Efterlevandeskydd arbetare (Svenskt Näringsliv-LO)
Avtalspension SAF-LO
Den anställda har möjlighet att från 22 års ålder teckna återbetalningsskydd och familjeskydd genom tjänstepensionen. Skydden ger ekonomisk ersättning till familjen vid dödsfall. Den anställda måste göra ett aktivt val hos Fora för att återbetalningsskydd och familjeskydd ska gälla.
Återbetalningsskydd
Den anställda kan teckna ett återbetalningsskydd för sin tjänstepension. Det innebär att pensionskapitalet betalas ut månadsvis till förmånstagare när den anställda dör. Tecknar den anställda återbetalningsskydd minskar storleken på hens egen tjänstepension, eftersom hen går miste om arvsvinster och den avkastning hen skulle ha fått på de pengarna.
Arvsvinsterna fördelas till andra som har samma pensionsbolag och samma typ av försäkring. Arvsvinst innebär att när hen dör fördelas pensionspengarna mellan andra sparare som är födda samma år, och som inte heller har återbetalningsskydd. På samma sätt kan hen få extra pengar till sin tjänstepension, hen får del av andras pensionspengar när de dör, om hen inte har återbetalningsskydd.
När den anställda är ung är arvsvinsterna små eftersom det är få som dör och det intjänade pensionskapitalet lägre. I takt med att hen blir äldre växer arvsvinsterna eftersom fler dör och pensionskapitalen är högre. Med andra ord blir skillnaden i pension på grund av återbetalningsskyddet större ju äldre hen blir.
Normalt sett krävs en hälsoprövning när en anställd ska teckna ett återbetalningsskydd. Men det finns två tillfällen när det inte behövs:
- Inom en månad från att hen ansluts till Avtalspension SAF-LO – antingen genom att fylla 22 år, eller genom anställning på en arbetsplats som omfattas av Avtalspension SAF-LO.
- När återbetalningsskydd tecknas inom tolv månader efter en familjehändelse. Med familjehändelse avses när en försäkrad gifter sig, blir sambo eller får barn.
Om hälsoprövningen inte blivit godkänd kan den anställda ändå få teckna ett återbetalningsskydd men då bara för det som betalas in efter valet av återbetalningsskydd.
Återbetalningsskyddet fortsätter att gälla tills hen eventuellt väljer bort det. Återbetalningsskyddet finns kvar även efter det att tjänstepensionen har börjat betalas ut, om det inte tidigare valts bort.
De går inte att lägga till återbetalningsskydd efter det att tjänstepensionen börjat utbetalas. Däremot kan den anställda välja bort återbetalningsskydd efter att tjänstepensionen börjat utbetalas.
Om den anställda dör innan hen har börjat ta ut pensionen betalas pensionskapitalet ut under fem år till förmånstagare.
Om den anställda dör efter att hen börjat ta ut pensionen, övergår utbetalningarna till förmånstagare. Utbetalningen pågår under samma antal år som den anställda bestämde vid uttaget, men högst 20 år sammanlagt. Vid uttag efter ordinarie pensionsålder kan det finnas begränsningar i hur lång tid som återbetalningsskyddet betalas ut.
För att få mer information om återbetalningsskyddet kan man vända sig till det pensionsbolag hen har valt.
Förmånstagare - återbetalningsskydd
Förmånstagare för återbetalningsskydd är i:
- första hand make, maka, registrerad partner, sambo
- andra hand barn.
Definition av sambo
Med sambo menas personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden, eller förhållanden som liknar registrerat partnerskap. De sammanboende ska vid dödsfallet ha bott tillsammans stadigvarande.
Dessutom ska de:
- ha eller har haft eller väntar barn tillsammans, eller
- tidigare ha varit gifta med varandra eller levt samman i registrerat partnerskap, eller
- stadigvarande sammanbott sedan minst sex månader.
Genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande går det bra att ändra ordningsföljden. Det går också bra att låta före detta make, före detta registrerad partner, före detta sambo, barn till någon av dessa, styvbarn eller fosterbarn bli förmånstagare genom att lämna in ett nytt förmånstagarförordnande. Den särskilda blanketten för ändring finns hos Fora.
Familjeskydd
Avtalspension SAF-LO kan kompletteras med ett familjeskydd. Skyddet ger familjen pengar och gäller som längst till och med månaden då hen fyller 65 år.
