Till innehållet

Kompetens- och omställningsstöd arbetare

Olika villkor gäller för arbetare som omfattas av huvudavtal eller Kollektivavtal om omställningsförsäkring.

Kompetensstöd​​​​​​​

Svenskt Näringsliv och LO har antagit två kollektivavtal som ger kompetensstöd under anställning och omställningsstöd vid uppsägning samt avslutad tidsbegränsad anställning. De heter Huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd och Kollektivavtal om omställningsförsäkring för arbetare. Trygghetsfonden TSL hanterar kompetens- och omställningsstöd som gäller olika beroende på vilket avtal den anställda omfattas av. I avtalen ingår också Försäkring om avgångsbidrag (AGB) som hanteras av Afa Försäkring.​​​​​​​

Kompetensstöd är ett samlingsnamn för det stöd som Trygghetsfonden TSL kan erbjuda för att kunna stärka den anställdas framtida ställning på arbetsmarknaden. Utöver omställningsstudiestödet från CSN kan den anställda som omfattas av huvudavtal även får följande kompetensstöd från Trygghetsfonden TSL:

  • Individuell rådgivning och vägledning, inklusive hjälp mer yttrande till CSN i samband med ansökan om omställningsstudiestöd.
  • Kompletterande kollektivavtalat studiestöd som fyller ut omställningsstudiestödets bidragsdel upp till 80 % av inkomsten upp till 5,5 inkomstbasbelopp per år. 
  • Om den anställda har en högre inkomst än 5,5 inkomstbasbelopp så fyller studiestödet ut upp till 65 % av inkomsten upp till ett tak på 12 inkomstbasbelopp per år. För att den anställda ska kunna få kompletterande studiestöd, ska CSN ha beviljat omställningsstudiestöd. Dessutom ska både aktualitets- och etableringsvillkor uppfyllas.
  • Kortvarigt kollektivavtalat studiestöd som betalas för utbildningar som är kortare än fem dagar. Trygghetsfonden TSL bedömer ifall utbildningen kan stärka den anställdas framtida ställning på arbetsmarknaden. Nivån är 70 % av den anställdas minskade arbetsinkomst upp till ett tak på 12 inkomstbasbelopp per år. Både aktualitets- och etableringsvillkor behöver uppfyllas.

Om den anställda omfattas av Kollektivavtal om omställningsförsäkring, innehåller kompetensstödet endast rådgivning och vägledning, inklusive hjälp med ett yttrande till CSN i samband med ansökan om omställningsstudiestöd.

Villkor - kompetensstöd

  • Aktualitetsvillkor innebär att den anställda behöver ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad, i minst 12 av de senaste 24 månaderna. Aktualitetsvillkor behöver vara uppfyllt för rätt till kompetensstöd. Om arbetaren uppfyller tidsvillkor men inte får ihop 12 månader hos arbetsgivare som var ansluten till Trygghetsfonden TSL eller TRR, kan hen få omställningsstudiestöd från CSN men bara rådgivning, vägledning och hjälp med yttrande till CSN från Trygghetsfonden TSL.
  • Den anställda behöver vara yngre än 65 år.
  • Etableringsvillkor innebär att den anställda måste ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad, i minst 96 månader (8 år) inom de senaste 14 åren. Etableringsvillkor gäller bara för de ekonomiska studiestöden, det vill säga för kompletterande och kortvarigt studiestöd. Den anställda kan räkna in tid hen har arbetat tidigast från året hen fyllde 19 år, förutsatt att arbetet varit huvudsyssla under den här tiden. Även annan tid kan jämställas med förvärvsarbete under högst 24 månader. Exempel på sådan tid är föräldraledighet

Läs mer om stödet på tsl.se.

Tillbaka till toppen

Omställningsstöd

Svenskt Näringsliv och LO har antagit två kollektivavtal som ger kompetensstöd under anställning och omställningsstöd vid uppsägning. De heter Huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd och Kollektivavtal om omställningsförsäkring.

Trygghetsfonden TSL hanterar kompetens- och omställningsstöd som gäller olika beroende på vilket avtal den anställda omfattas av. I avtalen ingår också en ekonomisk ersättning som hanteras av Afa Försäkring.​​​​​

Arbetsgivare som omfattas av huvudavtal om omställning eller Kollektivavtal om omställningsförsäkring och anställda hos dessa arbetsgivare har rätt till omställningsstödet.

