Till innehållet

Arbetslöshetsförsäkring och omställningsstudiestöd enligt lag

Här kan du läsa lite kort om vad som gäller enligt lag om du blir av med jobbet.

Arbetslöshetsförsäkring enligt lag

Från 1 oktober 2022 gäller ett nytt regelverk för kompetens och omställning. Arbetslöshetsförsäkringen är oförändrad.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Ersättning från Arbetslöshetskassan

Det finns 24 a-kassor i Sverige och de flesta har bildats av de fackliga organisationerna. Vanligtvis är det arbetet eller verksamhetsområdet som avgör vilken a-kassa som den anställda har rätt att tillhöra. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF) har tillsyn över arbetslöshetskassorna. Bland de 24 a-kassorna finns Alfa-kassan. Förutom att administrera den inkomstbaserade ersättningen, administrerar Alfa-kassan och betalar ut grundersättning till de som inte är anslutna till någon a-kassa.

Inkomstbaserad ersättning

Den anställda har rätt till ersättning baserad på inkomst om hen

  • varit medlem i en a-kassa minst tolv månader
  • uppfyllt arbetsvillkoret enligt nedan.

Grundersättning

Grundersättning betalas ut till den som har fyllt 20 år och uppfyller ett arbetsvillkor men inte medlemsvillkoret, se nedan. Grundersättningen som motsvarar heltid är max 510  kronor per dag och utbetalas av den a-kassa som personen är medlem i. Om hen inte är medlem i en a-kassa betalar Alfa-kassan ut grundersättningen.

 

Tillbaka till toppen

Villkor - ersättning från a-kassan

För att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen måste den anställda uppfylla både grundvillkoren och arbetsvillkoret.​​​

Grundvillkor

För att uppfylla grundvillkoren ska den anställda

  • kunna arbeta minst tre timmar varje arbetsdag, i genomsnitt minst 17 timmar i veckan.
  • vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
  • stå till arbetsmarknadens förfogande.

Arbetsvillkor

För att uppfylla arbetsvillkoret måste den anställda

  • under de senaste tolv månaderna ha arbetat minst sex månader och minst 60 timmar per månad.
  • alternativt ha arbetat 420 timmar under de senaste tolv månaderna under en sammanhängande tid av sex månader, under minst 40 timmar varje kalendermånad.

Medlemsvillkor

För att få inkomstbaserad ersättning måste hen dessutom uppfylla ett medlemsvillkor. Medlemsvillkoret kräver att hen måste ha varit medlem i a-kassan i minst tolv månader.

Tillbaka till toppen

Överhoppningsbar tid

Den tid som arbetsvillkoret ska vara uppfyllt under tolvmånadersperioden kan förlängas. Detta kallas för överhoppningsbar tid. Arbete som ligger längre än tolv månader tillbaka i tiden kan därför räknas med i arbetsvillkoret. Exempel på tid som kan hoppas över är sjukdom, tid med föräldrapenning och avslutade heltidsstudier. Tiden som kan hoppas över är begränsad till fem år.

Tillbaka till toppen

Så länge ges ersättning

Den som har rätt till arbetslöshetsersättning kan få detta under 300 ersättningsdagar. Om hen har barn som är under 18 år dag 300, får hen automatiskt ytterligare 150 dagar. Ersättningsperioden med arbetslöshetsersättning inleds alltid med sex karensdagar. Därefter får hen ersättning för högst fem dagar per vecka. Ersättningen är en skattepliktig inkomst och pensionsgrundande för allmän pension.

Tillbaka till toppen

Ersättningsnivåer – inkomstbaserade ersättningen

Den som är medlem i en a-kassa och uppfyller grund-, arbets- och medlemsvillkoret kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning. Storleken på dagpenningen beror på den inkomst den anställda hade innan hen förlorade jobbet. Från 2024 gäller a-kassan fram till det att den anställda har uppnått 66 års ålder.

  • Dag 1–100 är ersättningsnivån 80 %, som högst 1 200 kronor i dagpenning.
  • Dag 101–200 får personen 80 % av sin tidigare inkomst, som högst 1 000 kronor i dagpenning.
  • Dag 201–300 får personen 70 % av sin tidigare inkomst, som högst 1 000 kronor i dagpenning.
  • Efter dag 300 erbjuds den som är arbetslös att delta i jobb- och utvecklingsgarantin, då aktivitetsstöd betalas ut med 65 % av tidigare framräknad dagpenning.
  • Den som har barn under 18 år dag 300, får ytterligare 150 dagar i sin ersättningsperiod. Nivån på ersättningen fortsätter med 70 % av tidigare inkomst. Därefter gäller jobb- och utvecklingsgarantin med ersättningsnivån 65 % av tidigare framräknad dagpenning.
  • För den som är arbetslös efter dag 450 respektive dag 300 prövas det på nytt om hen uppfyller villkoren för en ny period.

Omställningspension och änkepension minskar inte dagpenningen. Privat pensionsförsäkring som inte har anknytning till förvärvsarbetet medför inte heller någon minskning av dagpenningen.

​​​​​​​För den som får utbetalning av sin tjänstepension eller gör uttag av sin allmänna pension drar a-kassan av pensionsbeloppet från ersättningen. Det gäller även om hen bara tar ut sin premiepension.

Tillbaka till toppen

Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet hanteras av CSN. Den anställda kan få omställningsstudiestöd motsvarande maximalt 44 veckor heltidsstudier. Längre tid vid deltid. Deltidsstudierna ska vara på minst 20 %.  Omställningsstudiestödet består av ett bidrag och ett lån. Läs mer på csn.se.

  • Bidraget ersätter 80 % av inkomsten upp till ett tak på 4,5 inkomstbasbelopp per år. År 2024 är maxbeloppet 5 275 kronor per vecka, före skatt.
  • Maxbelopp för lånet är 3 426 kronor per vecka (år 2024).​​​​​​​

Villkor för omställningsstudiestöd

  • Bidraget kan fås från året den anställda fyller 27 år till och med året hen fyller 62 år. Från året hen fyller 61 år kan hen få bidrag i max 10 veckor. Lånet kan fås till och med året hen fyller 60 år.
  • Utbildningen måste stärka den anställdas ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov.
  • Aktualitetsvillkor innebär att den anställda behöver ha en aktuell anknytning till arbetsmarknaden. Det betyder att den anställda behöver ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad i minst 12 månader av de senaste 24 månaderna.
  • Etableringsvillkor innebär att den anställda behöver vara väl etablerad på arbetsmarknaden. Det betyder att den anställda måste ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad i minst 96 månader (8 år) inom de senaste 14 åren. Den anställda kan räkna in tid hen har arbetat tidigast från året hen fyllde 19 år, förutsatt att arbetet varit huvudsyssla under den här tiden. Även annan tid kan jämställas med förvärvsarbete under högst 24 månader. Exempel på sådan tid är föräldraledighet.
  • Innan CSN fattar beslut om den anställda ska få omställningsstudiestöd har den omställningsorganisation som hen tillhör möjlighet att yttra sig. I yttrandet görs en bedömning om utbildningen förväntas stärka den anställdas framtida ställning på arbetsmarknaden. CSN ska lägga särskild vikt vid yttrandet när de fattar sitt beslut.
Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.