Allmän pension enligt lag
Pensionsgrundande inkomst (PGI) ger pensionsrätt
Mer information
Läs mer om allmän pension på riksdagen.se i Socialförsäkringsbalken (2010:110) och pensionsmyndigheten.se.
Allmän pension
Allmän pension betalas livet ut av Pensionsmyndigheten som skickar uppdaterad information varje år.
Inkomstpension
Inkomstpension är den största delen av den allmänna pensionen. Avgiften till inkomstpensionen är 16 % av varje års pensionsgrundande inkomst. Den anställda fortsätter att tjäna in den allmänna pensionen så länge pensionsgrundande inkomst finns. Alla pensionsrätter som tjänats in bildar tillsammans en pensionsbehållning. Inkomstpensionen följer inkomstutvecklingen och indexeras upp allt eftersom.
Om pensionssystemets skulder skulle vara större än tillgångarna beslutas i stället om ett balansindex för att garantera att pengarna i systemet ska räcka.
Premiepension
Avgiften till premiepensionen är 2,5 % av varje års pensionsgrundande inkomst. Vi själva väljer om hur pengarna ska placeras. Görs inget val ligger pengarna kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.
Pensionsgrundande inkomst (PGI) ger pensionsrätt
I den allmänna pensionen är det livsinkomsten som styr över hur stor pensionen blir. Alla beskattningsbara arbetsinkomster samt alla ersättningar från social- och arbetslöshetsförsäkringar ger pensionsrätt. Skatteverket beslutar varje år om den anställdas PGI som bestäms utifrån uppgifterna i inkomstdeklarationen.
För att tjäna in till pensionsrätt måste den totala, årliga inkomsten överstiga 42,3 % av prisbasbeloppet. Pensionsrätten räknas från första beskattningsbara kronan och det finns ingen nedre eller övre åldersgräns för att börja tjäna in detta.
För att bestämma PGI görs ett avdrag för den allmänna pensionsavgiften som är 7 % av inkomsten. PGI kan aldrig vara högre än 7,5 inkomstbasbelopp. För att få maximal PGI måste inkomsten – före avdrag för den allmänna pensionsavgiften – uppgå till cirka 8,07 inkomstbasbelopp.
Pensionsrätt när anställd inte jobbar
Den som har småbarn, studerar eller har sjuk- eller aktivitetsersättning kan få kompensation av staten. Då betalar staten in pensionsavgifter som motsvarar en fiktivt beräknad inkomst. Den fiktivt beräknade inkomsten kallas pensionsgrundande belopp.
För att pensionsrätterna från de fiktiva inkomsterna ska kunna räknas med i den framtida pensionen, behövs minst fem år med inkomster innan fyllda 71 år. Inkomsterna ska motsvara minst två inkomstbasbelopp för det aktuella året.
Avgifter
En av grundtankarna i pensionssystemet är att pensionerna ska finansieras av arbetsgivarna och de anställda. Finansieringen sker via arbetsgivaravgiften och den egna pensionsavgiften. Avgifterna går till inkomstpension och premiepension.
Inkomstpensionstillägg
Inkomstpensionstillägget kan betalas ut som ett tillägg till allmän pension. Tillägget kan betalas ut tidigast från 66 års ålder. Den som har arbetat ett långt arbetsliv i Sverige men med låg lön kan ha rätt till inkomstpensionstillägg. Tillägget baseras främst på storleken på inkomstgrundade pension, men även på hur många år med pensionsgrundande inkomst som har tjänats in i Sverige.
Garantipension
Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen och är till för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. För att få rätt till full garantipension behövs att personen varit bosatt i Sverige under 40 år mellan 16–66 års ålder. Garantipensionen betalas ut samtidigt som den inkomstrelaterade allmänna pensionen dock tidigast från 66 års ålder.
Pensionsålder
Den som vill ansöka om inkomstpension eller premiepension eller båda, ska göra det hos Pensionsmyndigheten. Pensionen är livsvarig och kan tas ut som hel, tre fjärdedelar, halv eller en fjärdedel. Från 2023 är tidigaste tidpunkten för att ta ut allmän pension 63 år. Från 2023 har ålder för att få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg höjts från 65 år till 66 år. Riktåldern för 2026-2030 har redan beslutats av riksdagen att bli 67 år. När riktåldern införs 2026, kommer den lägsta åldern för att ta ut allmän pension, få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg ändras till tre år före riktåldern. Riktåldern följer medellivslängdens utveckling.
Det går bra att ta ut allmän pension och fortsätta arbeta vilket också gäller efter riktåldern.