Till innehållet

ITP 1

Tjänstepensionen ITP 1 gäller enligt huvudregeln för privatanställda tjänstemän som är födda 1979 eller senare.

Vem omfattas

ITP är en kollektivavtalad tjänstepension för tjänstemän inom den privata sektorn. 

Födda 1979 eller senare har ITP 1 som är en premiebestämd tjänstepension samt sjukpension. 

  • Arbetsgivare som tecknat kollektivavtal efter den 25 april 2006 kan låta samtliga anställda tjänstemän rapporteras till ITP 1, oavsett födelseår. Men en förutsättning är att arbetsgivaren inte redan omfattas av kollektivavtal om ITP 2 och inte heller har omfattats under de senaste 18 månaderna. Arbetsgivaren tecknar ITP genom att fylla i Collectums blankett ”Ansökan om pensioneringsavtal” och ansöker om ITP 1 för samtliga tjänstemän.

För tjänstepensionen ITP 1 finns inget krav på att den anställda ska ha en viss arbetstid. Pensionspremien betalas från och med den månad då den anställda fyller 25 år och fram till 66 års ålder. Åldersgränsen för att tjäna in i ITP 1 höjdes från 65 till 66 från år 2023. Från 66 år kan arbetsgivaren och den anställda komma överens om fortsatt inbetalning till ITP 1. ITP 1 kan tidigast ha tjänats in från år 2007.

Tillbaka till toppen

Pensionspremier

För ITP 1 är pensionspremien 4,5 % av lönedel upp till 7,5 inkomstbasbelopp. 7,5 inkomstbasbelopp delas med 12 för att beräkna belopp per månad. På lönedel däröver är premien 30 %. Från 1 januari 2023 har det införts ett tak. Det innebär att på lön över 30 inkomstbasbelopp betalas ingen premie och tjänstepension tjänas inte in. Premien betalas på varje enskild månadslön. Det innebär att även om bara någon enstaka månadslön överstiger 7,5 inkomstbasbelopp betalas 30 % i premie för den överstigande lönedelen. Premie för premiebefrielse och ITP sjukpension tillkommer och visas under Premier och arbetsgivaravgifter.​​​​​​​

Arbetsgivare kan betala högre pensionspremie, en kompletterande pensionspremie till ITP 1.

Tillbaka till toppen

Pensionsmedförande lön

Pensionsmedförande lön är kontant utbetald bruttolön exklusive kostnadsersättningar för respektive kalendermånad. Premien betalas från första lönekronan. Utgå från bruttolönen varje månad före avdrag för skatt men efter bruttolöneavdrag för exempelvis förmånsbil.

Löneväxling och löneavstående minskar den månadslön som ska anmälas med motsvarande belopp.

I månadslönen räknas:

  • semesterersättning och semesterlön
  • ersättning för mertid, övertidsersättning
  • ersättning för jourtid och beredskapstjänst
  • tillägg för skiftarbete eller förskjuten arbetstid
  • sjuklön enligt lag, som arbetsgivaren betalar under sjukdag 2–14
  • bonus, provision, gratifikation, tantiem
  • restidsersättning
  • lönetillägg.

Räknas inte med i månadslönen:

  • värdet av fri kost och bostad
  • traktamente – oavsett om det är skattepliktigt eller skattefritt
  • kostnadsersättningar. Till exempel hyresersättning, trängselskatt, ersättning för hemresor eller ersättning för att täcka en anställds utgifter i tjänsten.
  • sjuklön utöver lag, till exempel enligt kollektivavtal som arbetsgivaren betalar under sjukdag 15–90
  • föräldralön
  • tilldelning av aktier eller obligationer som utlöser beskattning
  • skattepliktiga förmåner som inte är kontant lön
  • uppfinnarersättning
  • avgångsvederlag.

För detaljerad sammanställning gällande lönebegrepp, besök Collectum.se.