Den anställda kan logga in på Mina sidor hos Fora och se om familjeskydd är tecknat. Uppgiften finns också i pensionsbeskedet från Fora.
Den anställda kan välja 1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp. Valt belopp delas med 12 och betalas ut månadsvis under den valda tiden.
Längden på utbetalningstiden för familjeskyddet är 5, 10, 15 eller 20 års tid eller längst till och med månaden före då den anställda skulle ha fyllt 70 år.
Familjeskyddet betalas ut av Afa Försäkring från och med månaden efter dödsfallet. Det betalas ut månadsvis under den valda utbetalningstiden.
Beloppet värdesäkras under utbetalningstid genom anknytning till prisbasbeloppet. Värdesäkring sker den 1 januari varje år.
Hur mycket det kostar att ha familjeskydd beror på:
- hur många prisbasbelopp hen väljer
- vald utbetalningstid
- den anställdas ålder.
Kostnaden för familjeskyddet bestäms för ett år i taget och minskar inbetalningen till den egna tjänstepensionen. Kostnaden för familjeskyddet finns på fora.se.
Familjeskyddet sägs upp när det inte längre finns några inbetalningar till Avtalspension SAF-LO. Har den anställda valt familjeskydd som inte längre kommer att gälla längre på grund av att anställningen avslutas, så upphör skyddet att gälla från den månad premie inte betalas. Familjeskyddet upphör att gälla även vid fortsatt arbete efter 65 år. Skyddet gäller som längst till och med månaden då hen fyller 65 år.
Normalt sett krävs en hälsoprövning för att teckna ett familjeskydd men den anställda har en månad på sig från att hen ansluts till Avtalspension SAF-LO. Det sker antingen genom att fylla 22 år eller genom anställning på en arbetsplats som omfattas av Avtalspension SAF-LO.
Förmånstagare - familjeskydd
Förmånstagare för familjeskydd är i:
- första hand make, maka, registrerad partner, sambo
- andra hand barn.
Definition av sambo
Med sambo menas personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden, eller förhållanden som liknar registrerat partnerskap. De sammanboende ska vid dödsfallet ha bott tillsammans stadigvarande.
Dessutom ska de:
- ha eller har haft eller väntar barn tillsammans, eller
- tidigare ha varit gifta med varandra eller levt samman i registrerat partnerskap, eller
- stadigvarande sammanbott sedan minst sex månader.
Genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande går det bra att ändra ordningsföljden. Det går också bra att låta före detta make, före detta registrerad partner, före detta sambo, barn till någon av dessa, styvbarn eller fosterbarn bli förmånstagare genom att lämna in ett nytt förmånstagarförordnande. Den särskilda blanketten för ändring finns hos Fora.
Efterlevande kan när som helst under utbetalningstiden avstå från att vara förmånstagare. Pensionen betalas då i stället ut till den eller de förmånstagare som kommer närmast i turordning. Har efterlevande avstått från att vara förmånstagare, kan hen sedan inte ändra detta beslut. Om det i framtiden kommer att saknas förmånstagare återgår dock utbetalningen till den som tidigare avstod från att vara förmånstagare.
Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)
Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) gäller från och med den dag som den anställda börjar jobba. Skyddet finns kvar så länge hen är anställd.
Följande förmåner ingår i försäkringen till efterlevande:
- Grundbelopp
- Barnbelopp
- Begravningshjälp.
När gäller TGL
Ersättningen från TGL betalas ut med ett skattefritt engångsbelopp. Det spelar ingen roll om dödsfallet sker under arbetstid eller inte. Undantaget är om arbetstiden är mindre än åtta timmar per vecka, då gäller skyddet bara om den anställde utfört arbete samma dag. Vilka ersättningar och storleken på beloppen beror på arbetstid, ålder och vilka efterlevande det finns.
- Hel ersättning betalas ut om den anställda jobbat minst 16 timmar per vecka.
- Halv ersättning betalas ut om den anställda jobbat minst 8 timmar men mindre än 16 timmar per vecka.
- Om den anställda jobbat färre än 8 timmar per vecka, är det bara begravningshjälp som betalas ut.
Grundbelopp
- Om det finns förmånstagare betalas ett grundbelopp på högst sex prisbasbelopp ut, i annat fall betalas det inte ut något grundbelopp.
- Storleken på grundbeloppet beräknas med utgångspunkt från den dödas ålder.
