Till innehållet

Uppsägning av hängavtal

Här beskriver vi vad som gäller vid uppsägning av hängavtal samt Foras och Collectums hantering vid händelsen.

Uppsägning av hängavtal

Arbetsgivare kan omfattas av kollektivavtal genom hängavtal med bland annat PTK-förbund, LO-förbund eller med båda. Hängavtal innebär att arbetsgivaren ska använda förbundsavtalet för branschen, utan att vara medlem i en arbetsgivarorganisation.

Arbetsgivare som omfattas av kollektivavtal ska teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar för de anställda.

För att kunna säga upp avtalen med Fora och Collectum måste arbetsgivaren först säga upp de hängavtal arbetsgivaren tecknat, så att skyldigheten att teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar upphör. Enligt Fora kan arbetsgivaren under vissa förutsättningar säga upp avtalet med Fora när det inte finns anställda, även om kollektivavtal gäller.

Finns det ingen information i kollektivavtalet för att säga upp det i förväg, så är det normalt inte möjligt att göra det. Det innebär att hängavtal som är uppsagt gäller tills avtalsperiodens slut. Det är vanligen kopplat till avtalsperioden för det förbundsavtal som gäller för hängavtalet. Hängavtalet kan också behöva sägas upp exempelvis tre månader före utgången av förbundsavtalets avtalsperiod så att det inte automatiskt förlängs, på grund av eventuella regler i hängavtalet.

Avtalsperiod är den tidsperiod inom vilken kollektivavtalet gäller, den kan skilja sig från varje avtalsrörelse. Ibland är avtalsperioden ett år och ibland flera år. Arbetsgivaren behöver innan de säger upp hängavtalet ta reda på vad det innebär och när kollektivavtalet upphör, så att skyldigheten att teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar upphör. Fackförbund svarar på frågor.

Tillbaka till toppen

Foras hantering vid uppsägning av hängavtal

När kollektivavtal upphör kommer försäkringsavtalet inte längre omfattas av eventuella kollektivavtalade avgifter. Omställningsförsäkringarna upphör förutom Försäkring om avgångsbidrag (AGB) som fortsätter att gälla. Även kollektivavtalade kompletterande pensionspremier avslutas.

För att avsluta försäkringsavtalet med Fora behöver det sägas upp med blanketten ”Uppsägning av försäkringsavtal”. Det går alltså inte att bara rapportera noll kronor i utbetalda löner, eller strunta i att betala fakturan. Fora skickar alltid obetalda fakturor till inkasso. På fora.se finns information om hur uppsägning av försäkringsavtal görs. 

Viktigt att tänka på

Arbetsgivare med anställda

Om företaget har kollektivavtal kan försäkringsavtalet normalt inte sägas upp så länge det finns anställda som omfattas av kollektivavtalet.

Arbetsgivare utan anställda

En arbetsgivare som har kollektivavtal, kan säga upp försäkringsavtalet med Fora. Om arbetsgivaren senare anställer personal igen måste ett nytt försäkringsavtal tecknas genom Fora.

Vissa arbetsgivare måste först säga upp sitt kollektivavtal innan försäkringsavtalet kan avslutas, även om det inte finns anställda. Det gäller:

  • Arbetsgivare som tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund inom LO efter 1 juni 2006.
  • Arbetsgivare som omfattas av något av kollektivavtalen
    • Avtal för Bemanningsföretag
    • Avtal för ambulanssjukvårdare
    • Bussbranschavtalet
    • Kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, förutom Bensin- och garageavtalet.

Tillsammans med Foras blankett ”Uppsägning av försäkringsavtal” ska ett intyg från fackförbund om att kollektivavtal inte längre gäller bifogas.

Försäkringsavtalet upphör normalt att gälla från den sista i månaden efter den månad som Fora tar emot uppsägningen.

Om arbetsgivaren vill avsluta försäkringsavtalet innan ett årsskifte behöver Fora ha uppsägningen senast den 30 november året innan. Alla arbetsgivare som inte har några anställda under föregående år betalar grundpremie i efterhand i början av efterföljande år. Grundpremie debiteras oavsett om försäkringsavtalet gällt hela eller endast del av föregående år. Undantagsregler gäller för 2024 där arbetsgivaren utan anställda ges möjlighet att säga upp försäkringsavtalet senast 30 november 2024 för att inte debiteras grundpremie för 2024. 

En uppsägning från en ideell förening kan bara godkännas om handlingar som visar firmatecknare bifogas, exempelvis av protokoll och stadgar.

Om arbetsgivaren har tecknat försäkringsavtal hos Fora för att få anställa en person med anställningsstöd från Arbetsförmedlingen, är det mycket viktigt att försäkringsavtalet inte sägs upp så länge anställningen varar. Samma sak gäller personer med arbetstillstånd från Migrationsverket. Läs mer på fora.se.

Om arbetsgivaren inte har några anställda är det bra att informera om att företagare omfattas av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Om någon hos arbetsgivaren har tecknat försäkringen ”Företagares egen försäkring” upphör även den att gälla om försäkringsavtalet sägs upp.

Tillbaka till toppen

Collectums hantering vid uppsägning av hängavtal

Pensioneringsavtalet och ITP fortsätter att gälla även om kollektivavtal för tjänstemän upphört. 

För att avsluta pensioneringsavtalet behöver det sägas upp. Pensioneringsavtalet kan alltså inte avslutas genom att arbetsgivaren slutar rapportera anställda och löner till Collectum.

Arbetsgivaren ska skicka in Collectums blankett ”Uppsägning av pensioneringsavtal om ITP och TGL” per post till Collectum. Behörig firmatecknare måste skriva under blanketten. Arbetsgivaren ska skicka med intyg från aktuella fackförbund med datum för när kollektivavtal upphör att gälla.

Pensioneringsavtalet kan upphöra först den sista dagen i månaden efter det att en arbetsgivarens uppsägning kommit in till Collectum. En uppsägning kan inte göras retroaktivt. Om arbetsgivarens kollektivavtal slutar vid en senare tidpunkt gäller samma tidpunkt för att avsluta pensioneringsavtalet om ITP.

När pensioneringsavtalet har upphört kan arbetsgivaren inte teckna nytt pensioneringsavtal med Collectum så länge arbetsgivaren inte tecknar ett nytt kollektivavtal som innebär att ITP ska tecknas.

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

Arbetsgivaren är skyldigt att behålla TGL för tjänstemän så länge kollektivavtal gäller, därefter finns möjlighet att säga upp avtalet. Är avtalet tecknat i Alecta sägs den upp i samband med uppsägning av pensioneringsavtalet hos Collectum. I annat fall sägs TGL upp hos aktuellt försäkringsbolag. 

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.