Löneanmälan

Arbetsgivaren anmäler till Collectum för varje kalendermånad den kontant utbetalda månadslönen. Detta innebär att till exempel bonus anmäls för den månad då bonusen betalas ut. Collectum rapporterar sedan till Alecta vilken lön som sjukpensionen och premiebefrielsen ska beräknas på.

Retroaktiva lönehöjningar

Får den anställda en lönehöjning som är retroaktiv ska den retroaktiva lönen anmälas den månad då utbetalningen sker.

Tillbaka till toppen

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Premiebefrielseförsäkring betalar in premien till tjänstepension och till familjeskydd om den anställda valt det. 

I ITP 1 ingår PBF som gäller vid sjukdom eller föräldraledighet - både vid födsel, adoption och VAB. Premiebefrielsen är proportionell till graden av arbetsoförmåga eller föräldraledighet. Försäkringen gäller från och med den månad som den anställda fyller 25 och som längst till och med månaden innan den anställda fyller 66 år. 

Den anställda måste beviljas ersättning från Försäkringskassan för att PBF ska gälla. Premiebefrielse sker med automatik så länge arbetsgivaren rapporterar löner till Collectum, även om lönen är noll kronor.

PBF beräknas på den genomsnittliga anmälda lönen under de tolv kalendermånaderna innan dagen för föräldraledigheten eller insjuknandet, så kallad förmånsgrundande lön. Även lönedelar som överstiger 30 inkomstbasbelopp räknas med. Taket för premiebefrielsen är 30 inkomstbasbelopp.

Vid föräldrapenning gäller PBF i max 13 månader per födelse eller adoption, och den är proportionell till graden av föräldraledighet. Minst 25 % föräldrapenning måste betalas ut för att rätt till premiebefrielse ska gälla. Vid föräldraledighet i form av förkortning av den normala arbetstiden gäller premiebefrielsen som längst till dess att barnet fyllt åtta år.

Den anställda får alltså inbetalning till sin tjänstepension för utbetalade föräldradagar från Försäkringskassan. Tar den anställda exempelvis ut föräldrapenning under fyra dagar per vecka betalas 16/30 av månadspremien.

Om den anställda gör ett uppehåll i uttaget av föräldrapenning under en eller flera kalendermånader, görs en ny beräkning av förmånsgrundande lön. Den nya förmånsgrundande lönen kommer att ligga till grund för PBF när tjänstemannen börjar ta ut föräldrapenning igen.

Efterskydd för Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Vid insjuknande inom tre kalendermånader från anställningens upphörande kan PBF gälla genom efterskydd.

Tillbaka till toppen

Val för ITP 1

Den anställda kan själv göra följande val för premier till sin tjänstepension:

  1. Sparform – traditionell försäkring eller fondförsäkring.
  2. Pensionsbolag – vem som ska förvalta premierna.
  3. Återbetalningsskydd eller familjeskydd – eller båda.

Den anställda väljer, genom ett ITP-val hos Avtalat, själv hur och var premien ska placeras. Har den anställda inte gjort ett val kan det göras när som helst efter 25 års ålder. Om inget val görs ligger pengarna i en traditionell försäkring hos Alecta.

På avtalat.se finns information om de olika valmöjligheterna, förklaringar till vad en traditionell försäkring och fondförsäkring är med mera. Här finns även beskrivningar av bolagens produkter och avgifterna för att förvalta ITP premierna.

Sparform

Den anställda kan välja mellan traditionell försäkring och fondförsäkring. Minst hälften av premierna måste placeras i traditionell försäkring. Återstående 50 % kan delas upp i två poster om 25 %. De kan placeras i fond- eller i traditionell försäkring eller i båda.

I en traditionell försäkring är det pensionsbolaget som förvaltar och placerar pensionskapitalet. Den anställda är garanterad en viss pensionsutbetalning i förhållande till inbetalda premier. Garantin ser olika ut mellan pensionsbolagen. Om bolagen förvaltar pengarna så att det skapas överskott kan tjänstepensionen bli högre.

