Till innehållet

Avtalspension SAF-LO arbetare

För privatanställda arbetare heter den kollektivavtalade tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO och administreras av Fora.

Vem omfattas

Avtalspension SAF-LO är en kollektivavtalad tjänstepension för arbetare inom den privata sektorn.

Arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal tecknar ett försäkringsavtal med Fora. Via Fora omfattas arbetare av Afa-försäkringarna, Kompetens- och omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL och Avtalspension SAF-LO. 

Tjänstepension och försäkring enligt kollektivavtalet gäller inte för företagets ägare och vd som räknas som tjänsteman. Ett undantag är Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) som gäller för alla. Vd som räknas som arbetare, det vill säga som jobbar till största del med arbetsuppgifter för arbetare, omfattas av tjänstepension och försäkringar för arbetare.​​​​​​​ 

Tillbaka till toppen

Avtalspension SAF-LO

Från och med den månad då den anställda fyller 22 år börjar arbetsgivaren betala in premier till Avtalspension SAF-LO. Fora fördelar ut premierna till det pensionsbolag som den anställda har valt för sin tjänstepension. Så länge den anställda är kvar inom avtalsområdet fortsätter hen att tjäna in till pension fram till 65 års ålder. 

Avtalspension SAF-LO är en premiebestämd tjänstepension. Det betyder att avgiften, det vill säga premien, är fastställd. 

Pensionens storlek när den anställda gått i pension beror på:

  • premiens storlek
  • hur många år den betalas in
  • hur pengarna förvaltas.  ​​​​​​​

Om den anställda blir arbetslös eller lämnar avtalsområdet av något annat skäl, till exempel för att byta jobb, finns de inbetalda pengarna kvar. Värdet på de inbetalade premierna kan förändras både uppåt eller nedåt beroende på värdeutvecklingen i den sparform som den anställda valt.

Arbetsgivaren kan komma överens med lokal facklig organisation eller med den anställda om annan pensionslösning än Avtalspension SAF-LO inklusive premiebefrielseförsäkringen. Överenskommelse med den anställda ska godkännas av Pensionsnämnden. Pensionsnämnden består av ledamöter från Svenskt Näringsliv och LO.

​​​​​​​För fackligt förtroendevalda som har fått ersättning för förlorad lön rapporterar och betalar respektive fackförbund in premien för Avtalspension SAF-LO till Fora.

Kollektivavtalsgaranti

Avtalspension SAF-LO innehåller en garantiregel. Har arbetsgivaren tecknat kollektivavtal innebär det att den anställda har försäkringsskydd och rätt till tjänstepensionsinbetalningar, även om arbetsgivaren inte har tecknat försäkring eller betalat premien. Enligt kollektivavtalsgaranti finansierar garantifonden inbetalningarna till Avtalspension SAF-LO när arbetsgivaren brister i sina åtaganden. I de fall arbetsgivaren inte har tecknat försäkringsavtal eller av annan anledning missat att rapportera den anställda behöver den anställda själv kontakta Foras kundtjänst med de uppgifter som krävs för att fastställa premien.

För anställda hos arbetsgivare som omfattas av särskilda bestämmelser för arbetsgivare med säte inom EU/EES som bedriver tillfällig verksamhet i Sverige enligt §§ 56–61, och där arbetsgivaren försummat att ansluta sig till försäkringarna, gäller garantiregeln för Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) och Föräldrapenningtillägg (FPT).

Garantiregeln omfattar inte företagare eller make eller registrerad partner till företagare.

Tillbaka till toppen

Pensionspremier

Storleken på premien för Avtalspension SAF-LO är bestämd till en viss procent på den rapporterade lönen. Premien är 4,5 % på lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp. 7,5 inkomstbasbelopp delas med 12 för att beräkna belopp per månad. På lönedelar däröver är premien 30 %. Det finns inget lönetak för premien. Från 2024 beräknas och överförs pensionspremierna till valt pensionsbolag varje månad. 

Arbetsgivarens kostnad kan minskas genom en så kallad premiereduktion. Eventuellt överskott från den gamla förmånsbestämda STP-planen kan sänka arbetsgivarens premie, samtidigt som den anställde får full inbetalning. Hos Fora finns prislistan för aktuella premier.

Innan månads­rapportering infördes år 2024 gjordes löne­­rapportering en gång per år. Pensionspremien fakturerades varannan månad och baserades på preliminära löner. När rapporteringen var klar gjordes en årsavräkning och en slutlig faktura skickades ut. Premierna beräknades och överfördes till valt pensionsbolag en gång per år.

