Till innehållet

ITP 1 - Ta ut tjänstepensionen

Pensionspremier betalas in fram till 66 års ålder och tjänstepensionen börjar då betalas ut livslångt som standard. Den anställda kan välja annan uttagstid, kortaste tid är fem år.

Ta ut ITP 1

Tjänstepensionen kan tidigast tas ut från 55 år. Om tjänstepensionen tas ut före 66 år blir månadsbeloppet lägre. Om den tas ut livslångt minskar månadsbeloppet dessutom därför att de ska betalas ut under en längre tid.

Den anställda kan välja att göra helt eller delvis uttag både före och efter 66 år. 

Vid uttag före 66 år kan den anställda ta ut lika stor del av sin tjänstepension som hen inte arbetar när tjänstepensionen börjar betalas ut. Anställd, som exempel arbetar 80 % när tjänstepensionen börjar betalas ut, kan ta ut maximalt 20 % av tjänstepensionen. 

Om den anställda tar ut hela sin tjänstepension före 66 år förutsätter det att hen när tjänstepensionen börjar betalas ut:

  • inte arbetar alls eller arbetar mindre än 8 timmar i veckan. 
  • inte heller har arbetslöshetsersättning eller ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom. 
Tillbaka till toppen

Regler för uttag - sammanfattning

  • Tjänstepensionen kan tas ut helt eller delvis. 
  • Den minsta delen som kan tas ut är 10 % av ITP 1. 
  • Tjänstepensionen kan delas upp i högst tre delar per försäkring.
  • Tjänstepensionen kan tas ut livslångt, under en begränsad tid om minst fem år och skjutas upp hur länge som helst.
  • Den anställda ska bestämma hur stor del av tjänstepensionen som ska betalas ut, och när utbetalningen ska starta. Det måste ske före första utbetalningen. Det kommer att bli möjligt att under utbetalningen pausa eller förlänga utbetalningstiden, se nedan.
  • Den som har rätt till ersättning på grund av sjukdom från Försäkringskassan, kan inte göra uttag av ålderspensionen för den delen.  

Läs mer hos Avtalat.

Flexiblare regler vid uttag

Från i januari 2025 börjar en lagändring att gälla som innebär att tjänstepension som betalas ut kan pausas. Det är också möjligt att under pågående utbetalning välja att förlänga utbetalningstiden.

Senast den 1 oktober 2025 ska det vara möjligt att göra uppehåll i utbetalning av tjänstepensionen ITP 1. Det är då också möjligt att förlänga tiden för utbetalning. Pensionsbolagen får erbjuda möjligheterna tidigare. 

Preliminära tidpunkter när pensionsbolagen börjar med flexiblare regler:

Pensionsbolag Datum för start 2025
Alecta 1 januari *
AMF 1 oktober
Folksam 1 oktober
Futur 1 juli
Handelsbanken   1 oktober
Länsförsäkringar 1 juli
Movestic 1 januari
Nordea 1 juli
SEB 1 januari för fondförsäkring, 1 april för traditionell försäkring
Skandia 1 oktober
SPP 1 oktober
Swedbank 1 juli

*Möjligheten att förlänga utbetalning startar 1 maj.

Pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden

  • Den som önskar pausa utbetalningen eller förlänga utbetalningstiden kontaktar direkt pensionsbolaget som betalar ut tjänstepensionen.
    Det krävs ingen hälsoprövning för att pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.
  • Det tas inte ut en avgift av den som önskar pausa sitt uttag eller förlänga utbetalningstiden.
  • Att utbetalningen pausats eller utbetalningstiden förlängs påverkar inte rätten att tjäna in tjänstepension vid arbete. 
  • Möjlighet att pausa och förlänga utbetalningstiden gäller under hela utbetalningstiden.
  • Det är möjligt att vid flera tillfällen pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.