Den som väljer en fondförsäkring kan själv påverka hur pengarna placeras, och bestämma vilken risknivå hen vill ha. De valbara pensionsbolagen har ett antal fonder att välja mellan. Fondförsäkringen har ingen garanterad pensionsutbetalning och kan bli högre eller lägre än den som garanteras i traditionell försäkring. Om den anställda väljer fondförsäkring, kommer valt pensionsbolag att först placera premierna i en så kallade entrélösning. Den anställda blir sedan kontaktad av bolaget och kan då välja den eller de fonder den anställda vill placera pengarna i.

Pensionsbolag

På uppdrag av arbetsmarknadens parter Svenskt Näringsliv och PTK, genomför Collectum upphandlingar av pensionsbolag. Tjänstemannen har möjlighet att välja pensionsbolag och sparform, och kan också ändra sitt val av bolag. Det är möjligt att flytta redan inbetalade premier. På avtalat.se finns jämförelser mellan pensionsbolagen.​​​​​​​

Återbetalningsskydd och familjeskydd

Den anställda kan välja att skydda de efterlevande vid dödsfall genom återbetalningsskydd. Det är också möjligt att välja till familjeskydd för en del av premien. 

Om den anställda inte gör ett ITP-val

Om tjänstemannen inte gör ett aktivt val placeras premierna i det bolag som Collectum i upphandlingen utsett till förvalsbolag. Sedan 2007 är det Alecta som placerar pengarna i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd.  ​​​​​​​

ITP 1-val samt ITPK-val vid uppehåll i anställning

Nedan beskrivs vad som gäller om tjänstemannen efter uppehåll i anställning och ITP-försäkring, inte gör ett val. Detta gäller också vid tjänstledighet när arbetsgivaren avanmäler på samma sätt som när anställning avslutas.

Valt pensionsbolag och val av återbetalningsskydd

Vid uppehåll i tjänstepensionerna ITP 1 eller ITPK i högst tolv månader, fortsätter tidigare val av bolag samt eventuellt valt återbetalningsskydd att gälla om den anställda omfattas av samma ITP-plan både före och efter uppehållet.

Valt familjeskydd

Vid uppehåll i tjänstepensionerna ITP 1 eller ITPK i högst tolv månader, så fortsätter tidigare val angående familjeskydd att gälla. Det gäller även vid byte mellan ITP 1 och ITP 2 samt tvärtom. Undantaget är om det gamla familjeskyddet var tecknat i ITP 2 och inträde sker i ITP 1. Då följer valet av familjeskydd inte med. Det gamla familjeskyddet kunde tecknas före april 2008.

Om det gamla familjeskyddet är valt och den anställda både före och efter uppehållet på högst tolv månader omfattas av ITP 2 så följer det ”gamla” familjeskyddet med.

Omval och flytträtt

Den som har ITP 1 kan flytta intjänat pensionskapital från ett pensionsbolag till ett annat. Nyval, omval och flytt av pensionskapital får bara göras till de pensionsbolag som är valbara. Collectum administrerar flytten. Det är möjligt att flytta kapital från försäkringar som inte är under utbetalning, eller kommer att börja betalas ut inom tre månader, såväl fribrev som aktiva försäkringar. 

Den anställda kan flytta kapital från alla ITP 1-försäkringar, såväl fribrev som aktiva försäkringar. Men det går inte att blanda ITP 1 och ITPK-kapital eller flytta ITP-pengar till andra avtalsområden utanför ITP. Det går heller inte att flytta delar av kapitalet i en tjänstepension. Om den anställda har tjänstepensioner hos flera pensionsbolag väljer hen om individuell flytt av pensionskapital ska göras från ett eller flera pensionsbolag. Flyttas en aktiv tjänstepension kommer även framtida premier att styras om till det nya pensionsbolaget om inte den anställda meddelar annat. 

Den anställda kan flytta en fondförsäkring till en traditionell försäkring och tvärtom. För ITP 1 finns dock begränsningen att den del av premien som alltid måste läggas i en traditionell försäkring endast kan flyttas till en annan traditionell försäkring. 

