det är möjligt att förhandla fram extra pensionsavsättningar till exempel förbundsvis eller på ett enskilt arbetsställe eller grupp av arbetsställen. Dessa extrapremier höjer den vanliga avsättningen till GTP. Parterna kan komma överens om att extrapremierna även betalas för anställda som ännu inte börjat tjäna in tjänstepension. En variant av extrapremier är tänkt att kunna användas för att gå ned i arbetstid eller för att förstärka tjänstepensionen efter pensioneringen.

Olika namn används på olika avtalsområden, delpension eller deltidspension är de vanligaste för arbetare. 

Arbetsgivarföreningen Fremia och GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch (GS-facket), Fremia och Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) respektive Fremia och Industrifacket Metall (IF Metall) har kommit överens om möjlighet för deltidspension. Premie betalas som tillägg till Gemensam tjänstepension (GTP) och betalas även för anställda som är under 22 år, men det kan variera beroende på avtalsområde.

Läs mer hos Pensionsvalet.

Livsarbetstidspension eller Arbetstidskonto  

På flera avtalsområden finns en kollektivavtalad årlig arbetstidsförkortning, som kan tas ut i form av ledighet, som kontant utbetalning eller så kan den anställda bestämma att arbetstidsförkortningen översatt till kronor förs över till hens Gemensam Tjänstepension (GTP) för att förstärka tjänstepensionen.

Tillbaka till toppen

Kompletterande premier tjänsteman ITP 1

Arbetsgivare och fack kan komma överens om en högre pensionspremie. Det betyder att arbetsgivaren betalar in mer till tjänstepension än vad det centrala avtalet säger. Samma sak gäller för individuella överenskommelser mellan arbetsgivare och anställd. Det är möjligt att betala löpande premier eller engångspremie.

De kompletterande premierna placeras på samma sätt som bestämts för den delen av ITP 1 som inte måste placeras i en traditionell försäkring. En av fördelarna med det är de låga förvaltningsavgifter på pensionskapitalet jämfört med de flesta andra erbjudanden som finns. Andra fördelar är att de kompletterande premierna på ett enkelt sätt följer de val som redan har gjorts för ITP 1, och dessutom redovisas på årsbeskedet tillsammans med övrig ITP, samt att löpande kompletterande premier omfattas av premiebefrielse.

Deltidspension eller flexpension

Inom många branscher är parterna överens om att arbetsgivaren ska betala in en kompletterande premie för deltidspension eller flexpension. Det innebär att arbetsgivaren betalar in kompletterande premier till den anställdas tjänstepension ITP och att den anställda kan få en möjlighet att gå ned i tid i slutet av arbetslivet. Det är Collectum som administrerar premien som betalas in till den anställdas befintliga ITP.

Deltidspensionspremie gäller även arbetsgivare som har hängavtal i de branscher som har avtal om deltidspension eller flexpension. Deltidspensionspremie gäller också när arbetsgivare är ​​​​​​​medlem i arbetsgivarorganisationen SINF och där avtalet ”hänger” på något av förbunden som har avtal om deltidspension eller flexpension. 

Läs mer om deltidspension hos Collectum och i aktuellt kollektivavtal.


Premiebefrielseförsäkring (PBF) för kompletterande premier

Det finns även en premiebefrielseförsäkring för löpande kompletterande premier till ITP 1. Det innebär att premierna fortsätter att betalas in även om den anställda skulle

  • vara sjuk längre tid än 14 dagar
  • vara föräldraledig eller vårda sjukt barn. 

När arbetsgivaren tecknar PBF för kompletterande premier, ska den anställda normalt göra en hälsoprövning. Vid höjning av premie som inte beror att premien ändrats enligt gällande avtal behövs ny hälsodeklaration. 

Vid höjning eller tecknade av en kompletterande premie behövs ny hälsodeklaration om höjningen är större än 100 kronor. Hälsoprövning görs dock alltid när flera höjningar med 100 kronor eller lägre belopp skett under en period på tolv månader, om de tillsammans blir mer än 500 kronor.

I undantagsfall räcker det att den anställda är fullt arbetsför för tecknande eller höjning, exempelvis om det är fler än 10 anställda om omfattas av de kompletterande premierna. Beslut om att hälsodeklaration inte behövs tas av Collectum.  

Om den anställda inte klarar hälsoprövningen kan inte PBF tecknas för den del som hälsoprövningen avser. Det innebär att arbetsgivaren istället får fortsätta betala den kompletterande premien själv, för en anställd som är sjuk eller föräldraledig.

Läs mer om kompletterande premier hos Collectum.​​​​​​​

Livsarbetstidspremier (LP-premier)

Inom vissa branscher finns avtal mellan arbetsgivare och fackförbund om Livsarbetstidspension eller Arbetstids­pension. Enligt kollektivavtalen görs avsättning till arbetstidskonto, tidbank eller liknande.

