Till innehållet

Efterlevandeskydd tjänstemän (Svenskt Näringsliv-PTK)

Här beskriver vi efterlevandeskydd för tjänstemän. Den anställda har möjlighet att teckna återbetalningsskydd och familjeskydd genom tjänstepensionen. Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) ingår automatiskt.

Efterlevandeskydd tjänstemän

Anställd med ITP 1 har möjlighet att från 25 års ålder välja återbetalningsskydd och familjeskydd. 

Anställd med ITP 2 kan välja återbetalningsskydd och familjeskydd med sin ITPK. Skydden ger ekonomisk ersättning till familjen vid dödsfall. Den anställda måste göra ett aktivt val hos Avtalat för att återbetalningsskydd och familjeskydd ska gälla.

Tillbaka till toppen

Återbetalningsskydd

Tjänstemannen med ITP 1 eller ITPK kan välja att lägga till återbetalningsskydd för sin tjänstepension. Det innebär att pensionskapitalet betalas ut månadsvis till förmånstagare när den anställda dör.

Tecknar den anställda återbetalningsskydd minskar storleken på hens egen tjänstepension, eftersom hen går miste om arvsvinster och den avkastning hen skulle ha fått på de pengarna.

Arvsvinsterna fördelas till andra som har samma pensionsbolag och samma typ av försäkring. Arvsvinst innebär att när hen dör fördelas pensionspengarna mellan andra sparare som är födda samma år, och som inte heller har återbetalningsskydd. På samma sätt kan hen få extra pengar till sin tjänstepension, hen får del av andras pensionspengar när de dör, om hen inte har återbetalningsskydd.

När den anställda är ung är arvsvinsterna små eftersom det är få som dör och det intjänade pensionskapitalet lägre. I takt med att hen blir äldre växer arvsvinsterna eftersom fler dör och pensionskapitalet är högre. Med andra ord blir skillnaden i pension på grund av återbetalningsskyddet större ju äldre hen blir. 

Om den anställda aldrig valt återbetalningsskydd så skulle det öka tjänstepensionen med cirka 3–5 % fram till hens ordinarie pensionsåldern. Genom att välja bort återbetalningsskydd vid hens ordinarie pensionsålder kan tjänstepensionen öka med upp till 10–15 % vid livslång utbetalning.

Återbetalningsskyddet fortsätter att gälla tills hen eventuellt väljer bort det. Återbetalningsskyddet finns kvar även efter det att tjänstepensionen har börjat betalas ut, om det inte tidigare valts bort.

Det går inte att lägga till återbetalningsskydd efter det att tjänstepensionen börjat utbetalas. Däremot kan den anställda välja bort återbetalningsskydd efter att tjänstepensionen börjat utbetalas.

Om den anställda dör innan hen har börjat ta ut pensionen betalas pensionskapitalet ut under fem år till förmånstagare. 

Om den anställda dör efter att hen börjat ta ut pensionen, övergår utbetalningarna till förmånstagare. Utbetalningen pågår under samma antal år som den anställda bestämde vid uttaget, men högst 20 år sammanlagt. Vid uttag efter ordinarie pensionsålder kan det finnas begränsningar i hur lång tid som återbetalningsskyddet betalas ut. Pensionsbolagen informerar om vad som gäller för sina tjänstepensioner. 

ITPK före 2008 kan vara tecknad med återbetalningsskydd som enbart gäller fram till pensionsåldern. Den anställda har då rätt att vid tidpunkten för start av utbetalning av tjänstepension ändra så att återbetalningsskydd gäller även under utbetalningstiden. Om detta val inte görs så upphör återbetalningsskyddet om tjänstemannen dör under utbetalningstiden och då sker ingen utbetalning till förmånstagare.

För att få mer information om återbetalningsskyddet kan man vända sig till det pensionsbolag hen har valt.

Hälsodeklaration

Det finns tillfällen då den anställda inte behöver fylla i en hälsodeklaration för att lägga till ett återbetalningsskydd. Hälsodeklaration behövs inte:

  • inom valperioden som är tre månader, från när den anställda för första gången omfattas av tjänstepensionen ITP 1 eller ITPK. Valperioden upphör att gälla så snart den anställda har gjort ett val
  • när återbetalningsskydd tecknas inom tolv månader efter en familjehändelse. Familjehändelse är när en tjänsteman gifter sig, blir sambo eller får barn. 