Historiska premier och startålder

Avtalspension SAF-LO började gälla 1996 och gäller tills den sägs upp eller parterna kommer överens om annat. Särskild tilläggspension (STP) som har gällt till och med 1995 avvecklades under 1996 till 1999.

Tillbaka till toppen

Pensionsmedförande lön

Från och med 2024 ska arbetarnas löner rapporteras varje månad till Fora. 

Pensionsmedförande lön är den kontanta utbetalda bruttolönen exklusive kostnadsersättningar, för respektive kalendermånad. Den totala lönesumman rapporteras för den månad då lönen betalas ut. Läs mer på fora.se.

Om den utbetalda lönen innehåller lönedelar som hör till andra månader, ska de fördelas på de månader de delarna tjänades in vilket hos Fora kallas ”lön hänförlig till annan månad”. Det är inte valfritt för arbetsgivaren att rapportera på annat sätt. 

Endast följande lönetyper betraktas som ”lön hänförlig till annan månad”:

  • Rörliga lönedelar som bygger på arbetstagarens prestation, exempelvis prestationslön, ackordslön, resultatlön och liknande.
  • Bonus, tantiem, gratifikationer och liknande, oavsett om ersättningen är kopplad till den anställdes arbetsinsats eller inte.
  • Kontant utbetalning av tidigare semesterårs sparade semesterdagar, när en anställning upphör.

Andra lönetyper än de som listas ovan ska inte hänföras till andra månader, utan rapporteras på den månad den betalas ut.

Vid rapportering av ovanstående lönetyper ska den totala lönesumman rapporteras på den månad då lönen betalas ut. Därefter markeras vilka belopp som är hänförliga till andra månader för de tre utpekade lönetyperna och fördelas på de månader som den faktiskt har tjänats in. Det finns ingen övre eller undre gräns för antal månader som lönen kan fördelas på vid rapporteringen, men lönen kan inte fördelas på andra månader än de då den faktiskt tjänats in. Undantag är kontant utbetalning av tidigare semesterårs sparade semesterdagar, som ska fördelas lika på de tolv månader som föregår den sista anställningsdagen. Om en anställd har sparade semesterdagar från tidigare semesterår men inte har varit anställd i tolv månader ska den kontanta utbetalningen för de sparade dagarna fördelades i lika delar på de månader den anställde har varit anställd.

Andra lönetyper än de som räknats upp ovan betraktas inte som ”lön hänförlig till annan månad”. Till exempel ska retroaktiv löneökning och semestertillägg inte fördelas på andra månader utan rapporteras i sin helhet på utbetalningsmånaden.

Om arbetsgivaren missar att rapportera hänförlig lön behöver denna rapportering göras retroaktivt, det är inte valfritt för arbetsgivaren. Har arbetsgivaren inte tidigare rapporterat de lönedelar som är hänförliga till annan månad ska de läggas till på lönen för den månad då de betalats ut. 

Om lönen rapporteras efter sista rapporteringsdatum tillkommer en kostnad i form av premietillägg som kompensation till den anställda, även på de lönedelar som hänförs till andra månader. 

Om lönedelarna som är hänförliga till annan månad redan är inrapporterade på utbetalningsmånaden, men i efterhand hänförs till andra månader, tillkommer inget premietillägg. 

När hänförlig lön justeras retroaktivt beräknas ny pensionspremie för berörda månader. Om premien blir lägre kan det innebära återtag av pensionspremier från den anställdas pensionsbolag

Innan månads­rapportering infördes år 2024 gjordes löne­­rapportering en gång per år. För lönedelar som hör till en period innan januari 2024 gäller den årliga rapporteringen. Dessa lönedelar ska adderas på den slutliga lönesumman för den eller det år de tjänades in. Om det inte är möjligt för arbetsgivaren går det i stället att rapportera lön som är att betrakta som hänförlig till tidigare år än 2024, på den faktiska utbetalningsmånaden.

Tillbaka till toppen

Val för tjänstepension

Arbetaren kan själv göra följande val för premier till sin tjänstepension:

  1. Sparform – val mellan traditionell försäkring och fondförsäkring.
  2. Pensionsbolag – vem som ska förvalta premierna.
  3. Återbetalningsskydd eller familjeskydd eller båda.