Omställningsstöd gäller vid uppsägning och innehåller två delar. Stöd och hjälp att hitta ett nytt jobb, starta eget eller börja studera till den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller har avslutat en tidsbegränsad anställning och hanteras av Trygghetsfonden TSL.

Det innehåller också ett ekonomiskt engångsbelopp från Afa Försäkring som heter Försäkring om avgångsbidrag (AGB).

För arbetsgivare utan kollektivavtal men som har tecknat avtal med Fora, gäller endast AGB vid uppsägning från en tillsvidareanställning.

Arbetsgivare med kollektivavtal som har tecknat försäkringsavtal om AGB är också anslutna till Trygghetsfonden TSL.

Stöd från Trygghetsfonden TSL

Trygghetsfonden TSL erbjuder individuellt stöd och hjälp till den som blivit

  • uppsagd eller kommit överens med arbetsgivaren om att lämna sin anställning på grund av arbetsbrist eller sjukdom 
  • eller har avslutat en tidsbegränsad anställning
  • eller blivit av med sin anställning på grund av att arbetsgivaren gått i konkurs. 

Insatsen kan påbörjas under uppsägningstiden och Trygghetsfonden TSL återkopplar resultatet till arbetsgivaren. Det är samma stöd för både huvudavtal om omställning och Kollektivavtal om omställningsförsäkring förutom de två sista punkterna.

  • Egen jobbcoach som hjälper den anställda att hitta och söka nytt jobb och kan hjälpa i kontakter med myndigheter. Rådgivning som omfattar olika typer av tjänster och stöd som Trygghetsfonden TSL kan erbjuda när det gäller jobbsökning eller start av företag. Rådgivningen är personlig och anpassas efter den anställdas förutsättningar och önskemål. Den kan ske i en kombination av digitala och fysiska möten utifrån behov.
  • Vägledning, som är ett samlingsbegrepp, omfattar olika typer av tjänster och stöd som Trygghetsfonden TSL kan erbjuda när det gäller individuella karriärval och studievägar. Vägledningen anpassas efter den anställdas förutsättningar och önskemål och kan erbjudas såväl digitalt som fysiskt eller i kombination. I detta ingår hjälp med ett yttrande till CSN i samband med en eventuell ansökan om omställningsstudiestöd.
  • Trygghetsfonden TSL kan ge förstärkt stöd med extra insatser till den som får omställningsstöd och som har särskilda behov till följd av sjukdom eller ohälsa. Det förstärkta stödet kan bestå av exempelvis mer omfattande rådgivning och vägledning, eller extra stöd i kontakter med myndigheter. Det kan även ingå extra stöd av en aktör med specialistkompetens inom hälsoområdet, för stödsamtal med psykolog, hälsosamtal och vid behov bedömning av arbetsförmågan. Stödet syftar till att hen ska kunna söka nytt arbete, starta eget företag eller studera utifrån den arbetsförmåga hen har. Det förstärkta stödet omfattar inte rehabiliteringsinsatser.
  • Under vissa förutsättningar kan Trygghetsfonden TSL bekosta kursavgifter för utbildning och validering.​​​​​​​
  • Kompletterande kollektivavtalat studiestöd som kan betalas ut utöver omställningsstudiestödet från CSN, samt kortvarigt kollektivavtalat studiestöd för utbildningar kortare än fem dagar.
  • Arbetsgivaren och lokal arbetstagarorganisation kan även få vägledning och rådgivning i samband med organisationsförändringar.

