Till innehållet

Föräldraledighet

Här kan du läsa om hur försäkring vid föräldraledighet enligt lag och kollektivavtal fungerar. Vi beskriver lagen kortfattat. Du får en djupare beskrivning av Föräldrapenningtillägget (FPT) som gäller för arbetare inom avtalsområdena Svenskt Näringsliv-LO och Fremia-LO. Tjänstemän har oftast en kollektivavtalad föräldralön.

Föräldraledighet enligt lag

Föräldrapenningtillägg (FPT) arbetare

Kollektivavtalad föräldralön tjänstemän

Mer information

Läs mer om lagen på riksdagen.se i Socialförsäkringsbalken (2010:110). På Försäkringskassans sajt Vägledningar finns det samlad information om vad som gäller inom ett eller flera försäkringsområden och uppdateras löpande.

Föräldraförsäkring enligt lag

Alla som får barn eller adopterar har rätt att vara ledig, både när barnet föds och när barnet växer upp. Föräldraförsäkringen kan ge den anställda ekonomiskt stöd och lägger grunden för när och hur länge ledigheten kan vara. ​​​​​​​

Föräldrapenning vid barns födelse eller adoption

Föräldrapenningen från Försäkringskassan går till båda föräldrarna och ges maximalt under 480 dagar sammanlagt för båda föräldrarna. Om föräldrarna har gemensam vårdnad har de rätt till föräldrapenning under 240 dagar var. Av dessa dagar måste föräldrarna ta ut 90 dagar vardera – dessa kan inte överlåtas. 

Om barnet föddes före år 2016 gäller 60 dagar. Vid flerbarnsfödsel får föräldrarna 180 extra ersättningsdagar för varje ytterligare barn. Gravida kan börja ta ut föräldrapenning 60 dagar innan beräknad förlossning. ​​​​​​​

Barn födda år 2014 och senare

Föräldrapenning från Försäkringskassan kan betalas ut från det att barnet föds tills barnet fyller tolv år eller när barnet slutar i årskurs fem i grundskolan. Men den största delen av ersättningen måste tas ut innan barnet har fyllt fyra år. Efter barnets fyraårsdag kan föräldrarna spara sammanlagt 96 dagar. För de föräldrar som har fått flera barn vid samma födsel får föräldrarna spara sammanlagt 132 dagar. Den gravida kan börja ta ut föräldrapenning 60 dagar innan den beräknade förlossningen.

Olika ersättningsnivåer – så stor är ersättningen

Föräldern kan få föräldrapenning sju dagar i veckan. Även de dagar som föräldern vanligtvis inte jobbar. Det finns tre olika ersättningsnivåer.

  • Den första kallas för sjukpenningnivå och motsvarar 77,6 % av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) med ett inkomsttak på 10 prisbasbelopp. Det högsta möjliga belopp på sjukpenningnivån är 1218 kronor. Det förutsätter att föräldern har haft en årsinkomst på minst 85 000 kronor i minst 240 dagar i följd före barnets beräknade eller faktiska födelse. Ersättning på den nivån kan lämnas till förälder som är försäkrad för arbetsbaserad föräldrapenning.
  • Den andra nivån kallas grundnivå och är 250 kronor per dag. Grundnivån gäller för den förälder som inte har en inkomst eller har tjänat mindre än 117 590 kronor på ett år.
  • Den tredje nivån kallas för lägstanivå och gäller i 90 dagar. Lägstanivån är 180 kronor per dag. Den kan lämnas till förälder som är försäkrad för bosättningsbaserad föräldrapenning och avser tid då föräldrapenning inte lämnas på sjukpenningnivån eller grundnivå.
Tillbaka till toppen

Föräldrapenningtillägg (FPT) arbetare

Föräldrapenningtillägg (FPT) ger en extra ersättning under den anställdas föräldraledighet, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.

Anställningstid för rätt till Föräldrapenningtillägg (FPT)

För att en anställd ska ha rätt till FPT från Afa Försäkring via kollektivavtal måste hen ha varit anställd under minst 12 månader, inom en period på fyra år innan barnets födelse eller adoption. Den anställda kan räkna tid hos en eller flera arbetsgivare som har haft försäkringen om Föräldrapenningtillägg. Om anställningstiden började innan arbetsgivaren hade försäkringen räknas denna tid också in.

1. Anställningstid på minst 12 månader ger rätt till högst 60 dagar med FPT.

2. Anställningstid på minst 24 månader ger rätt till högst 180 dagar med FPT.

Frånvaro från arbetet mer än sex månader i följd räknas inte som kvalifikationstid om inte frånvaro beror på

  • sjukdom med ersättning såsom sjuklön, sjukpenning eller aktivitets- och sjukersättning
  • hel ledighet med lön eller hel ledighet enligt föräldraledighetslagen. 