Om hälsoprövningen inte blivit godkänd kan den anställda ändå få teckna ett återbetalningsskydd men då bara för det som betalas in efter valet av återbetalningsskydd.

Förmånstagare - återbetalningsskydd 

Om den anställda inte har skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande betalas pengarna till:

  • i första hand make, maka, registrerad partner eller sambo 
  • i andra hand barn oavsett ålder.

Definition av sambo

Med sambo menas personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden, eller förhållanden som liknar registrerat partnerskap. De sammanboende ska vid dödsfallet ha bott tillsammans stadigvarande. 

Dessutom ska de:

  • ha eller har haft eller väntar barn tillsammans, eller
  • tidigare ha varit gifta med varandra eller levt samman i registrerat partnerskap, eller
  • stadigvarande sammanbott sedan minst sex månader.

Genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande går det bra att ändra ordningsföljden. Det går också bra att låta före detta make, före detta registrerad partner, före detta sambo, barn till någon av dessa, styvbarn eller fosterbarn bli förmånstagare genom att lämna in ett nytt förmånstagarförordnande. Tjänstemannen loggar in på avtalat.se för att ändra sitt skydd eller använder blanketten ”Särskilt förmånstagarförordnande för dig som valt återbetalningsskydd och/eller familjeskydd inom ITP”. 

Tillbaka till toppen

Familjeskydd

ITP 1 och ITPK kan kompletteras med ett familjeskydd. Skyddet gäller som längst till och med månaden före hen fyller 66 år för ITP 1 samt 65 år för ITPK.

Den anställda kan välja 1, 2, 3, eller 4 prisbasbelopp. Valt belopp delas med 12 och betalas ut månadsvis under den valda utbetalningstiden.

Längden på utbetalningstiden för familjeskyddet är 5, 10, 15 eller 20 års tid. Dock längst till och med månaden före då den anställda med ITP 1 skulle ha fyllt 71 år eller 70 år för ITPK. 

Familjeskyddet betalas ut av Alecta från och med månaden efter dödsfallet. Det betalas ut månadsvis under den valda utbetalningstiden.

Förmånstagaren kan skjuta upp utbetalningen av familjeskyddet. Det är viktigt att förmånstagaren begär det innan Alecta har hunnit starta utbetalningen.

Beloppet värdesäkras under utbetalningstiden genom anknytning till prisbasbeloppet. Värdesäkring sker den 1 januari varje år.

Hur mycket det kostar att ha familjeskydd beror på:

  • hur många prisbasbelopp hen väljer
  • vald utbetalningstid 
  • den anställdas ålder
  • om den anställda har ITP 1 eller ITPK.

Kostnaden för familjeskyddet bestäms för ett år i taget och minskar inbetalningen till den egna tjänstepensionen. Hos Avtalat kan den anställda se hur stor kostnaden är.

När den anställda har gjort sitt ITP-val skickar Avtalat en bekräftelse på valet. Där kan den anställda se om hen har valt att teckna familjeskydd och i så fall med vilket belopp och vilken utbetalningstid. Det framgår också av årsbeskedet från Avtalat om familjeskydd är valt.

Hälsodeklaration

Det finns tillfällen då den anställda inte behöver fylla i hälsodeklaration för att lägga till ett familjeskydd. Det är till exempel inom valperioden tre månader, när den anställda för första gången omfattas av tjänstepensionen ITP. Valperioden upphör att gälla så snart den anställda har gjort ett val.

Under den tid som förskydd gäller kan den anställda också teckna familjeskydd utan hälsoprövning. Förskyddet beskrivs längre ned.

Lägger den anställda till skydden inom tolv månader efter en familjehändelse kan hen välja familjeskydd upp till två prisbasbelopp med utbetalningstid fem år, alternativt ett prisbasbelopp per år i tio år, utan att fylla i någon hälsodeklaration. Familjehändelse är när en tjänsteman gifter sig, blir sambo eller får barn. 

Om en tjänsteman väljer att lägga till familjeskydd vid ett senare tillfälle behöver hen fylla i en hälsodeklaration och bli godkänd. 

Förmånstagare - familjeskydd

Om den anställda inte har skrivit ett särskilt förmånstagarförordnande betalas pengarna till:

  • i första hand make, maka, registrerad partner eller sambo 
  • i andra hand barn oavsett ålder.