En tjänstepension kan inte delas upp i flera tjänstepensioner. Däremot kan flera tjänstepensioner läggas samman till en ny i samband med flytt. I fall den anställda vill slå ihop flera tjänstepensioner så får det tas upp med det mottagande pensionsbolaget. 

Pensionsbolagen har rätt att ta ut en flyttavgift för administrativa kostnader i samband med flytten. Avgiften varierar mellan pensionsbolagen. På avtalat.se finns information om flyttavgifterna. Om pensionskapitalet är mindre än flyttavgiften har pensionsbolagen rätt att avbryta flytten. 

Om den anställda har tecknat ett återbetalningsskydd så fortsätter skyddet att gälla hos det nya pensionsbolaget vid flytt. Efter flytten kan återbetalningsskydd tas bort eller läggas till enligt reglerna för återbetalningsskydd.  

Att flytta tjänstepensionskapital

Det finns två sätt att flytta ITP-kapital, antingen loggar den anställda in med e-legitimation på avtalat.se och genomför flytten där, eller så görs flytten via blankett. Blanketten finns att hämta på avtalat.se. Sker flytten med e-legitimation kan den anställda följa flytten på avtalat.se. 

  • När Collectum har fått en anmälan om flytt från den anställda kontaktar Collectum det eller de bolag som den anställda ska flytta ifrån, för att få ett preliminärt värde på det kapital som går att flytta.
  • Avtalat meddelar den anställda hur mycket pengar det finns att flytta. Den anställda har därefter tio dagars ”ångerperiod” med möjlighet att avbryta flytten genom att kontakta Avtalat. Görs inget avbrott så fortsätter flyttprocessen.
  • Flytt av en traditionell försäkring tar cirka två till tre månader, och av fondförsäkring cirka en månad att genomföra.   

Pensionskapitalet förs direkt över från det eller de bolag den anställda flyttar sitt kapital ifrån, och till det eller de bolag den anställda flyttar sitt kapital till utan att passera Collectum. När det bolag den anställda flyttar till har tagit emot kapitalet så ska bolaget meddela Collectum att kapitalet är överfört, och då skickar Avtalat en flyttbekräftelse till den anställda och flyttärendet kan avslutas. 

Under den tid som det finns ett pågående ärende gällande flytt så kan den anställda inte starta en ny flytt, göra nytt bolagsval, ändra återbetalningsskydd eller ändra sitt val av familjeskydd. Mer information finns på avtalat.se.

Storleken på ITP 1

Hur stor pensionen blir med den premiebestämda ITP 1 inte bestämt på förhand. Storleken beror bland annat på:

  • hur stort pensionskapital som bildats genom de inbetalade premierna
  • avkastning på premierna
  • pensionsbolagens avgifter
  • eventuella arvsvinster
  • om familjeskydd är valt
  • när tjänstepensionen tas ut och under hur lång tid den ska betalas ut
  • skatter. 

ITP 1 betalas ut under resten av livet om den anställda inte meddelar annat. Den anställda som går i pension väljer själv utbetalningstid och hur stor del av tjänstepensionen som ska börja betalas ut.

Tillbaka till toppen

Ta ut ITP 1

Pensionspremier betalas in fram till 66 års ålder och tjänstepensionen börjar då betalas ut livslångt som standard. Den anställda kan välja annan uttagstid, kortaste tid är fem år.

Tjänstepensionen kan tidigast tas ut från 55 år. Om tjänstepensionen tas ut före 66 år blir månadsbeloppet lägre. Om den tas ut livslångt minskar månadsbeloppet dessutom därför att de ska betalas ut under en längre tid.

Den anställda kan välja att göra helt eller delvis uttag både före och efter 66 år. 

Vid uttag före 66 år kan den anställda ta ut lika stor del av sin tjänstepension som hen inte arbetar när tjänstepensionen börjar betalas ut. Anställd, som exempel arbetar 80 % när tjänstepensionen börjar betalas ut, kan ta ut maximalt 20 % av tjänstepensionen. 

