Till innehållet

ITP 1 - Regler

Här beskriver vi reglerna för tjänstepensionen ITP 1.

Vem omfattas

Tjänstepensionen ITP 1 gäller enligt huvudregeln för privatanställda tjänstemän som är födda 1979 eller senare. ITP är en kollektivavtalad tjänstepension för tjänstemän inom den privata sektorn. 

Födda 1979 eller senare har ITP 1 som är en premiebestämd tjänstepension samt sjukpension. 

  • Arbetsgivare som tecknat kollektivavtal efter den 25 april 2006 kan låta samtliga anställda tjänstemän rapporteras till ITP 1, oavsett födelseår. Men en förutsättning är att arbetsgivaren inte redan omfattas av kollektivavtal om ITP 2 och inte heller har omfattats under de senaste 18 månaderna. Arbetsgivaren tecknar ITP genom att fylla i Collectums blankett ”Ansökan om pensioneringsavtal” och ansöker om ITP 1 för samtliga tjänstemän.

För tjänstepensionen ITP 1 finns inget krav på att den anställda ska ha en viss arbetstid. Pensionspremien betalas från och med den månad då den anställda fyller 25 år och fram till 66 års ålder. Åldersgränsen för att tjäna in i ITP 1 höjdes från 65 till 66 från år 2023. Från 66 år kan arbetsgivaren och den anställda komma överens om fortsatt inbetalning till ITP 1. ITP 1 kan tidigast ha tjänats in från år 2007.

Tillbaka till toppen

Pensionspremier

För ITP 1 är pensionspremien 4,5 % av lönedel upp till 7,5 inkomstbasbelopp. 7,5 inkomstbasbelopp delas med 12 för att beräkna belopp per månad. På lönedel däröver är premien 30 %. Från 1 januari 2023 har det införts ett tak. Det innebär att på lön över 30 inkomstbasbelopp betalas ingen premie och tjänstepension tjänas inte in. Premien betalas på varje enskild månadslön. Det innebär att även om bara någon enstaka månadslön överstiger 7,5 inkomstbasbelopp betalas 30 % i premie för den överstigande lönedelen. Premie för premiebefrielse och ITP sjukpension tillkommer.

Arbetsgivare kan betala en extra pensionspremie, en kompletterande premie till ITP 1.

Tillbaka till toppen

Pensionsmedförande lön

Pensionsmedförande lön är kontant utbetald bruttolön exklusive kostnadsersättningar för respektive kalendermånad. Premien betalas från första lönekronan. Utgå från bruttolönen varje månad före avdrag för skatt men efter bruttolöneavdrag för exempelvis förmånsbil.

Löneväxling och löneavstående minskar den månadslön som ska anmälas med motsvarande belopp.

I månadslönen räknas:

  • semesterersättning och semesterlön
  • ersättning för mertid, övertidsersättning
  • ersättning för jourtid och beredskapstjänst
  • tillägg för skiftarbete eller förskjuten arbetstid
  • sjuklön enligt lag, som arbetsgivaren betalar under sjukdag 2–14
  • bonus, provision, gratifikation, tantiem
  • restidsersättning
  • lönetillägg.

Räknas inte med i månadslönen:

  • värdet av fri kost och bostad
  • traktamente – oavsett om det är skattepliktigt eller skattefritt
  • kostnadsersättningar. Till exempel hyresersättning, trängselskatt, ersättning för hemresor eller ersättning för att täcka en anställds utgifter i tjänsten.
  • sjuklön utöver lag, till exempel enligt kollektivavtal som arbetsgivaren betalar under sjukdag 15–90
  • föräldralön
  • tilldelning av aktier eller obligationer som utlöser beskattning
  • skattepliktiga förmåner som inte är kontant lön
  • uppfinnarersättning
  • avgångsvederlag.

För detaljerad sammanställning gällande lönebegrepp, besök Collectum.se.

Löneanmälan

Arbetsgivaren anmäler till Collectum för varje kalendermånad den kontant utbetalda månadslönen. Detta innebär att till exempel bonus anmäls för den månad då bonusen betalas ut. Collectum rapporterar sedan till Alecta vilken lön som sjukpensionen och premiebefrielsen ska beräknas på.

Retroaktiva lönehöjningar

Får den anställda en lönehöjning som är retroaktiv ska den retroaktiva lönen anmälas den månad då utbetalningen sker.

Tillbaka till toppen

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Premiebefrielseförsäkring betalar in premien till tjänstepension och till familjeskydd om den anställda valt det. 

I ITP 1 ingår PBF som gäller vid sjukdom eller föräldraledighet - både vid födsel, adoption och VAB. Premiebefrielsen är proportionell till graden av arbetsoförmåga eller föräldraledighet. Försäkringen gäller från och med den månad som den anställda fyller 25 och som längst till och med månaden innan den anställda fyller 66 år. 

Den anställda måste beviljas ersättning från Försäkringskassan för att PBF ska gälla. Premiebefrielse sker med automatik så länge arbetsgivaren rapporterar löner till Collectum, även om lönen är noll kronor.

PBF beräknas på den genomsnittliga anmälda lönen under de tolv kalendermånaderna innan dagen för föräldraledigheten eller insjuknandet, så kallad förmånsgrundande lön. Även lönedelar som överstiger 30 inkomstbasbelopp räknas med. Taket för premiebefrielsen är 30 inkomstbasbelopp.

Vid föräldrapenning gäller PBF i max 13 månader per födelse eller adoption, och den är proportionell till graden av föräldraledighet. Minst 25 % föräldrapenning måste betalas ut för att rätt till premiebefrielse ska gälla. Vid föräldraledighet i form av förkortning av den normala arbetstiden gäller premiebefrielsen som längst till dess att barnet fyllt åtta år.

Den anställda får alltså inbetalning till sin tjänstepension för utbetalade föräldradagar från Försäkringskassan. Tar den anställda exempelvis ut föräldrapenning under fyra dagar per vecka betalas 16/30 av månadspremien.

Om den anställda gör ett uppehåll i uttaget av föräldrapenning under en eller flera kalendermånader, görs en ny beräkning av förmånsgrundande lön. Den nya förmånsgrundande lönen kommer att ligga till grund för PBF när tjänstemannen börjar ta ut föräldrapenning igen.

Efterskydd för Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Vid insjuknande inom tre kalendermånader från anställningens upphörande kan PBF gälla genom efterskydd.

Tillbaka till toppen

ITP 1 - egen regi

Arbetsgivaren kan, efter godkännande av ITP-nämnden erbjuda förvaltning av tjänstemannens pensionspremie i egen regi. Det innebär att arbetsgivaren avsätter pensionskapitalet i balansräkningen. Arbetsgivaren kan avsätta pensionskapitalet i en pensionsstiftelse. 

Med tjänstepension i egen regi förfogar arbetsgivaren över kapitalet. På så sätt fungerar pensionskapitalet som en långfristig finansieringskälla. För att de anställdas tjänstepensioner ska vara tryggade måste företagen teckna en kreditförsäkring. Kreditförsäkringen garanterar att de anställda får sina tjänstepensioner även om arbetsgivaren inte skulle kunna betala sina skulder. Även Egen regi lösningar administreras av Collectum.

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.