Definition av sambo

Med sambo menas personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden, eller förhållanden som liknar registrerat partnerskap. De sammanboende ska vid dödsfallet ha bott tillsammans stadigvarande. 

Dessutom ska de:

  • ha eller har haft eller väntar barn tillsammans, eller
  • tidigare ha varit gifta med varandra eller levt samman i registrerat partnerskap, eller
  • stadigvarande sammanbott sedan minst sex månader.

Tjänstemannen kan ändra ordningen samt fördelningen. Om hen skriver ett särskilt förmånstagarförordnande kan pengarna i stället gå till en tidigare make, maka, registrerad partner, sambo, barn till någon av dessa, styvbarn eller fosterbarn. Tjänstemannen loggar in på avtalat.se för att ändra sitt skydd eller använder blanketten ”Särskilt förmånstagarförordnande för dig som valt återbetalningsskydd och/eller familjeskydd inom ITP”. 

Efterlevande kan när som helst under utbetalningstiden avstå från att vara förmånstagare. Pensionen betalas då i stället ut till den eller de förmånstagare som kommer närmast i turordning. Har efterlevande avstått från att vara förmånstagare, kan hen sedan inte ändra detta beslut. Om det i framtiden kommer att saknas förmånstagare återgår dock utbetalningen till den som tidigare avstod från att vara förmånstagare. 

Val av familjeskydd före april 2008

Det fanns två belopp att välja på, ett eller två förhöjda prisbasbelopp per år i fem år. Har den anställda gjort ett val fortsätter det att gälla om hen inte ändrar sitt val. Den anställda kan välja ett annat pensionsbolag för placeringen av ITPK utan att välja nytt familjeskydd. Då behåller hen sitt gamla familjeskydd. Premien för familjeskyddet är inte beroende av ålder och bestäms för ett år i taget. 

Beloppet värdesäkras under utbetalningstiden genom anknytning till det förhöjda prisbasbeloppet. Värdesäkringen sker den 1 januari varje år.

Tillbaka till toppen

Förskydd - Efterskydd

För familjeskyddet finns regler gällande förskydd och efterskydd som beskrivs i detta avsnitt.

Förskydd

Innan den anställde gjort sitt första val för ITP 1 eller ITPK kan ett premiefritt förskydd gälla för familjeskydd. Förskyddet är två prisbasbelopp per år med utbetalning under fem år. Förskyddet gäller under den cirka tre månader långa valperiod som Avtalat informerar om. 

Förskyddet gäller när den anställde ska göra ett pensionsval inom ITP 1 eller ITPK för första gången. Det gäller också när en ny anställning med ITP påbörjas mer än tolv månader efter att den senaste anställningen avslutades. Detta under förutsättning att den anställde fått godkänt resultat på ITPs ordinarie hälsoprövning.

Förskyddet gäller inte vid omval, eller när den anställde inom tolv månader får en ny anställning som ger rätt till intjänande av ITP.

​​​​​​Efterskydd

Har den anställda valt familjeskydd som inte längre kommer att gälla längre på grund av att anställningen upphör, så kan det finnas ett efterskydd. Efterskyddet innebär att det tidigare skyddet fortsätter att gälla under tre månader, med följande begränsningar:

  • Har det tidigare försäkringsskyddet gällt under kortare tid än tre månader, avkortas efterskyddstiden till denna kortare tid.
  • Efterskyddet gäller som längst till 66 år för ITP 1 och till 65 år för ITP 2 eller till den tidigare tidpunkt då hen får en ny anställning med rätt till ITP.
  • Då utbetalning av ålderspension från ITP påbörjas.

Efterskyddet kan förlängas om den försäkrade blir sjuk under tiden efterskyddet gäller.

Tillbaka till toppen

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Premiebefrielseförsäkring (PBF) betalar in premien till tjänstepension och till familjeskydd om den anställda valt familjeskydd. 

Tillbaka till toppen

Familjepension ITP 2

Familjepension är ett efterlevandeskydd som ingår i ITP 2 för tjänstemän som tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp per år. Den ger en livslång utbetalning till efterlevande make, maka eller registrerad partner. Familjepension betalas också ut till barn upp till 20 års ålder.

Familjepensionens storlek

Familjepensionen beräknas som ett grundbelopp enligt tabellen.