Från 2024 ska arbetarnas löner rapporteras varje månad till Fora. Övergången till månadsrapportering sker stegvis och innebär både permanenta och tillfälliga förändringar. Det blir övergångsregler under den period som Fora kommer att sköta administrationen i två separata system.  

För år 2025 gäller det här:

Valet av pensionsbolag gäller för ett helt kalenderår. Det bolag som arbetaren har som val för januari månads premier gäller för alla årets månadspremier. Om det inkommer ett nytt val till Fora under året gäller det först vid nästa intjänandeår.

För val av återbetalningsskydd och familjeskydd kommer kostnaden för familjeskyddet att dras månadsvis av pensionspremierna med start 2025. Det kommer fortsatt att vara möjligt att när som helst under året teckna återbetalningsskydd eller familjeskydd.

Det går bra att göra nya val och omval under pågående försäkringstid. Den anställda kan själv hantera sin tjänstepension genom att logga in på ”Mina sidor” hos Fora.

Sparform

I en traditionell pensionsförsäkring är det pensionsbolag som förvaltar och placerar pensionskapitalet. Den anställda är alltid garanterad en viss pensionsutbetalning i förhållande till inbetalda premier. Garantin kan se olika ut mellan pensionsbolagen. Om bolaget förvaltar pengarna så att det skapas överskott kan pensionen bli högre.

I en fondförsäkring kan den anställda själv påverka hur pengarna placeras och bestämmer själv vilken risknivå hen vill ha. Den som väljer en fondförsäkring hamnar i valt bolags entrélösning. En entrélösning är en eller flera fonder som pengarna placeras i om den anställda inte gör något eget val av fonder i en fondförsäkring. Den som vill kan sedan gå vidare och välja inom bolagets erbjudna fonder.

Fondförsäkringen har ingen garanterad pensionsutbetalning och kan bli högre eller lägre än den som garanteras i traditionell försäkring.

Pensionsbolag

Den anställda kan välja vilket pensionsbolag som ska förvalta premierna.  Det finns ett begränsat antal bolag som är valbara och det är arbetsmarknadens parter Svenskt Näringsliv och LO, som bestämmer vilka.

Den anställda har också möjligheter att ändra ett tidigare gjort val av pensionsbolag, eller om hen har varit passiv tidigare och nu bestämmer sig för att välja bolag aktivt. Fora administrerar allt som gäller nyval, omval eller flytt av pensionskapital. På Foras sajt finns det uppgifter om avgifterna för flytt. ​​​​​​​

Den anställda får själv välja förvaltare för tjänstepensionen. Om hen inte gör något val placeras pengarna i AMF, som är förvalsalternativ. Varje år skickar Fora automatiskt ut en blankett för förstagångsval till alla som

  • har fyllt 22 år och börjat arbeta under ett kollektivavtal där Avtalspension SAF-LO ingår
  • fyller 22 år och redan är anställda där det finns avtal om Avtalspension SAF-LO.

I stället för att fylla i en pappersblankett för sina val kan den anställda välja direkt på Foras sajt genom att logga in med e-legitimation på ”Mina sidor”. Den anställda kan även göra ett pensionsval om hen är yngre än 22 år men arbetar på ett avtalsområde där hen har rätt att omvandla behållning på ett arbetstidskonto till pensionspremie i Avtalspension SAF-LO och väljer det alternativet. ​​​​​​​

Återbetalningsskydd och familjeskydd

Den anställda kan välja att skydda de efterlevande vid dödsfall genom att välja till återbetalningsskydd och eller familjeskydd.

Omval och flytträtt

Omval innebär att den anställda byter pensionsbolag för framtida premier. Genom omval stannar tidigare placerade pengar hos det ”gamla” bolaget. Om det inte är möjligt, kan den anställda beställa en ändringsblankett från Fora.

Intjänat kapital från och med 1996 kan flyttas inom valbart bolag eller till något av de övriga valbara bolagen.

Tillbaka till toppen

Ta ut Avtalspension SAF-LO

Ordinarie pensionsålder år 65 år. En viss tid före 65-årsdagen får den anställda ett besked från sitt eller sina pensionsbolag med uppgift om tjänstepensionens storlek. Tjänstepension genom kollektivavtal är, liksom den allmänna pensionen, en skattepliktig inkomst.

