Efterlevandeskydd tjänstemän (Fremia-PTK)
Efterlevandeskydd tjänstemän KTP 2
Inom tjänstepensionen KTP 2 ingår familjeskydd och TGL. För tjänstemän med inkomst över 7,5 inkomstbasbelopp ingår även familjepension. Den anställda kan även lägga till återbetalningsskydd genom KTPK.
Återbetalningsskydd
Den anställda kan välja att lägga till återbetalningsskydd till sin KTPK. Om en tjänsteman dör och har tjänstepension med återbetalningsskydd betalas normalt det samlade värdet av KTPK:n ut till förmånstagare.
Pensionen betalas som regel ut i fem år till förmånstagare. Förmånstagare har rätt att begära annan längre utbetalningstid än fem år, dock längst 20 år. Förmånstagare har även rätt att skjuta upp utbetalningen till en valfri senare tidpunkt. Vid dessa ändringar av återbetalningsskyddet räknas pensionsbeloppet om baserat på försäkringens aktuella värde. Återbetalningsskyddet kostar inte något, men hen går miste om insättningar från arvsvinster och avkastning på dessa pengar vilket påverkar pensionen.
Arvsvinsterna fördelas utifrån varje årskull. Det betyder att när en person född exempelvis 1973 dör utan att ha ett återbetalningsskydd, fördelas hens kapital till de andra försäkrade som också är födda 1973. Eftersom fördelningen sker utifrån årskull blir arvsvinsterna större med åldern, eftersom fler dör när de blir äldre.
Arvsvinsterna fördelas till andra som har samma pensionsbolag och samma typ av försäkring. Om någon som har en fondförsäkring hos Folksam dör, fördelas arvsvinsterna till alla andra som har samma fondförsäkring i Folksam och som är samma årskull. Det innebär att arvsvinsterna kan variera mellan pensionsbolagen och deras produkter.
Återbetalningsskydd kan gälla både under den tiden hen jobbar och efter pensioneringen. Om den anställda dör efter att pensionen har börjat tas ut övergår utbetalningarna till förmånstagare, under den avtalade utbetalningstiden, men högst 20 år sammanlagt. Återbetalningsskyddet fortsätter att gälla tills det väljs bort. Tjänstemannen kan inte välja till återbetalningsskydd efter det att tjänstepensionen börjat utbetalas. Däremot kan tjänstemannen välja bort återbetalningsskydd även efter det att tjänstepensionen börjat utbetalas.
Förmånstagare
Om den anställda inte har skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande betalas pengarna till:
- i första hand make, maka, registrerad partner eller sambo
- i andra hand barn oavsett ålder.
Förmånstagare till återbetalningsskyddet är samma som för familjeskyddet.
Definition av sambo
Med sambo menas ogift person som, under äktenskapsliknande förhållanden eller under förhållanden som liknar registrerat partnerskap, vid dödsfallet stadigvarande sammanbott med ogift försäkrad förutsatt att de:
- stadigvarande sammanbott sedan minst sex månader
- har eller har haft eller väntar barn tillsammans
- tidigare har varit gifta med varandra eller levt samman i registrerat partnerskap.
Den anställda kan ändra ordningen samt fördelningen eller välja att pengarna i stället ska gå till en tidigare make, maka, registrerad partner, sambo, styvbarn eller fosterbarn genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande. Detta görs genom Folksam. Den anställda kan ändra förmånstagare även när utbetalningen av tjänstepensionen pågår, om hen har återbetalningsskydd och det gått mindre än 20 år från det att utbetalningen startade.
Förmånstagare kan normalt avstå sin rätt i samband med utbetalningen. Den förmånstagare som står närmast i tur får då utbetalningen. Kontakta Folksam för information.
Efterlevande kan när som helst under utbetalningstiden avstå från att vara förmånstagare. Pensionen betalas då i stället ut till den eller de förmånstagare som kommer närmast i turordning. Har efterlevande avstått från att vara förmånstagare, kan hen sedan inte ändra detta beslut. Om det i framtiden kommer att saknas förmånstagare återgår dock utbetalningen till den som tidigare avstod från att vara förmånstagare.
Hälsodeklaration
Det finns tillfällen då den anställda inte behöver fylla i hälsodeklaration för att teckna återbetalningsskydd. Det är inom valperioden tre månader från när den anställda ansluts till tjänstepensionen KTP 2. Valperioden upphör att gälla så snart den anställda har gjort ett val. Hälsodeklaration behövs inte heller när återbetalningsskydd tecknas inom tolv månader efter en familjehändelse.