- Om det finns barn under 17 år reduceras inte grundbeloppet oavsett hur gammal den anställde är vid dödsfallet.
I tabellen visas den anställdas ålder vid dödsfallet samt helt och halvt prisbasbelopp som gällde vid tidpunkten för dödsfallet.
Barnbelopp
Om den anställda har arvsberättigade barn under 21 år betalas ett barnbelopp ut. Om make, maka, registrerad partner, sambo inte finns och inga barn, kan beloppet betalas ut till den dödas syskon som inte fyllt 21 år. Förutsättningen är att ingen av syskonens föräldrar är i livet. Barnbelopp betalas ut med 0,5–2 prisbasbelopp för varje barn under 21 år.
Begravningshjälp
Dödsboet får begravningshjälp som betalas ut med ett halvt prisbasbelopp.
Makeförsäkring
Om den anställdas make, maka, registrerad partner eller sambo dör, och själv saknar TGL kan ett engångsbelopp från den så kallade makeförsäkringen betalas ut. För att pengar ska betalas ut från makeförsäkringen gäller att:
- Den döda ska inte ha fyllt 66 år och den anställda ska inte ha fyllt 70 år.
- Den anställda ska vara anställd minst 16 timmar per vecka vid dödsfallet.
Det som betalas ut från försäkringen är begravningshjälp med 0,5 prisbasbelopp till dödsboet, och 1 prisbasbelopp till varje hemmaboende barn under 17 år.
Förmånstagare TGL
Förmånstagare till grundbeloppet är i tur och ordning enligt försäkringsvillkorens förmånstagarförordnande:
- Makar, registrerad partner.
- Sambo som har, har haft eller väntar barn med den döda, eller sambo med vilken hen tidigare varit gift eller registrerad partner med.
- Annan sambo.
- Arvsberättigade barn eller barnbarn.
Samboförhållande enligt punkt 2 och 3 ska ha varit stadigvarande och äktenskaps- eller partnerskapsliknande. Båda ska vara ogifta. Saknas gemensamt barn ska båda ha fyllt 18 år. Sammanboende enligt punkt 3 ovan ska ha varat i minst sex månader. Finns både arvsberättigade barn och annan sambo betalas hälften av grundbeloppet till sambon och hälften till barnen.
För att grundbeloppet ska kunna betalas ut måste det finnas en efterlevande enligt det generella förordnandet. Annars betalas bara begravningshjälp ut. Den som vill ändra det generella förordnandet, skriver ett nytt förmånstagarförordnande och skickar det till Afa Försäkring.
Beskattning
TGL-belopp till efterlevande är fri från inkomstskatt.
Efterskydd för TGL
TGL fortsätter vanligtvis att gälla en tid efter det att anställningen har upphört.
- Om den anställda har varit anställd under minst 180 dagar gäller allmänt efterskydd i 180 dagar.
- Om arbetaren inte har varit anställd i minst 180 dagar gäller efterskyddet lika många dagar som arbetaren varit anställd. För att räkna ut den försäkringsgrundande anställningstiden får den anställda också räkna med tidigare anställningstid. Detta gäller om hen omfattades av TGL hos tidigare arbetsgivare. Detta under förutsättning att någon del av den tidigare anställningen var under de två år, som var närmast den senaste anställningen.
- Efterskyddet gäller som längs till 66 år.
Den anställda får behålla efterskyddet om:
- den anställda är borta från arbetet på grund av sjukdom
- har ledighet med bibehållna anställningsförmåner
- har hel föräldrapenning under den allmänna efterskyddstiden.
Skyddet gäller också för längre tid än sex månader under tid med hel rehabiliteringspenning på grund av sjukdom eller olycksfall.
Om den anställde är arbetssökande eller har hel föräldrapenning under den allmänna efterskyddstiden behålls efterskyddet, dock i högst i två år. Har den anställde lämnat sin anställning på grund av sjukdom eller olycksfall gäller försäkringsskyddet i TGL till 66 år.
Har anställningen upphört på grund av arbetsbrist och arbetaren gått i pension i förtid, har arbetsgivaren möjlighet att teckna ”TGL vid tjänstepension” tills arbetaren fyller 66 år. Försäkringen tecknas hos Afa Försäkring via Fora. Anställda som omfattas av allmänt efterskydd i TGL har möjlighet att via Fora teckna fortsättningsförsäkring.