Den anställda kan själv välja om hen vill:

  • Ta ut avsättningen i pengar, som då ska ingå i den rapporterade lönen till Collectum.
  • Ta ut avsättningen i ledig tid.
  • Sätta av pengarna till tjänstepensionen. Collectum administrerar inte premier före 25 års ålder. Däremot är det möjligt att administrera premier efter pensionsåldrarna för ITP 1 och ITP 2.

De arbetsgivare som har avtal om Livsarbetstidspension eller Arbetstidspension ska normalt rapportera till Collectum om den anställda har valt att avsättningen ska användas till pensionspremier.

Arbetsgivaren räknar själv ut premien utifrån löneunderlaget, procentsatsen eller timmar i tidbanken. I kollektivavtalen finns information om regelverken.

Premien placeras i en egen tjänstepension och har egna försäkringsvillkor. När fakturan är betald förs premien över till en separat tjänstepension hos samma pensionsbolag som den anställda har valt för sin ITP 1 eller ITPK. När en anställd får livsarbetstidspremier första gången skickar Avtalat ut en valblankett, där hen kan välja pensionsbolag. När valet registrerats förs premie över till valt pensionsbolag. Den anställda kan göra ett eget val för livsarbetstidspremier utöver ITP 1 eller ITPK-valet om hen vill, både vad gäller pensionsbolag och återbetalningsskydd.

Om den anställde inte gör något val, placeras pengarna i förvalsalternativet för ITP 1 och ITPK utan återbetalningsskydd.

Läs mer hos Collectum och i aktuellt kollektivavtal.

Tillbaka till toppen

Kompletterande premier tjänsteman ITP 2

Arbetsgivare och fack kan komma överens om en högre pensionspremie. Det betyder att arbetsgivaren betalar in mer till tjänstepension än vad det centrala avtalet säger. Samma sak gäller för individuella överenskommelser mellan arbetsgivare och anställd. När det gäller ITP 2 betalas kompletterande premier till ITPK.  Det är möjligt att betala löpande premier eller engångspremie.

En av fördelarna med att använda ITPK-försäkringen är de låga förvaltningsavgifter på pensionskapitalet jämfört med de flesta andra erbjudanden som finns. Andra fördelar är att de kompletterande premierna på ett enkelt sätt följer de val som redan har gjorts för ITPK, och dessutom redovisas på årsbeskedet tillsammans med övrig ITP, samt att löpande kompletterande premier omfattas av premiebefrielse.

Deltidspension eller flexpension

Inom många branscher är parterna överens om att arbetsgivaren ska betala in en kompletterande premie för deltidspension eller flexpension. Det innebär att arbetsgivaren betalar in kompletterande premier till den anställdas tjänstepension, och att den anställda kan få en möjlighet att gå ned i tid i slutet av arbetslivet. Det är Collectum som administrerar att premien betalas in till den anställdas befintliga ITPK. För tjänstemän som avstått från ITP ska en överenskommelse göras om administrationen av den kompletterande premien.

Deltidspensionspremie gäller även arbetsgivare som har hängavtal i de branscher som har avtal om deltidspension eller flexpension. Deltidspensionspremie gäller också när arbetsgivare är ​​​​​​​medlem i arbetsgivarorganisationen SINF och där avtalet ”hänger” på något av förbunden som har avtal om deltidspension eller flexpension.  

Läs mer om deltidspension hos Collectum och i aktuellt kollektivavtal.

Premiebefrielseförsäkring (PBF) för kompletterande premier

Det finns även en premiebefrielseförsäkring för löpande kompletterande premier till ITPK. Det innebär att premierna fortsätter att betalas in även om den anställda skulle 

  • vara sjuk längre än karenstiden för ITP 2, vanligtvis 90 dagar.

När arbetsgivaren tecknar PBF för kompletterande premier, ska den anställda normalt göra en hälsoprövning. Vid höjning av premie som inte beror att premien ändrats enligt gällande avtal behövs ny hälsodeklaration. 
Vid höjning eller tecknade av en kompletterande premie behövs ny hälsodeklaration om höjningen är större än 100 kronor. Hälsoprövning görs dock alltid när flera höjningar med 100 kronor eller lägre belopp skett under en period på tolv månader, om de tillsammans blir mer än 500 kronor.

I undantagsfall räcker det att den anställda är fullt arbetsför för tecknande eller höjning, exempelvis om det är fler än 10 anställda om omfattas av de kompletterande premierna. Beslut om att hälsodeklaration inte behövs tas av Collectum.   

