Efterlevandeskydd arbetare (Fremia-LO)
Gemensam Tjänstepension (GTP)
Genom GTP har den anställda möjlighet att aktivt välja att teckna ett återbetalningsskydd. Pengar från återbetalningsskyddet betalas ut månadsvis till förmånstagare vid dödsfall. Familjeskydd ingår däremot automatiskt i tjänstepensionen.
Återbetalningsskydd
Den anställda kan teckna ett återbetalningsskydd för sin tjänstepension. Det innebär att den intjänande pensionen betalas ut som en månadsvis pension till förmånstagare när den anställda dör. Återbetalningsskyddet kostar inte något, men hen går miste om insättningar från arvsvinster och avkastning på dessa pengar vilket påverkar pensionen.
Arvsvinsterna fördelas utifrån varje årskull. Det betyder att när en person född exempelvis 1973 dör utan att ha ett återbetalningsskydd, fördelas hens kapital de andra försäkrade som också är födda 1973. Eftersom fördelningen sker utifrån årskull blir arvsvinsterna större med åldern, eftersom fler dör när de blir äldre.
Arvsvinsterna fördelas till andra som har samma pensionsbolag och samma typ av försäkring. Om någon som har en fondförsäkring hos Folksam dör, fördelas arvsvinsterna till alla andra som har samma fondförsäkring i Folksam och som är samma årskull. Det innebär att arvsvinsterna kan variera mellan pensionsbolagen och deras produkter.
Återbetalningsskyddet finns kvar även efter det att tjänstepensionen har börjat betalas ut, om det inte tidigare valts bort. Skyddet kan inte läggas till om en pensionsutbetalning har påbörjats.
Om den anställda dör innan pensionen har börjat betalas ut, fördelas pensionskapitalet ut månadsvis till förmånstagare under fem års tid. Om den anställda dör efter att pensionen har börjat betalas ut, övergår utbetalningarna till förmånstagare. Då betalas pensionen ut lika länge som den anställda bestämt, men max under 20 års tid.
Om den anställda väljer återbetalningsskydd vid senare tillfälle än valperioden som är en månad eller efter tolv månader från en familjehändelse, krävs en godkänd hälsoprövning. De familjehändelser som räknas är giftermål, ingång av samboförhållande, barnafödsel eller adoption av barn.
Återbetalningsskydd kan beviljas vid senare tillfälle trots att hen har drabbats av allvarlig sjukdom. I detta fall gäller återbetalningsskydd för premier som betalas in efter valet av återbetalningsskydd. Pensionsbolaget som har valts för tjänstepensionen är den som är försäkringsgivare för återbetalningsskydd.
GTP-familjeskydd
Den som omfattas av Gemensam tjänstepension (GTP) har ett familjeskydd som betalas ut till förmånstagare under vissa villkor. Skyddet ger totalt två förhöjda prisbasbelopp per år som betalas ut månadsvis under fem år från och med månaden efter dödsfallet.
För att ha rätt till GTP-familjeskydd måste den anställda ha fyllt 18 år men inte 69 år. Hen måste också ha påbörjat en tillsvidare- eller visstidsanställning för att utföra arbete under minst tre månader.
GTP-familjeskydd fortsätter att gälla så länge hen:
- har en anställning
- är borta från jobbet på grund av sjukdom
- är föräldraledig, i max 13 månader
- ledig för fackliga uppdrag enligt FML § 6
- blir uppsagd och får sjukersättning från Försäkringskassan.
Familjeskyddet gäller också för tiden längst till 69 års ålder om den anställda gått i pension enligt överenskommelse och pensionspremien för GTP genom premiebefrielsen har betalats under tiden. Om hen blir uppsagd på grund av arbetsbrist finns det efterskyddet som fortsätter gälla hela kalenderåret men alltid minst tre månader om förutsättningar för arbetsvillkoret uppfylls. Hen kan ha möjlighet att teckna en fortsättningsförsäkring inom tre månader efter att ordinarie försäkringsskyddet har upphört.
Förmånstagare - efterlevandeskydd
Förmånstagare för återbetalningsskydd och GTP-familjeskydd är:
- i första hand, make, registrerad partner eller sambo
- i andra hand barn.
Om det inte finns någon vuxen efterlevande betalas försäkringsbeloppet ut till barn som är arvsberättigade. Ordningsföljden kan ändras eller låta före detta make, registrerad partner, före detta sambo eller barn till någon av dessa personer vara förmånstagare, genom att kontakta Pensionsvalet.
Avtalsgrupplivförsäkring (AGL)
Avtalsgrupplivförsäkring (AGL) är livförsäkringar som betalas ut med engångsbelopp om en anställd dör. Avtalsgrupplivförsäkring (AGL) hanteras av Folksam.