Villkor - omställningsstöd

För att få omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL behöver vissa villkor uppfyllas:

  • Aktualitetsvillkor innebär att den anställda behöver ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad, i minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  • Den anställda behöver vara yngre än 65 år.
  • Arbetsgivaren ska omfattas av kollektivavtal eller hängavtal inom Svenskt Näringsliv och LO:s avtalsområde. Om det blir en tvist om uppsägningen har arbetaren inte rätt till omställningsstöd. Möjligheten att ogiltigförklara uppsägningen eller yrka skadestånd preskriberas en vecka efter det att ansökan om stöd kommit in till Trygghetsfonden TSL.
  • För att ha rätt till kollektivavtalat studiestöd behöver den anställda även uppfylla etableringsvillkoret. Det innebär att den anställda måste ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad, i minst 96 månader (8 år) inom de senaste 14 åren. Den anställda kan räkna in tid hen har arbetat tidigast från året hen fyllde 19 år, förutsatt att arbetet varit huvudsyssla under den här tiden. Även annan tid kan jämställas med förvärvsarbete under högst 24 månader. Exempel på sådan tid är föräldraledighet.

Ansöka om omställningsstöd

Vid arbetsbrist är det arbetsgivaren och facket som ansöker om omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL. De kontaktar sen arbetsgivaren för att diskutera förutsättningarna för omställningsarbetet, och för att planera informationsmöten för de anställda. Vid avslutad anställning på grund av sjukdom, samt avslutad tidsbegränsad anställning kan den anställda även ansöka själv.

Läs mer om stödet på tsl.se.

Tillbaka till toppen

Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

AGB ersättning hanteras av Afa Försäkring och gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Afa Försäkring kan betala ut AGB oavsett om den anställda blir arbetslös eller inte. Även arbetare som slutar sin anställning utan att ha blivit uppsagd kan få AGB. Men det måste framgå att hen slutar på initiativ av arbetsgivaren och på grund av arbetsbrist. Detta är vanligt vid avgångspension. Avgångspension är en pension som den anställda kan få av sin arbetsgivare om hen lämnar anställningen före den ordinarie pensionsåldern. Det kan till exempel bli aktuellt när arbetsgivaren behöver minska antalet anställda.​​​​​​​​​​​

Efter den 1 oktober 2022 när den anställda omfattas av huvudavtal gäller AGB vid uppsägning på grund av arbetsbrist, sjukdom eller när en tidsbegränsad anställning upphör. Om den anställda omfattas av Kollektivavtal om omställningsförsäkring gäller AGB bara vid uppsägning vid arbetsbrist.

Villkor för AGB

För att få AGB måste arbetaren:

  • ha fyllt 40 år sista anställningsdagen
  • ha varit anställd i minst 50 månader under en femårsperiod hos en eller flera arbetsgivare som omfattades av AGB. Perioden räknas bakåt, från tidpunkten då anställningen upphör. Med månad menas 30 dagar. För den anställda som på grund av arbetsbrist blivit uppsagd och senast tre månader efter återanställts med lägre tjänstgöringsgrad än i den tidigare anställning, kan AGB betalas ut i proportion till skillnaden mellan tjänstgöringsgraden. Läs mer på afaforsakring.se.

Arbetaren har ingen rätt till AGB om hen:

  • fått rätt till hel sjukersättning före det att anställningen avslutas
  • fått eller erbjudits återanställning inom företaget eller koncernen inom tre månader från datum för friställandet
  • avböjt erbjudande om anställning hos ny arbetsgivare vid verksamhetsövergång. 

Om särskilda skäl föreligger kan AGB-nämnden besluta om rätten till ersättning från AGB

Ersättning från AGB

Beloppet från AGB är skattepliktigt men inte pensionsgrundande. A-kassan minskas inte för att AGB betalas ut. Se hur mycket engångsbeloppet blir vid heltidsarbete, under aktuella belopp.

Ansöka om AGB

Senast två år efter att anställningen har upphört måste Afa Försäkring ha fått in ansökan om AGB på särskild pappersblankett. Under en femårsperiod ges det bara ett helt AGB-belopp. Läs mer på afaforsakring.se.

Tabell över AGB-belopp de senaste fem åren

År Mellan 40-49 år mellan 50-59 år Mellan 60-64 år Höjning mellan 50-59
2024 40 230 kr 41 890-56 830 kr 58 490 kr 1 660 kr/år
2023 38 870 kr 40 475-54 920 kr 56 525 kr 1 605 kr/år
2022 37 885 kr 39 450-53 535 kr 55 100 kr 1 565 kr/år
2021 37 070 kr 38 601-52 380 kr 53 911 kr 1 531 kr/år
2020 36 487 kr 37 212-50 496 kr 53 064 kr 1 507 kr/år
Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.