Om den anställda tar ut hela sin tjänstepension före 66 år förutsätter det att hen när tjänstepensionen börjar betalas ut:

  • inte arbetar alls eller arbetar mindre än 8 timmar i veckan. 
  • inte heller har arbetslöshetsersättning eller ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom. 

Regler för uttag - sammanfattning

  • Tjänstepensionen kan tas ut helt eller delvis. 
  • Den minsta delen som kan tas ut är 10 % av ITP 1. 
  • Tjänstepensionen kan delas upp i högst tre delar per försäkring.
  • Tjänstepensionen kan tas ut livslångt, under en begränsad tid om minst fem år och skjutas upp hur länge som helst.
  • Den anställda ska bestämma hur stor del av tjänstepensionen som ska betalas ut, och när utbetalningen ska starta. Det måste ske före första utbetalningen. Det kommer att bli möjligt att under utbetalningen pausa eller förlänga utbetalningstiden, se nedan.
  • Den som har rätt till ersättning på grund av sjukdom från Försäkringskassan, kan inte göra uttag av ålderspensionen för den delen.  

Läs mer hos Avtalat.

Flexiblare regler vid uttag

Från i januari 2025 börjar en lagändring att gälla som innebär att tjänstepension som betalas ut kan pausas. Det är också möjligt att under pågående utbetalning välja att förlänga utbetalningstiden.

Senast den 1 oktober 2025 ska det vara möjligt att göra uppehåll i utbetalning av tjänstepensionen ITP 1. Det är då också möjligt att förlänga tiden för utbetalning. Pensionsbolagen får erbjuda möjligheterna tidigare. 

Preliminära tidpunkter när pensionsbolagen börjar med flexiblare regler:

Pensionsbolag Datum för start 2025
Alecta 1 januari *
AMF 1 oktober
Folksam 1 oktober
Futur 1 juli
Handelsbanken   1 oktober
Länsförsäkringar 1 juli
Movestic 1 januari
Nordea 1 juli
SEB 1 januari för fondförsäkring, 1 april för traditionell försäkring
Skandia 1 oktober
SPP 1 oktober
Swedbank 1 juli

*Möjligheten att förlänga utbetalning startar 1 maj.

Pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden

  • Den som önskar pausa utbetalningen eller förlänga utbetalningstiden kontaktar direkt pensionsbolaget som betalar ut tjänstepensionen.
    Det krävs ingen hälsoprövning för att pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.
  • Det tas inte ut en avgift av den som önskar pausa sitt uttag eller förlänga utbetalningstiden.
  • Att utbetalningen pausats eller utbetalningstiden förlängs påverkar inte rätten att tjäna in tjänstepension vid arbete. 
  • Möjlighet att pausa och förlänga utbetalningstiden gäller under hela utbetalningstiden.
  • Det är möjligt att vid flera tillfällen pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.

Regler vid paus i utbetalning

  • Paus innebär att uppehåll görs av hela den tjänstepension per försäkring som betalas ut, det är inte möjligt att pausa del av utbetalning.
  • Att hen har valt partiellt uttag av tjänstepension hindrar inte möjligheten att hela den partiella utbetalningen pausas.
  • Det finns inte något krav på att hen ska arbeta för att pausa.
  • Det är inte möjligt att teckna återbetalningsskydd när utbetalningen är pausad.
  • Kapitalflytt kan inte göras när utbetalningen är pausad.
  • Hen kan begära paus senast månaden innan den ska börja gälla. Samma gäller för ändring av paus, eller om hen ångrar sitt val. Undantag kan finnas i pensionsbolagens villkor.

Pensionsbolagen beräknar tjänstepensionen olika

När pensionsbolagen räknar fram hur stor en livslång månadspension blir, använder de olika livslängdsantaganden och prognosräntor. 

Livslängdsantagandet är pensionsbolagens bedömning av hur länge de försäkrade kommer att leva. Ju längre antagen livslängd, desto lägre blir månadspensionen. Det beror på att pensionskapitalet ska räcka till fler månader. 