Lönedelar inom intervallet inkomstbasbelopp Grundbelopp
–7,5 0 %
7,5–20 32,50 %
20–30 16,25%

ITP:s familjepension reduceras om den döda hade kortare beräknad tjänstetid än 360 månader. De efterlevande kan få ITP:s familjepension om den döda vid dödsfallet hade en lön över 7,5 inkomstbasbelopp eller har haft det dessförinnan, men efter 28 års ålder. Rätten till familjepension kvarstår även efter det att tjänstemannen uppnått pensionsåldern. Familjepensionen betalas ut av Alecta från och med månaden efter dödsfallet.

Har den anställde valt att avstå framtida intjänande av familjepension motsvarar grundbeloppet den redan intjänade familjepensionen. På årsbesked från Avtalat redovisas familjepensionens grundbelopp.​​​​​​​

Om den försäkrade får sin pensionsmedförande lön sänkt kan familjepensionen beräknas på annat sätt än ovan. En lönesänkning kan i de fallen ge en så kallad lönesänkningsförmån. Det innebär att familjepensionen blir högre än den skulle varit, om den enbart beräknats utifrån den pensionsmedförande lönen efter lönesänkning.

Förmånstagare till Familjepensionen

Make, maka eller registrerad partner är förmånstagare om de

  • gift sig innan den döda fyllde 60 år
  • gift sig efter att den döda fyllde 60 år och de har varit gifta i fem år eller har gemensamt barn.

Var den döda varaktigt arbetsoförmögen till minst 50 % när hen gifte sig, måste de ha varit gifta i minst fem år eller ha gemensamt barn.

Den dödas biologiska och adopterade barn som inte fyllt 20 år får också del av familjepensionen. Barn får familjepension till och med den månad barnet fyller 20 år. Familjepensionen betalas hela livet ut om den efterlevande inte gifter om sig före 60 års ålder.​​​​​​​

Sambo har ingen rätt till familjepension.

Fördelning av Familjepensionen

Familjepensionen fördelas utifrån ett grundbelopp som räknas fram enligt nedan procentsatser.

  • Maka, make eller registrerad partner utan barn     100 %
  • Maka, make eller registrerad partner med 1 barn  75 %  +  55 %
  • Maka, make eller registrerad partner med 2 barn  75 %  +  75 %
  • Maka, make eller registrerad partner med 3 barn  75 %  +  85 %
  • Maka, make eller registrerad partner med 4 barn  75 %  +  95 %

Procentsatsen ökar med tio procent för varje barn därutöver. Familjepensionen delas lika mellan barnen.

Om det inte finns någon efterlevande änka, änkling eller registrerad partner fördelas grundbeloppet enligt nedan

  • 1 barn  75 %
  • 2 barn  110 %
  • 3 barn  135 %
  • 4 barn  150 %

Procentsatsen ökar med tio procent för varje barn därutöver. Familjepensionen delas lika mellan barnen.

Om den anställda skiljer sig har inte hens frånskilda make, maka eller registrerad partner någon rätt till den anställdas familjepension om hen dör. Men om den anställda vill kan hen begära att den frånskilda maken, makan eller registrerade partnern står kvar som förmånstagare till en del av pensionen. Det innebär dock att en eventuell ny make, maka eller registrerad partner får en minskning av sitt försäkringsskydd. Den anställda behöver göra en anmälan till Alecta inom ett år från domen om skilsmässa.  

Avstående av familjepension

Den anställda har möjlighet att avstå från framtida intjänande av familjepension, men den som redan är intjänad finns dock kvar. Om den anställda avstår framtida inbetalningar till familjepensionen går de inbetalningarna istället till en förstärkt ITPK. En del av premien kan även användas till att teckna familjeskydd. Har den anställda en gång avstått från framtida intjänande av ITP familjepension gäller det för all framtid, även vid byte av arbetsgivare. Ett avstående görs till Avtalat. Tjänstemannen får ett fribrev på den redan intjänade familjepensionen.

Änkling gift 1989 eller tidigare

Särskild änklingspension upphörde den 1 januari 1990. En änkling som är född 1929 eller tidigare och som varit gift med den döda sedan 1989 kan dock få pension enligt övergångsregler. Den döda måste också ha varit försäkrad för ITP oavbrutet sedan 1989. Särskild änklingspension är 20 % av lönen upp till 7,5 prisbasbelopp.

Tillbaka till toppen

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

Avtalet om tjänstegrupplivförsäkring (TGL) är ett särskilt kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Avtalet innebär att ett skattefritt engångsbelopp betalas ut om den anställda dör före pensioneringen.