​​​​​​​Huvudregel för helt uttag av tjänstepensionen

Avtalspension SAF-LO betalas normalt ut månadsvis livet ut från och med den månad arbetaren fyller 65 år. Det går att skjuta upp uttaget och få sin pension utbetald senare. Det går också att ta ut tjänstepensionen tidigare, tidigast från 55 års ålder, och välja utbetalningstid från 5 till 20 år eller livet ut.

Kravet på pensioneringssyfte, det vill säga att inte arbeta till den delen pension tas ut, är alltid ett krav vid delvis uttag före och efter 65 år. Kravet på att inte arbeta alls är också alltid ett krav vid helt uttag på kortare tid än fem år, vid uttag före 65 år. I övriga situationer finns inga krav. 

Om den anställda inte arbetar alls kan hen ta ut tjänstepensionen under kortare tid än fem år. Då måste uttaget börja före 65 år och pågå minst fram till 65 år. Tjänstepensionen får högst motsvara den totala inkomstförlusten i kronor räknat från tidpunkten för uttag och fram till 65 år. Den anställda får inte heller ha arbetslöshetsersättning eller ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom. 

Möjligt att ta ut pensionen delvis (partiellt uttag)

Den anställda kan ta ut pensionen delvis från och med månaden efter hen har fyllt 55 år och uttaget ska pågå minst till den månad hen fyller 65 år. Den anställda kan ta ut lika stor del av sin tjänstepension som hen väljer att gå ner i tid. Om hen till exempel går ned 20 % i tid och jobbar 80 %, kan hen ta ut 20 % av sin tjänstepension. Pensionens månadsbelopp får inte vara högre än det belopp i kronor som förloras i arbetsinkomst med den sänkta arbetstiden.

Det finns möjlighet att, utöver första uttaget, vid ytterligare två tillfällen öka sitt uttag genom att gå ner i arbetstid. Om den anställda får sjukpenning eller sjukersättning från Försäkringskassan, kan partiellt uttag göras enbart för den del som den anställda fortfarande arbetar.

Det här gäller vid partiellt uttag:  

  • Kravet på pensioneringssyfte, det vill säga att inte arbeta till den delen pension tas ut, är alltid ett krav vid delvis uttag före och efter 65 år
  • Hen får högst ta ut en så stor andel av pensionskapitalet som motsvarar nedtrappning av arbetstiden.
  • Tjänstepensionen får högst motsvara den totala inkomstförlusten i kronor räknat från tidpunkten för nedtrappningen av arbetstiden och fram till 65 år. 

Ta ut Livsarbetstidspension och Arbetstidspension

Livsarbetstidspension och Arbetstidspension är egna pensioner. Regelverken gällande uttag följer normalt regelverket för uttag av Avtalspension SAF-LO. Frågor hänvisas till valt pensionsbolag.

Flexiblare regler vid uttag

Från 1 januari 2025 börjar en lagändring att gälla som innebär att tjänstepension som betalas ut kan pausas. Det är också möjligt att under pågående utbetalning välja att förlänga utbetalningstiden.
Senast den 1 januari 2026 ska det vara möjligt att pausa utbetalningen av Avtalspension SAF-LO. Det är då också möjligt att förlänga tiden för utbetalning. Pensionsbolagen får erbjuda möjligheterna tidigare. 

Preliminära tidpunkter när pensionsbolagen börjar med flexiblare regler:

Pensionsbolag Datum för start 2025
Alecta 1 januari *
AMF 1 oktober
Folksam 1 oktober
Futur 1 juli
Handelsbanken   1 januari 2026
Länsförsäkringar 1 juli
Movestic 1 januari
Nordea 1 juli
SEB 1 januari för fondförsäkring, 1 april för traditionell försäkring
SPP 1 januari 2026
Swedbank 1 juli

*Möjligheten att förlänga utbetalning startar 1 maj.

Pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden

  • Den som önskar pausa utbetalningen eller förlänga utbetalningstiden kontaktar direkt pensionsbolaget som betalar ut tjänstepensionen.
  • Det krävs ingen hälsoprövning för att pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.
  • Det tas inte ut en avgift av den som önskar pausa sitt uttag eller förlänga utbetalningstiden.
  • Att utbetalningen pausats eller utbetalningstiden förlängs påverkar inte rätten att tjäna in tjänstepension vid arbete. 
  • Möjlighet att pausa och förlänga utbetalningstiden gäller under hela utbetalningstiden.
  • Det är möjligt att vid flera tillfällen pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.

