Försäkringsskydd för företagare och vd
Definition företagare
- Enskild firma: ägaren.
- Handelsbolag: samtliga ägare.
- Kommanditbolag: fysisk eller juridisk person som har obegränsat ansvar för bolagets skulder så kallad komplementären.
- Aktiebolag: aktieägare som har minst en tredjedel av aktierna själv eller tillsammans med aktier som ägs av make, registrerad partner, förälder eller barn till aktieägaren.
- Makar och registrerad partner till företagare räknas alltid som företagare oavsett bolagsform.
Delägare som har en mindre del i aktiebolag kan ansöka om undantag från att anslutas till de kollektivavtalade pensions- och försäkringslösningarna. Ett annat exempel på när ansökan om undantag kan göras är för sambo som har gemensamt barn med företagare. Ansökan om undantag görs till ITP-nämnden hos Collectum eller Försäkringsnämnden hos Fora.
Läs mer om undantag.
Försäkringsskyddet kan lösas genom individuell försäkring hos valfritt pensionsbolag, genom försäkringar hos Fora eller ITP-planen via Collectum. Ägare i handelsbolag, komplementär i kommanditbolag respektive ägare till företag som inte är en juridisk person kan inte anslutas till ITP.
Företagare som inte har anställda kan teckna ett försäkringsavtal med Fora och omfattas då av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Om företagaren anställer personal omfattas dessa av Foras försäkringar för anställda och arbetsgivaren börjar betala för försäkringarna. Försäkringsskyddet kan utökas med Fora genom att företagaren tecknar "Företagares egen försäkring", där olika tillval kan göras.
Det går att kombinera en eller flera produkter i de kollektivavtalade försäkringarna med en individuell försäkring. Företagaren kan också teckna förmånliga gruppförsäkringar. Den enskilda företagarens situation avgör behovet av försäkringsskydd.
Valmöjligheter
Företagare som vill låta företaget köpa ett kompletterade skydd kan välja mellan flera alternativ:
- Företagarens egen försäkring via Fora. Denna innehåller tre produkter som företagaren kan teckna en eller flera av. Dessa är AGS, TGL och Avtalspension SAF-LO.
- ITP-planen via Collectum – Det är enbart arbetsgivare som har skyldighet att teckna ITP enligt kollektivavtal som kan anslutas.
- TGL hos ett flertal bolag.
- Individuella försäkringslösningar hos valfritt pensionsbolag.
De olika försäkringsskydden kan kombineras. En mängd olika faktorer kan påverka valet såsom lön, tidigare anställning, familjesituation, hälsa, bolagsform, kollektivavtal etc. Egna företagare kan inte teckna Omställningsförsäkring, AGB eller omfattas av TRRs verksamhet.
Företagare eller anhörig till företagare som omfattas av kollektivavtal omfattas inte av omställningsstödet. Däremot kan hen ha rätt till karriär- och vägledning från Trygghetsfonden TSL eller TRR och få hjälp med yttrande till CSN i samband med ansökan om omställningsstudiestöd.
Försäkringar som är kollektivavtalade gäller inte per automatik den som är vd i ett aktiebolag och räknas som tjänsteman. Därför måste arbetsgivaren och vd komma överens om försäkringsskyddet. Undantaget är Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) som även gäller för vd. För vd kan kollektivavtalade försäkringar tecknas, till exempel ITP-planen via Collectum, eller så tecknas individuella försäkringar hos valfritt pensionsbolag. Vd omfattas inte av TRR.
Begränsningar
Möjligheten att teckna tjänstepensionsförsäkring beror på bolagsformen. En företagare som driver ett aktiebolag och deklarerar för inkomst av tjänst kan få tjänstepension. Företaget får dra av premierna i rörelsen enligt vissa regler. I handels- och kommanditbolag deklarerar företagaren som ägare för inkomst av rörelse. Medan makar och barn över 16 år deklarerar för inkomst av tjänst.
Som ägare kan man inte få tjänstepension men man kan ändå ordna sin pensionering via en privat pensionsförsäkring eller Avtalspensionen SAF-LO. Pensionsavgiften får inte dras som en kostnad i rörelsen, utan man får yrka avdrag i sin egen deklaration.
För enskild firma gäller att bägge makarna deklarerar för inkomst av rörelse och ska därmed teckna privata försäkringar. Barn över 16 år deklarerar för inkomst av tjänst och ska teckna tjänstepension. Premierna för barnens tjänstepension får dras av i rörelsen och premierna för makarnas privata försäkring dras av i den egna deklarationen.