När gäller AGL
AGL gäller från och med den dag som den anställda börjar jobba. Skyddet finns kvar så länge hen är anställd. Om den anställda var frånvarande när avtalet började gälla finns ändå skyddet om frånvaron inte var längre än 90 dagar. Om arbetstiden är mindre än åtta timmar per vecka gäller skyddet bara om hen utfört arbete samma dag som hen dött.
Förmåner och ersättningar
Följande förmåner ingår i AGL:
- grundbelopp
- begravningshjälp
- barnbelopp
Vilka ersättningar och storleken på beloppen beror på arbetstid, ålder och vilka efterlevande det finns. Ersättning betalas ut med ett engångsbelopp, oavsett om dödsfallet inträffar under arbetstid eller inte.
- Minst 16 timmar per vecka ger hel ersättning.
- Minst 8 timmar per vecka men mindre än 16 timmar per vecka ger halv ersättning.
- Under 8 timmar per vecka ger bara begravningshjälp.
Grundbelopp
Om det finns förmånstagare betalas ett grundbelopp på högst sex prisbasbelopp ut, i annat fall betalas det inte ut något grundbelopp.
Storleken på grundbeloppet beräknas med utgångspunkt från den dödas ålder.
Om det finns barn under 17 år reduceras inte grundbeloppet oavsett hur gammal den anställde är vid dödsfallet.
I tabellen visas den anställdas ålder vid dödsfallet samt helt och halvt prisbasbelopp som gällde vid tidpunkten för dödsfallet.
Barnbelopp
Barnbelopp betalas ut om den döda har arvsberättigat barn under 21 år. Om make, maka, registrerad partner, sambo inte finns och inga barn, kan beloppet betalas ut till den dödas syskon som inte fyllt 21 år. Förutsättningen är att ingen av syskonens föräldrar är i livet. Barnbelopp betalas ut med 0,5–2 prisbasbelopp för varje barn under 21 år. Länken aktuella belopp visar barnets eller syskonets ålder vid den anställdas dödsfall samt prisbasbelopp.
Begravningshjälp
Ett dödsbo får begravningshjälp med halvt prisbasbelopp när försäkringsskyddet finns.
Makeförsäkring
Om en anställds make, maka, registrerad partner eller sambo dör, får dödsboet begravningshjälp med halvt prisbasbelopp. Förutsättningen är att maken, makan, den registrerade partnern eller sambon själv inte omfattas av AGL eller motsvarande försäkring. Den döda ska inte ha fyllt 69 år, vara anställd minst 16 timmar per vecka vid dödsfallet och den efterlevande ska inte ha fyllt 70 år vid dödsfallet. Om det finns hemmaboende barn under 17 år betalas det ut ett barnbelopp på ett prisbasbelopp till varje barn.
Förmånstagare AGL
Förmånstagare till grundbeloppet är i tur och ordning enligt försäkringsvillkorens förmånstagarförordnande:
- Makar, registrerad partner.
- Sambo.
- Barn eller barnbarn.
- Föräldrar.
Samboförhållande ska ha varit stadigvarande och äktenskapsliknande i minst sex månader. Båda ska vara ogifta. Saknas gemensamt barn ska båda ha fyllt 18 år. Efterlämnas både arvsberättigade barn och sambo betalas hälften av grundbeloppet till sambon och hälften till barnen. Ordningen kan ändras genom ändring av förmånstagarförordnande, för att göra det kontakta Pensionsvalet. Förmånstagarens rätt bestäms enligt svensk lag.
Beskattning
AGL-belopp till efterlevande är fri från inkomstskatt.
Efterskydd för AGL
- Om den anställda har varit anställd under minst 180 dagar gäller allmänt efterskydd i 180 dagar.
- Om arbetaren inte har varit anställd i minst 180 dagar gäller efterskyddet lika många dagar som arbetaren varit anställd. För att räkna ut den försäkringsgrundande anställningstiden får den anställda också räkna med tidigare anställningstid. Detta gäller om hen omfattades av TGL hos tidigare arbetsgivare. Detta under förutsättning att någon del av den tidigare anställningen var under de två år, som var närmast den senaste anställningen.
Skyddet gäller också för längre tid än sex månader under tid med hel rehabiliteringspenning på grund av sjukdom eller olycksfall.
Efterskyddet gäller också:
- om hen är borta från arbetet på grund av sjukdom
- har ledighet med bibehållna anställningsförmåner
- eller har hel föräldrapenning under den allmänna efterskyddstiden.
Skyddet gäller också för längre tid än sex månader under tid med hel rehabiliteringspenning på grund av sjukdom eller olycksfall. Om hen är arbetssökande eller har hel föräldrapenning under den allmänna efterskyddstiden behålls efterskyddet, dock i högst i två år. Om hen lämnat sin anställning på grund av sjukdom eller olycksfall gäller försäkringsskyddet i AGL tills den anställda fyllt 69 år. Den som omfattas av AGL kan teckna AGL-fortsättningsförsäkring hos Folksam som är försäkringsgivare för Avtalsgrupplivförsäkring (AGL).