Om den anställda inte klarar hälsoprövningen kan inte PBF tecknas för den del som hälsoprövningen avser. Det innebär att arbetsgivaren istället får fortsätta betala den kompletterande premien själv, för en anställd som är sjuk.

​​Läs mer om kompletterande premier hos Collectum.​​​​​​​​​​​​​​

Livsarbetstidspremier (LP-premier)

Inom vissa branscher finns avtal mellan arbetsgivare och fackförbund om Livsarbetstidspension eller Arbetstids­pension. Enligt kollektivavtalen görs avsättning till arbetstidskonto, tidbank eller liknande.

Den anställda kan själv välja om hen vill:

  • Ta ut avsättningen i pengar, som då ska ingå i den rapporterade lönen till Collectum.
  • Ta ut avsättningen i ledig tid.
  • Avsättning till pensionspremie. Collectum administrerar inte premier före 25 års ålder. Däremot är det möjligt att administrera premier efter pensionsåldrarna för ITP 1 och ITP 2.

De arbetsgivare som har avtal om Livsarbetstidspension eller Arbetstidspension ska normalt rapportera till Collectum om den anställda har valt att avsättningen ska användas till pensionspremier.

Arbetsgivaren räknar själv ut premien utifrån löneunderlaget, procentsatsen eller timmar i tidbanken. I kollektivavtalen finns information om regelverken.

Premien placeras i en egen tjänstepension och har egna försäkringsvillkor. När fakturan är betald förs premien över till en separat tjänstepension hos samma pensionsbolag som den anställde har valt för sin ITP 1 eller ITPK. När en anställd får livsarbetstidspremier första gången skickar Avtalat ut en valblankett, där hen kan välja pensionsbolag. När valet registrerats förs premie över till valt pensionsbolag. Den anställda kan göra ett eget val för livsarbetstidspremier (utöver ITP 1 eller ITPK-valet) om hen vill, både vad gäller pensionsbolag och återbetalningsskydd.

Om den anställda inte gör något val, placeras premierna i förvalsalternativet för ITP 1 och ITPK utan återbetalningsskydd.

​​​​​​​Läs mer hos Collectum och i aktuellt kollektivavtal.

Premier för alternativ pensionslösning (tiotaggarlösning)

Den som har valt alternativ pensionslösning, även kallad tiotaggarlösning, kan komma överens med arbetsgivaren att premien ska betalas in till den anställdas ITPK. 

Storleken på premien för alternativ pensionslösning följer det som avtalats mellan den anställda och arbetsgivaren, oavsett om det finns en överenskommelse om premietrappa eller en frilagd premie. Premierna redovisas på årsbeskedet tillsammans med övrig ITP. 

Tillbaka till toppen

Kompletterande premier tjänsteman KTP 2

Arbetsgivare och fack kan komma överens om en högre pensionspremie. Det betyder att arbetsgivaren betalar in mer till tjänstepension än vad det centrala avtalet säger. Samma sak gäller för individuella överenskommelser mellan arbetsgivare och anställd. När det gäller KTP 2 betalas kompletterande premier till KTPK. Andra fördelar är att de kompletterande premierna på ett enkelt sätt följer de val som redan har gjorts för KTPK, och dessutom redovisas på årsbeskedet tillsammans med övrigt KTP.

Deltidspension eller flexpension

Enligt vissa kollektivavtal ska arbetsgivaren betala in en kompletterande premie för deltidspension eller flexpension. Det innebär att arbetsgivaren betalar in kompletterande premier till den anställdas tjänstepension och att den anställda kan få en möjlighet att gå ned i tid i slutet av arbetslivet.

Läs mer om deltidspension hos Folksam och i aktuellt kollektivavtal. 

Premiebefrielseförsäkring (PBF) för kompletterande premier

Det finns även en premiebefrielseförsäkring för löpande kompletterande premier i KTP-planen. Det innebär att premierna fortsätter att betalas in även om den anställde skulle vara sjuk längre än karenstiden för KTP 2. En hälsoprövning kan behöva göras för att avgöra om den anställde ska få omfattas av premiebefrielseförsäkringen eller inte. Premiebefrielse för alternativ pensionslösning gäller i de fall premien placeras i Folksam kooperativa tjänstepensioner.​​​

Premier för alternativ KTP (tiotaggarlösning)

Den som har en lön över 10 inkomspasbelopp kan komma överens med arbetsgivaren att en del av KTP-premien, på lön över 7,5 inkomstbasbelopp, ska placeras i en alternativ tjänstepension eller tiotaggarlösning. Den anställda avgör själv om premien ska placeras i traditionell och eller fondförsäkring.

Storleken på premie för alternativ KTP följer det som avtalats mellan den anställda och arbetsgivaren.

Läs mer om alternativ tjänstepension på folksam.se.

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.