Till innehållet

Vad påverkar försäkringsskyddet

Försäkringsskyddet påverkas av olika faktorer, till exempel anställningsform, anställnings- och arbetstid, ålder och avtalsområde. Pensioner och ersättningar följer också hur samhällsekonomin förändras.

Olika anställningsformer

Det finns olika anställningsformer som till exempel tillsvidareanställningar och tidsbegränsade. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller från första anställningsdagen oavsett anställningsform.

Tillsvidareanställning

I vida termer kan tillsvidareanställning beskrivas med att anställningen varar tills antingen arbetsgivaren eller den anställda eller båda, beslutar att den ska upphöra. Hur det ska gå till regleras i lagar och avtal.

​​​​​​​Tidsbegränsad anställning

Det finns olika tidsbegränsade anställningar. Lagen om anställningsskydd och kollektivavtal reglerar vad som gäller. Provanställning används för att undersöka om personen är lämplig för fast anställning. Anställning för viss har redan från början ett datum då anställningen ska upphöra. Anställning för visst arbete, upphör inte ett visst datum utan när en bestämd arbetsuppgift är slutförd. Vikariat är en anställning som ersättare för en anställd som inte arbetar på grund av tjänstledighet, sjukdom eller liknande. Praktikarbete är en anställning på viss tid som en praktikant har för att förbereda sig för studier eller fast tjänst.

Anställning efter pensionsålder

En del försäkringar upphör när den anställda uppnår den avtalade pensionsåldern.

Efterskydd

Om anställningen upphör eller om den anställda varit frånvarande från arbetet under en längre tid, kan försäkringen fortsätta att gälla under viss tid. Sådan tid kallas för efterskyddstid. 

Tillbaka till toppen

Arbetsuppgifter

​​​​Kollektivavtalet styr vem som räknas som arbetare respektive tjänsteman utifrån arbetsuppgifterna, och vilket försäkringsskydd den anställda omfattas av. 

Fora - uppmärkningen av arbetare och vem som omfattas av kollektivavtal

Uppmärkning är grunden för att de anställda ska omfattas av rätt försäkringar och få rätt premier inbetalda till sin tjänstepension. När månadsrapporteringen till Fora startar så ska arbetsgivaren märka upp alla arbetare. Om uppmärkning inte görs av arbetsgivaren går det inte att rapportera löner. De flesta arbetsgivare har en enda uppmärkning. Vissa företag kan ha ytterligare alternativ att välja bland, i första hand om arbetsgivaren har flera kollektivavtal för arbetare. 

I de flesta kollektivavtal omfattas samtliga arbetare av kollektivavtalet oavsett arbetsuppgifter men i vissa avtal är det inte så.

För de arbetare som inte omfattas av kollektivavtal gäller inte 

  • Trygghetsfonden TSL
  • kollektivavtalsgaranti  
  • eventuella kompletterande premier enligt kollektivavtal, exempelvis premie till deltidspension.

Samtliga arbetare oavsett arbetsuppgifter omfattas av kollektivavtal

Om arbetsgivaren har fått en kod ska alla arbetare märkas upp med den koden.

Om arbetsgivaren har minst ett kollektivavtal som omfattar samtliga arbetare så finns inte möjligheten att märka upp med koden ”Arbetare med arbetsuppgifter utanför kollektivavtal”. 

Ett exempel när alla arbetare omfattas 

Arbetsgivaren har ett kollektivavtal där samtliga anställda arbetare omfattas av kollektivavtalet oavsett arbetsuppgifter. Arbetsgivaren har arbetare inklusive lokalvårdare anställda. Samtliga arbetare inklusive lokalvårdare, ska märkas upp med koden ”Arbetare - (namn på kollektivavtalet)”.

Arbetare med arbetsuppgifter utanför kollektivavtal

Inom vissa kollektivavtal så kommer arbetsgivaren att kunna använda koden ”arbetare med arbetsuppgifter utanför kollektivavtal”. Vilka avtal det är beror på kollektivavtalet, vem som omfattas av kollektivavtalet och därmed vem som eventuellt inte omfattas utifrån arbetsuppgifter. 

Fora har förteckning över vilka kollektivavtal som parterna har skrivit på detta sätt. Avtalen kan ändras och då även vem som omfattas.

Ett exempel när alla arbetare inte omfattas

Endast arbetare med arbetsuppgifter som kräver viss utbildning omfattas av kollektivavtalet. Arbetsgivaren har anställda arbetare som omfattas av kollektivavtalet då de har rätt utbildning samt lokalvårdare anställda.

Arbetsgivaren kommer att få två valbara koder:

  • ”Arbetare – (namn på kollektivavtalet)” som gäller arbetarna med rätt utbildning.  
  • ”Arbetare med arbetsuppgifter utanför kollektivavtal” som gäller lokalvårdarna.
Tillbaka till toppen

Tjänstetid

​​​​​​​Tjänstepensionens storlek påverkas ofta av hur länge den anställda har tjänat ihop till den. Men det finns också ersättningar från både försäkringar enligt lag och kollektivavtalade försäkringar, som inte direkt är beroende av tjänstetiden.

Tillbaka till toppen

Kvalifikationstid

En del av försäkringarna kräver att den anställda omfattats av försäkringen eller arbetat en viss tid innan den börjar gälla, helt eller delvis.

Tillbaka till toppen

Sysselsättningsgrad

Sysselsättningsgraden kan påverka ersättningsnivåerna för pension och försäkringsskydd.

Tillbaka till toppen

Arbetstid

När det gäller ITP 2 och Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) finns det krav på att man ska ha en viss arbetstid för att försäkringarna ska gälla. Däremot har arbetstiden ingen betydelse för till exempel ITP 1, samt för Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Tillbaka till toppen

Avtalsområde

För försäkringsskyddet enligt lag har avtalsområde ingen betydelse. Däremot påverkas det kollektivavtalade försäkringsskyddet av vilket avtalsområde den anställda arbetar inom, till exempel som privatanställd tjänsteman eller arbetare, statligt anställd eller kommunalt anställd. Tidigare har de olika pensionssystemen varit likartade, men de senaste åren har en del pensionssystem förändrats. Därför finns det idag en hel del skillnader mellan de olika avtalsområdena.

Tillbaka till toppen

Inkomst

För de flesta pensioner och försäkringar är det inkomsten som avgör hur stor ersättningen blir. Ersättningen beräknas på månadsinkomsten, årsinkomsten eller på hela livsinkomsten. Ibland kan även fiktiva inkomster räknas in.

Tillbaka till toppen

Basbelopp

De pensioner och försäkringar som finns både inom det allmänna och kollektivavtalade systemet beräknas i förhållande till bland annat basbelopp. Det finns prisbasbelopp, förhöjt prisbasbelopp och inkomstbasbelopp. 

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.