Familjehändelse är när en tjänsteman gifter sig, blir sambo eller får barn. Återbetalningsskydd kan beviljas vid senare tillfälle trots att den anställda har drabbats av allvarlig sjukdom. Blir hälsoprövning inte godkänt beviljas återbetalningsskydd bara för premier som betalas in efter valet av återbetalningsskydd.
För att få mer information om återbetalningsskyddet kan den anställda vända sig till Folksam. Där kan den anställda även få veta mer om vilka möjligheter förmånstagaren har gällande att välja en annan utbetalningstid.
Familjeskydd
Ett obligatoriskt familjeskydd på två förhöjda prisbasbelopp för utbetalning i fem år ingår i tjänstepensionen KTP. Detta kan väljas bort och premien sätts då istället in till den anställdas KTPK. Om den anställda ångrar sig kan hen lägga till familjeskyddet igen, men måste då genomgå en hälsoprövning.
Det finns ingen möjlighet att lägga till ett frivilligt familjeskydd på andra belopp och utbetalningstider.
Förmånstagaren kan skjuta upp utbetalningen av familjeskyddet. Det är viktigt att det begärs innan förmånstagare har tagit emot någon utbetalning.
Förmånstagare
Om den anställda inte har skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande betalas pengarna till:
- i första hand make, maka, registrerad partner eller sambo
- i andra hand barn oavsett ålder.
Förmånstagare till familjeskyddet är samma som för återbetalningsskyddet.
Hälsoprövning
Anställd som avstått familjeskydd och vill återgå till försäkringen behöver genomföra en hälsoprövning.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
Läs om premiebefrielseförsäkring
Efterskydd
Har den anställda valt familjeskydd som inte kommer att gälla längre på grund av att anställningen upphört, så kan det finnas ett efterskydd. Efterskyddet innebär att det tidigare försäkringsskyddet fortsätter att gälla under tre månader, med följande begränsningar:
Har det tidigare försäkringsskyddet gällt under kortare tid än tre månader, avkortas efterskyddstiden till denna kortare tid.
Efterskyddet gäller som längst till 65 år eller till den tidigare tidpunkt då hen får en ny anställning med rätt till KTP eller då utbetalning av ålderspension från KTP påbörjas.
Efterskyddet kan förlängas om den försäkrade blir sjuk under tiden efterskyddet gäller.
Familjepension KTP 2
Familjepension är ett efterlevandeskydd som ingår i KTP 2 för tjänstemän som tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp per år. Den är en livslång utbetalning till efterlevande make, maka eller registrerad partner. Familjepension betalas också ut till barn upp till 20 års ålder.
Familjepensionens storlek
Familjepensionen beräknas som ett grundbelopp enligt tabellen.
Lönedelar inom intervallet inkomstbasbelopp | Grundbelopp |
-7,5 | 0 % |
7,5-20 | 32,50 % |
20-30 | 16,25 % |
KTP:s familjepension reduceras om den döda hade kortare beräknad tjänstetid än 360 månader. De efterlevande kan få KTP:s familjepension om den döda vid dödsfallet hade en lön över 7,5 inkomstbasbelopp eller har haft det dessförinnan, men efter 28 års ålder.
Om den anställda får sin pensionsmedförande lön sänkt, kan familjepensionen beräknas på annat sätt än ovan. En lönesänkning kan i dessa fall ge ett så kallat lönesänkningsfribrev. Det innebär att familjepensionen kan bli högre än den skulle varit, om den enbart beräknats utifrån den pensionsmedförande lönen efter lönesänkning.
Rätten till familjepension kvarstår även efter det att tjänstemannen uppnått pensionsåldern.
Har den anställde valt att avstå framtida intjänande av familjepension motsvarar grundbeloppet den redan intjänade familjepensionen.
Förmånstagare till familjepension
Maka, make eller registrerad partner är förmånstagare under följande förutsättningar:
- Gift sig innan den döda fyllde 60 år
- gift sig efter att den döda fyllde 60 år och de har varit gifta i fem år eller har gemensamt barn.
Var den döda varaktigt arbetsoförmögen till minst 50 % när hen gifte sig, måste de ha varit gifta i minst fem år eller ha gemensamt barn.
Den dödas biologiska och adopterade barn som inte fyllt 20 år får också del av familjepensionen. Barn får familjepension till och med den månad barnet fyller 20 år.
Sambo har ingen rätt till familjepension.