Arbetsgivaren tecknar TGL i något av försäkringsbolagen Alecta, Bliwa, Folksam, Länsförsäkringar, Movestic, SEB Trygg Liv, SEB Pension och Försäkring AB eller Skandia Liv. Villkoren i försäkringen är densamma i alla valbara försäkringsbolag. Premien bestämmer varje bolag och de finns hos collectum.se.

Enligt kollektivavtalet är arbetsgivaren skyldig att teckna TGL för alla tjänstemän i företaget. Arbetsgivaren ska rapportera in alla tjänstemän över 18 år till Collectum. Företagare och vd kan frivilligt ansluta sig till arbetsgivarens TGL.

I TGL ingår:

  • grundbelopp
  • barntillägg
  • begravningshjälp.

När gäller TGL

Tjänstemän som arbetar minst åtta timmar per vecka i genomsnitt omfattas av TGL. TGL gäller som tidigast från månaden efter det att tjänstemannen har fyllt 18 år. TGL upphör när anställningen avslutas eller när tjänstemannen går i pension. Den gäller som längst vid arbete till och med månaden före 70-årsdagen.

​​​​​​​Ersättning från TGL betalas ut med ett engångsbelopp, oavsett om dödsfallet inträffar under arbetstid eller inte. Om den anställda har arbetat minst 16 timmar per vecka i genomsnitt får efterlevande ett helt TGL-belopp. Ett halvt TGL-belopp betalas ut om tjänstemannen har arbetat minst 8 timmar men mindre än 16 timmar per vecka.

Grundbelopp

Ett grundbelopp på högst sex prisbasbelopp betalas ut till förmånstagare. Grundbeloppet betalas ut med utgångspunkt från den dödas ålder. Om det finns barn under 17 år reduceras inte grundbeloppet oavsett tjänstemannens ålder vid dödsfallet. Om det saknas förmånstagare betalas ett halvt prisbasbelopp ut till dödsboet som begravningshjälp.

Barntillägg

Om tjänstemannen vid dödsfallet har barn under 17 år reduceras inte grundbeloppet oavsett hur gammal hen var vid dödsfallet. Barntillägg betalas ut med 0,5–2 prisbasbelopp för barn under 20 år.

Begravningshjälp

Finns ingen förmånstagare betalas ett halvt prisbasbelopp ut till dödsboet, det kallas begravningshjälp.

Makeförsäkring

Om den anställdes make, maka, registrerad partner eller sambo dör och de har barn under 17 år, får den efterlevande ett engångsbelopp från den så kallade makeförsäkringen. Förutsättningen är att den döda inte omfattades av egen TGL. Sammanboende omfattas om det finns gemensamma barn. Sambo som är förmånstagare till grundbeloppet omfattas också, även om barnen inte är gemensamma. Beloppen är halvt prisbasbelopp till tjänstemannen och ett helt prisbasbelopp till varje barn under 17 år.

Förmånstagare TGL

Förmånstagare till grundbeloppet är i tur och ordning enligt försäkringsvillkorens förmånstagarförordnande:

  • makar eller registrerad partner
  • arvsberättigade barn
  • föräldrar.

Med barn menas den dödas bröstarvingar och fördelning görs enligt arvsrättsliga regler. Om ett barn avstår eller själv är död så betalas beloppet i första hand till hens barn, och i andra hand den dödas övriga barn i första led.

Sambo

I det generella förmånstagarförordnande ingår inte sambo, eftersom sambo inte likställs med gift person. Vill den anställda att TGL ska gå till sin sambo måste hen därför skriva ett särskilt förmånstagarförordnande. Väljer den anställda att ange sambo i dagens förmånstagarförordnande, anges att sambo gäller som förmånstagare om ”vi sammanbor vid tiden för dödsfallet”. Om samboskapet upphör kommer den före detta sambon inte längre att vara förmånstagare.

Om den anställda skrev sitt förmånstagarförordnande i en äldre blankett som inte hade en likadan text som enligt ovan, kan den anställda dock behöva skriva ett nytt förmånstagarförordnande om samboskapet upphör och den anställda inte vill att den före detta sambon ska vara förmånstagare.

Det går alltid att skicka in ett nytt förordnade om den anställda är osäker på vad som gäller.