Prognosräntan är pensionsbolagens antagande om hur den anställdas pensionskapital kommer att förräntas under utbetalningstiden. Prognosräntan styr hur bolagen kommer att fördela kapitalet under utbetalningstiden. Ju högre prognosränta desto högre blir månadspensionen i början av utbetalningstiden, men den ökar inte lika mycket som den skulle gjort med lägre prognosränta eller utan den. Vid för hög antagen ränta kan tjänstepensionen sjunka under utbetalningstiden. Vid låg eller ingen prognosränta är pensionen lägre i början, men ökar mer under senare delen av utbetalningstiden.

Automatisk utbetalning av tjänstepensionen

ITP 1 betalas ut från det pensionsbolag den anställda har valt. Pensionsbolaget skickar ett brev en tid före den månad den anställda fyller 66 år.

Om den anställda vill få pension utbetald tidigare eller senare än den ordinarie pensionsåldern, måste den anställda själv meddela pensionsbolaget. Den anställda kan inte få pensionen för tid före det att utbetalning är begärd.

Pensionen betalas ut från den månad den anställda fyller 66 år, oavsett när i månaden den anställda är född.

Bosatt i utlandet

Kollektivavtalad tjänstepension betalas ut oavsett vilket land den anställda är bosatt i.

Pensionen upphör vid dödsfall

När den som gått i pension dör, betalas pensionen ut för hela den månad då dödsfallet inträffar. Dödsboet får kvittera ut pengarna. Betalas pension ut för en senare månad, ska den betalas tillbaka till pensionsbolaget. Månaden efter dödsfallet upphör utbetalningen av pensionen och eventuella efterlevandeskydd börjar betalas ut.

Ta ut Livsarbetstidspension och Arbetstidspension

Livsarbetstidspension och Arbetstidspension är egna pensioner som har egna försäkringsvillkor. Regelverken för uttag följer normalt inte regelverken för uttag av ITP 1 eller ITPK, gällande exempelvis krav på pensioneringssyfte och uttagstider Frågor hänvisas till valt pensionsbolag.

Utbetalning i form av återköp av små pensionsbelopp inom ITP 1

Återköp innebär att tjänstepensionens hela värde betalas ut som ett engångsbelopp före den avtalade försäkringstidens slut.  

Återköp innan pensionering är inte möjlig för ITP. Pensionsbolagen beslutar om återköp vid tidpunkten för pensionering. De kan komma överens med den anställda eller efterlevande om återköp. Den anställda eller efterlevande har alltså ingen egen rätt till återköp.

Återköp före pensionsåldern för ITP 1 kräver att hen uppfyller kraven vid uttag före pensionsåldern enligt reglerna för ITP 1.

Återköp förutsätter att återköpsvärdet är mindre än 30 % av prisbasbeloppet det år utbetalningen görs.

Återköp hos Alecta för premiebestämda pensioner förutsätter att det totala återköpsvärdet för den anställdas alla premiebestämda pensioner i Alecta är mindre än 30 % av prisbasbeloppet det år utbetalningen görs.

Tillbaka till toppen

ITP 1 - egen regi

Arbetsgivaren kan, efter godkännande av ITP-nämnden erbjuda förvaltning av tjänstemannens pensionspremie i egen regi. Det innebär att arbetsgivaren avsätter pensionskapitalet i balansräkningen. Arbetsgivaren kan avsätta pensionskapitalet i en pensionsstiftelse. 

Med tjänstepension i egen regi förfogar arbetsgivaren över kapitalet. På så sätt fungerar pensionskapitalet som en långfristig finansieringskälla. För att de anställdas tjänstepensioner ska vara tryggade måste företagen teckna en kreditförsäkring. Kreditförsäkringen garanterar att de anställda får sina tjänstepensioner även om arbetsgivaren inte skulle kunna betala sina skulder. Även Egen regi lösningar administreras av Collectum.

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.