Familjepensionen betalas hela livet ut förutsatt att den efterlevande inte gifter om sig.
Fördelning av familjepensionen
Familjepensionen fördelas utifrån ett grundbelopp som räknas fram enligt procentsatserna nedan.
- Maka, make eller registrerad partner utan barn 100 %
- Maka, make eller registrerad partner med 1 barn 75 % + 55 %
- Maka, make eller registrerad partner med 2 barn 75 % + 75 %
- Maka, make eller registrerad partner med 3 barn 75 % + 85 %
- Maka, make eller registrerad partner med 4 barn 75 % + 95 %
Procentsatsen ökar med tio procent för varje barn därutöver. Familjepensionen delas lika mellan barnen.
- Ingen maka, make eller registrerad partner, bara 1 barn 75 %
- Ingen maka, make eller registrerad partner, bara 2 barn 110 %
- Ingen maka, make eller registrerad partner, bara 3 barn 135 %
- Ingen maka, make eller registrerad partner, bara 4 barn 150 %
Procentsatsen ökar med tio procent för varje barn därutöver. Familjepensionen delas lika mellan barnen.
Enligt Folksams försäkringsvillkor kan en frånskild make få behålla en del av sin rätt till familjepension från ITP vid äktenskapsskillnad, så kallad spjälkning. Vissa regler gäller och man måste kontakta Folksam i samband med äktenskapsskillnaden.
Avstående av familjepension
Den anställda har möjlighet att avstå från framtida intjänande av familjepension, men den som redan är intjänad finns dock kvar. Om den anställda avstår framtida inbetalningar till familjepensionen går de inbetalningarna istället till en förstärkt KTPK. Har den anställda en gång avstått från framtida intjänande av KTP familjepension gäller det för all framtid, även vid byte av arbetsgivare. Ett avstående görs till Folksam. Tjänstemannen får ett fribrev på den redan intjänade familjepensionen.
Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)
Folksam är försäkringsbolag för TGL. Arbetsgivaren kan inte välja annat bolag.
Avtalet om tjänstegrupplivförsäkring (TGL) är ett särskilt kollektivavtal mellan Fremia och PTK. Avtalet innebär att ett skattefritt engångsbelopp betalas ut om den anställda dör före pensioneringen.
Enligt kollektivavtalet är arbetsgivaren skyldig att teckna TGL för alla tjänstemän i företaget. Arbetsgivaren ska rapportera in alla tjänstemän över 18 år till Folksam, både dem som omfattas av ITP 1 och de som Omfattas av ITP 2. Företagare och vd kan frivilligt ansluta sig till arbetsgivarens TGL.
I TGL ingår:
- Grundbelopp
- Barntillägg
- Begravningshjälp
När gäller TGL
Tjänstemän som arbetar minst åtta timmar per vecka i genomsnitt omfattas av TGL. TGL gäller som tidigast från månaden efter det att tjänstemannen har fyllt 18 år. TGL upphör när anställningen avslutas eller när tjänstemannen går i pension. Den gäller som längst vid arbete till och med månaden före 70-årsdagen.
Ersättning från TGL betalas ut med ett engångsbelopp, oavsett om dödsfallet inträffar under arbetstid eller inte. Om den anställda har arbetat minst 16 timmar per vecka i genomsnitt får efterlevande ett helt TGL-belopp. Ett halvt TGL-belopp betalas ut om tjänstemannen har arbetat minst 8 timmar men mindre än 16 timmar per vecka.
Grundbelopp
Ett grundbelopp på högst sex prisbasbelopp betalas ut till förmånstagare. Om det inte finns förmånstagare betalas inte något grundbelopp ut. Grundbeloppet betalas ut med utgångspunkt från den dödas ålder. Om det finns barn under 17 år reduceras inte grundbeloppet oavsett tjänstemannens ålder vid dödsfallet.
Barntillägg
Om tjänstemannen vid dödsfallet har barn under 17 år reduceras inte grundbeloppet oavsett hur gammal hen var vid dödsfallet. Barntillägg betalas ut med ett halvt upp till två prisbasbelopp för barn under 20 år.
Makeförsäkring
Om den anställdes make, maka, registrerad partner eller sambo dör – och de har barn under 17 år – får den efterlevande ett engångsbelopp från den så kallade makeförsäkringen. Sammanboende omfattas om det finns gemensamma barn. Sambo som är förmånstagare till grundbeloppet omfattas också, även om barnen inte är gemensamma. Förutsättningen är att den döda inte omfattades av TGL. Beloppen är ett halvt prisbasbelopp till tjänstemannen och ett prisbasbelopp till varje barn under 17 år.