Särskilt förmånstagarförordnande

Genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande kan den anställda ändra det generella förordnandet. Den anställda kan ändra ordningen mellan förmånstagare, eller sätta in någon annan fysisk person som förmånstagare.

Ett förmånstagarförordnande ska vara skriftligt. Blanketten heter ”Särskilt förmånstagarförordnande för tjänstegrupplivförsäkring (TGL)”.

På blanketten lämnas följande uppgifter:

  • namn och personnummer för förmånstagaren eller förmånstagarna
  • om det finns flera förmånstagare, fördelningen mellan dem i procent.

Blanketten skickas till Avtalat för registrering. Som en bekräftelse får hen en kopia av förordnandet. Får den anställda ändrade familjeförhållanden och vill sätta in en annan förmånstagare, ska ett nytt förordnande skrivas. Det är det senast registrerade som gäller.

Hos Collectum finns ett förmånstagarregister, som är gemensamt för de försäkringsbolag som försäkrar TGL för tjänstemän.​​​​​​​ Den anställde vänder sig till Avtalat för frågor om förmånstagarregistret.

Ett särskilt förmånstagarförordnande gäller så länge den anställda inte ändrar det. Byter hen anställning utan avbrott från en arbetsgivare som har TGL enligt avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, till en annan arbetsgivare inom samma avtalsområde så fortsätter det tidigare förordnandet att gälla.

Detsamma gäller om anställningen upphör och hen kommer att omfattas av TGL:s efterskyddsregler. Är hen osäker vilket förmånstagarförordnande som gäller för försäkringen kan alltid ett nytt skrivas.

Beskattning

TGL-belopp till efterlevande är skattefritt.

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Premiebefrielse kan gälla om den anställda inte kan arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall. För att premiebefrielse ska gälla ska arbetsoförmågan ha varat i mer än 90 kalenderdagar eller i mer än sammanlagt 105 kalenderdagar under de senaste tolv månaderna.

Arbetsoförmågan ska vara minst 25 %. Den försäkrade ska uppbära ersättning från Försäkringskassan i form av sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjukersättning, aktivitetsersättning eller liknande.

Premiebefrielsen gäller som längst till och med månaden innan den anställda fyller 66 år. För anställd som fortsätter arbeta efter uppnådd pensionsålder kan premiebefrielse gälla vid nytt sjukfall så länge anställningen fortsätter, som längst till och med månaden innan de anställde fyller 70 år.

Dubbla försäkringar

Om den som dött har haft flera anställningar kan det finnas flera TGL-försäkringar. Då är det dock bara en av dem som betalas ut och det är den som har störst belopp.

Efterskydd

I TGL finns ett efterskydd som gäller tre månader efter att anställningen har upphört. Efterskyddet gäller inte om hen lämnat sin anställning i pensioneringssyfte. Om den anställda förlorar jobbet, söker nytt arbete eller får ny anställning som inte har TGL, kan efterskyddet förlängas. Samma sak gäller om hen är ledig för studier och har rätt till studiestöd eller studiemedel. Startar hen eget företag utan TGL eller bosätter sig utomlands gäller inte förlängt efterskydd.

Förlängt efterskydd gäller lika länge som anställningen har varat, men som längst i 24 månader. Efter den perioden gäller det generella efterskyddet på tre månader. Efterskyddet gäller som längst fram till 66 års ålder. Premiebefrielse kan gälla om hen blir sjuk under efterskyddstiden och arbetsoförmågan är under längre tid än karenstiden för premiebefrielseförsäkringen.

Fortsättningsförsäkring TGL

Försäkringsbolagen för TGL ska erbjuda fortsättningsförsäkring då TGL upphört. Genom fortsättningsförsäkringen kan hen behålla TGL efter det att anställningen eller det förlängda efterskyddet har upphört, om hen inte har en ny anställning med TGL. Hör med försäkringsbolaget vad som gäller.

Den anställda måste ansöka om försäkringen hos det försäkringsbolag där hen haft TGL, inom tre månader efter det att TGL har upphört att gälla.

Fortsättningsförsäkringen kan beräknas lite annorlunda än den vanliga, beroende på hos vilket försäkringsbolag TGL har varit tecknad.

Om den anställda får ny anställning där hen har TGL, upphör fortsättningsförsäkringen. Fortsättningsförsäkringen kan hen ha längst fram till överenskommen pensionsålder.​​​​​​​​​​​​​​

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.