En anställd som är föräldraledig har rätt till FPT under en sammanhängande period med föräldrapenning på sjukpenningnivå. Ledigheten behöver inte vara förlagd till veckans alla dagar utan det är den ledighetsperiod som den anställda och arbetsgivaren kommer överens om. FPT gäller 18 månader från barns födelse eller adoption

Uttag av Föräldrapenningtillägg (FPT)

För varje födelse eller adoption har den anställda rätt till Föräldrapenningtillägg under 60 eller maximalt 180 kalenderdagar med föräldrapenning på sjukpenningnivå. Efter utbetalning av föräldrapenning från Försäkringskassan kan ansökan göras om FPT till Afa försäkring. Ersättning ges bara för en sammanhängande föräldraledighetsperiod. Under perioden kan dagar med föräldrapenning vara sammanhängande eller strödagar. ​​​​​​​

Observera att föräldrapenningtillägg inte betalas ut om den anställda får graviditetspenning. Föräldrapenningtillägg kan endast betalas ut efter barnets födelse. 

Storleken på Föräldrapenningtillägg (FPT)

Ersättningen är 10 % på del av lönen upp till 10 prisbasbelopp och 90 % på lönedelar däröver. Det finns inget inkomsttak för ersättning i försäkringen om föräldrapenningtillägg. FPT betalas ut proportionellt till hur mycket som tas ut av föräldrapenning från Försäkringskassan. Försäkringen är utformad så att den ökar förutsättningarna till ett jämställt uttag av ersättningsdagar oberoende av föräldrarnas eventuella skillnad i lönenivå. ​​​​​​​

Ansökan om Föräldrapenningtillägg (FPT) hos Afa Försäkring

Den anställda måste själv ansöka om FPT hos Afa Försäkring. Ansökan måste göras inom fem och ett halvt år efter barnets födelse eller adoption. Om ansökan görs senare får den anställda ingen ersättning. Arbetsgivaren kan också anmäla men har ingen skyldighet att göra det.

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

När den anställda gör en ansökan om Föräldrapenningtillägg hos Afa Försäkring görs samtidigt en ansökan till premiebefrielseförsäkringen. Den försäkringen är kopplad till tjänstepension som finns i kollektivavtalet. Försäkringen tar över inbetalning av premier till tjänstepensionen som arbetsgivaren skulle betalat in när den anställda varit på arbetet och fått lön. Premien betalas under högst 13 månader per barn. Den som missat att göra ansökan om Föräldrapenningtillägg inom 5,5 år efter födelse eller adoption kan fortfarande ansöka. Den anställda kommer bli nekad FPT, men får inbetalda premier till Avtalspension SAF-LO via premiebefrielseförsäkring. Arbetaren kan ha rätt till pensionsavsättning för tid innan Föräldrapenningtillägg började gälla, vilket var 1 januari 2014. Den blivande mamman kan få pensionsavsättning även när hon får graviditetspenning före barnets födelse från den 1 januari 2012. 

Tillbaka till toppen

Kollektivavtalad föräldralön tjänstemän

I kollektivavtalen finns föräldralön som kan betalas ut av arbetsgivaren vid föräldraledighet. Däremot finns ingen kollektivavtalad föräldraförsäkring.​​​​​​​Föräldralön är en extra ersättning under den anställdas föräldraledighet, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Tillsammans motsvarar föräldrapenningen och föräldralönen knappt 90 % av lönen. Föräldralön fungerar olika i olika branscher eller kollektivavtal. Läs mer i aktuellt kollektivavtal.

Tjänsteman med ITP1

Premien till tjänstepensionen ITP 1 betalas automatiskt genom premiebefrielseförsäkringen vid föräldraledighet eller vård av sjukt barn (VAB). För rätt till premiebefrielseförsäkring ska den anställda ha ersättning från Försäkringskassan i form av föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning till minst 25 %. Pensionspremierna fortsätter betalas in för ITP 1 i max 13 månader genom premiebefrielseförsäkring (PBF) när den anställda har föräldrapenning. ​​​​​​​

Tjänsteman med ITP2

För ITP 2 är det upp till arbetsgivaren att välja att fortsätta betala in pengar till tjänstepensionen eller inte under föräldraledighet. Svenskt Näringslivs och PTK:s rekommendation är att fortsätta betala ITP 2 i elva månader. Föräldrapenningtid räknas alltid som pensionsgrundande tjänstetid i elva månader.

Tjänstemän med KTP 2

För KTP 2 är det upp till arbetsgivaren att fortsätta betala in pengar till tjänstepensionen eller inte under föräldraledighet. Fremias och PTK:s rekommendation är att fortsätta betala KTP 2 under den tid då medarbetaren är ledig med föräldrapenning. Föräldrapenning räknas alltid som pensionsgrundande tjänstetid i tre månader. Läs mer i aktuellt kollektivavtal för det kan finnas skillnader i villkoren mellan avtalen.

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.