Förmånstagare TGL
Förmånstagare till grundbeloppet är i tur och ordning enligt försäkringsvillkorens förmånstagarförordnande:
- makar eller registrerad partner
- arvingar, dock inte allmänna arvsfonden
Saknas arvingar tillfaller beloppet försäkringsgivaren, det vill säga Folksam.
Definition av sambo
Det generella förmånstagarförordnande gäller inte till förmån för sambo, då ju inte sambo likställs med gift person. En anställd som vill att TGL ska tillfalla sin sambo måste därför skriva ett särskilt förmånstagarförordnande. Om samboskapet upphör så är den före detta sambon inte längre förmånstagare.
Särskilt förmånstagarförordnande
Genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande kan den anställda ändra det generella förordnandet. Ändringen kan innebära att den anställda ändrar på ordningen mellan förmånstagarna enligt det generella förordnandet eller att man sätter in någon annan person som förmånstagare.
För TGL gäller att den anställda kan sätta in vilken fysisk person som helst som förmånstagare. Ett förmånstagarförordnande ska vara skriftligt på särskild blankett som finns hos Folksam.
Blanketten skickas till Folksam för registrering. Får den anställda ändrade familjeförhållanden och vill sätta in en annan förmånstagare, ska ett nytt förordnande skrivas. Det är det senast registrerade förordnandet som gäller.
Ett särskilt förmånstagarförordnande gäller så länge den anställda är försäkrad, om hen inte ändrar det. Byter hen anställning utan avbrott från en arbetsgivare som har TGL enligt avtalet mellan Fremia och PTK till en annan arbetsgivare inom samma avtalsområde så fortsätter det tidigare förordnandet att gälla. Detsamma gäller om anställningen upphör och hen kommer att omfattas av TGL:s efterskyddsregler. Är hen osäker vilket förmånstagarförordnande som gäller för försäkringen kan alltid ett nytt skrivas.
Beskattning
TGL-belopp till efterlevande är fri från inkomstbeskattning.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
Premiebefrielse kan gälla om den anställda:
- Är arbetsoförmögen på grund av sjukdom eller olycksfall.
- För att premiebefrielse ska gälla ska arbetsoförmågan ha varat i mer än 90 kalenderdagar eller i mer än sammanlagt 105 kalenderdagar under de senaste tolv månaderna.
- Arbetsoförmågan ska vara minst 25 %.
- Den försäkrade ska uppbära ersättning från Försäkringskassan i form av sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjukersättning, aktivitetsersättning eller liknande.
Premiebefrielsen gäller som längst till och med månaden innan den anställda fyller 65 år.
Dubbla försäkringar
Om den som avlidit har haft flera anställningar kan det finnas flera TGL-försäkringar. Då är det dock bara en av dem som betalas ut och det är den som har störst belopp.
Efterskydd
I TGL finns ett efterskydd som gäller tre månader efter att anställningen har upphört. Efterskyddet gäller inte om hen lämnat sin anställning i pensioneringssyfte Om den anställda förlorar jobbet, söker nytt arbete eller får ny anställning som inte har TGL-försäkring, kan efterskyddet förlängas. Samma sak gäller om hen är ledig för studier och har rätt till studiestöd eller studiemedel. Startar hen eget företag utan TGL eller bosätter sig utomlands gäller inte förlängt efterskydd. Undantag kan dock gälla om den anställde söker jobb i annat EU-land. I detta fall gäller dock efterskyddet som längst i 3 månader.
Förlängt efterskydd gäller lika länge som anställningen har varat, men som längst i 24 månader. Efter den perioden gäller det generella efterskyddet på tre månader. Efterskyddet gäller som längst fram till 65 års ålder. Premiebefrielse kan gälla om hen blir sjuk under efterskyddstiden och arbetsoförmågan är under längre tid än karenstiden för premiebefrielseförsäkringen.
Fortsättningsförsäkring TGL
Folksam erbjuder en fortsättningsförsäkring då TGL upphört. Genom fortsättningsförsäkringen kan hen behålla TGL efter det att anställningen eller det förlängda efterskyddet har upphört om hen inte har en ny anställning med TGL.
Den anställda måste ansöka om försäkringen, hos Folksam, inom tre månader efter det att TGL har upphört att gälla. Om den anställda får ny anställning där hen har TGL, upphör fortsättningsförsäkringen. Fortsättningsförsäkringen kan hen ha längst fram till överenskommen pensionsålder.