Regler vid paus i utbetalning

  • Paus innebär att uppehåll görs av hela den tjänstepension per försäkring som betalas ut, det är inte möjligt att pausa del av utbetalning.
  • Att hen har valt partiellt uttag av tjänstepension hindrar inte möjligheten att hela den partiella utbetalningen pausas.
  • Det finns inte något krav på att hen ska arbeta för att pausa.
  • Det är inte möjligt att teckna återbetalningsskydd när utbetalningen är pausad.
  • Kapitalflytt kan inte göras när utbetalningen är pausad.
  • Hen kan begära paus senast månaden innan den ska börja gälla. Samma gäller för ändring av paus, eller om hen ångrar sitt val. Undantag kan finnas i pensionsbolagens villkor.
Tillbaka till toppen

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Premiebefrielseförsäkring (PBF) betalar in premien till tjänstepension och till familjeskydd om den anställda valt familjeskydd. Premien betalas om den anställda inte kan arbeta 

  • på grund av sjukdom eller olycksfall och har sjukpenning, rehabiliteringspenning, aktivitets- eller sjukersättning 
  • för att hen är föräldraledig med föräldrapenning eller graviditetspenning. Vid föräldraledighet med föräldrapenning betalas premien under högst 13 månader per födsel eller adoption och förälder som omfattas av försäkringen. 

Premiebefrielse gäller även de som är försäkrade och har livränta enligt lagen om arbetsskadeförsäkring utan att samtidigt få sjuk- eller aktivitetsersättning.

Premiebefrielseförsäkring gäller om den anställda var arbetsför till minst 25 % vid anställningens början. Hade den anställda en arbetsoförmåga när anställningen började och den oförmågan fortsatte hela tiden, gäller premiebefrielsen bara för ytterligare arbetsoförmåga med minst 25 %. Premiebefrielsen är proportionell till graden av arbetsoförmåga. Premiebefrielseförsäkring kan gälla från att den anställda fyller 22 år och tills månaden innan den anställda fyller 65 år.

Den som ansöker om Föräldrapenningtillägg (FPT), Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) eller ansöker om Arbetsskadeförsäkring (TFA) hos Afa Försäkring, anmäler samtidigt till premiebefrielseförsäkring. Samtliga dessa anmälningar gör hen enklast genom att logga in på afaforsakring.se.

Alla försäkringsfall som kan ge rätt till premiebefrielse måste anmälas. Arbetsgivaren ska bekräfta anställningen till Afa Försäkring.

Efterskydd PBF

Har den försäkrade varit anställd i 90 dagar finns ett efterskydd för premiebefrielse i 90 dagar vid sjukdom eller olycksfall.

Tillbaka till toppen

Tidigare intjänad tjänstepension i STP-planen

STP var en förmånsbestämd pension för privatanställda arbetare. STP betyder särskild tilläggspension och gällde mellan 1973 och 1995. 1996 ersattes STP med Avtalspension SAF-LO. Det är AMF som försäkrar och svarar på frågor om STP.

  • Arbetare som är född före 1931 får hela sin tjänstepension från STP-planen. 
  • Arbetare som är född 1932–1967 kan ha tjänstepension intjänad enligt båda pensionsplanerna.
  • Arbetare födda 1945–1967 tillgodoräknas STP-år tidigast från och med det kalenderår hen fyllde 28 år. 

Den anställda kunde få högst 1,00 STP-år per kalenderår och den anställda behövde ha fått ihop minst tre poäng för att kunna få det tillgodoräknat. För att tjäna ihop 1,00 STP-år krävdes att hen hade arbetat minst 832 timmar under ett kalenderår hos samma arbetsgivare.   

Tillbaka till toppen

Undantag från tjänstepension och försäkringar

Om det finns särskilda skäl kan undantag från Avtalspension SAF-LO och kollektivavtalade försäkringar sökas i Försäkringsnämnden för arbetsmarknadsförsäkringar hos Fora. Kontakta Foras kundtjänst för mer information.

  • Om det finns särskilda skäl kan arbetare som ensam eller tillsammans med make, maka, föräldrar eller barn äger mindre än 1/3 av aktierna undantas. 
  • Försäkringsnämnden kan även medge att annan ägare får undantag. 
  • Beviljat undantag enligt ovan innebär att den anställda betraktas som företagare. 
  • Företagare omfattas av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) på sätt som anges i försäkringsvillkoren för TFA.
Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.