Regler vid paus i utbetalning

  • Paus innebär att uppehåll görs av hela den tjänstepension per försäkring som betalas ut, det är inte möjligt att pausa del av utbetalning.
  • Att hen har valt partiellt uttag av tjänstepension hindrar inte möjligheten att hela den partiella utbetalningen pausas.
  • Det finns inte något krav på att hen ska arbeta för att pausa.
  • Det är inte möjligt att teckna återbetalningsskydd när utbetalningen är pausad.
  • Kapitalflytt kan inte göras när utbetalningen är pausad.
  • Hen kan begära paus senast månaden innan den ska börja gälla. Samma gäller för ändring av paus, eller om hen ångrar sitt val. Undantag kan finnas i pensionsbolagens villkor.
Tillbaka till toppen

Pensionsbolagen beräknar tjänstepensionen olika

När pensionsbolagen räknar fram hur stor en livslång månadspension blir, använder de olika livslängdsantaganden och prognosräntor. 

Livslängdsantagandet är pensionsbolagens bedömning av hur länge de försäkrade kommer att leva. Ju längre antagen livslängd, desto lägre blir månadspensionen. Det beror på att pensionskapitalet ska räcka till fler månader. 

Prognosräntan är pensionsbolagens antagande om hur den anställdas pensionskapital kommer att förräntas under utbetalningstiden. Prognosräntan styr hur bolagen kommer att fördela kapitalet under utbetalningstiden. Ju högre prognosränta desto högre blir månadspensionen i början av utbetalningstiden, men den ökar inte lika mycket som den skulle gjort med lägre prognosränta eller utan den. Vid för hög antagen ränta kan tjänstepensionen sjunka under utbetalningstiden. Vid låg eller ingen prognosränta är pensionen lägre i början, men ökar mer under senare delen av utbetalningstiden.

Tillbaka till toppen

Automatisk utbetalning av tjänstepensionen

ITP 1 betalas ut från det pensionsbolag den anställda har valt. Pensionsbolaget skickar ett brev en tid före den månad den anställda fyller 66 år.

Om den anställda vill få pension utbetald tidigare eller senare än den ordinarie pensionsåldern, måste den anställda själv meddela pensionsbolaget. Den anställda kan inte få pensionen för tid före det att utbetalning är begärd.

Pensionen betalas ut från den månad den anställda fyller 66 år, oavsett när i månaden den anställda är född.

Tillbaka till toppen

Bosatt i utlandet

Kollektivavtalad tjänstepension betalas ut oavsett vilket land den anställda är bosatt i.

Tillbaka till toppen

Pensionen upphör vid dödsfall

När den som gått i pension dör, betalas pensionen ut för hela den månad då dödsfallet inträffar. Dödsboet får kvittera ut pengarna. Betalas pension ut för en senare månad, ska den betalas tillbaka till pensionsbolaget. Månaden efter dödsfallet upphör utbetalningen av pensionen och eventuella efterlevandeskydd börjar betalas ut.

Tillbaka till toppen

Ta ut Livsarbetstidspension och Arbetstidspension

Livsarbetstidspension och Arbetstidspension är egna pensioner som har egna försäkringsvillkor. Regelverken för uttag följer normalt inte regelverken för uttag av ITP 1 eller ITPK, gällande exempelvis krav på pensioneringssyfte och uttagstider Frågor hänvisas till valt pensionsbolag.

Tillbaka till toppen

Utbetalning i form av återköp av små pensionsbelopp inom ITP 1

Återköp innebär att tjänstepensionens hela värde betalas ut som ett engångsbelopp före den avtalade försäkringstidens slut.  

Återköp innan pensionering är inte möjlig för ITP. Pensionsbolagen beslutar om återköp vid tidpunkten för pensionering. De kan komma överens med den anställda eller efterlevande om återköp. Den anställda eller efterlevande har alltså ingen egen rätt till återköp.

Återköp före pensionsåldern för ITP 1 kräver att hen uppfyller kraven vid uttag före pensionsåldern enligt reglerna för ITP 1.

Återköp förutsätter att återköpsvärdet är mindre än 30 % av prisbasbeloppet det år utbetalningen görs.

Återköp hos Alecta för premiebestämda pensioner förutsätter att det totala återköpsvärdet för den anställdas alla premiebestämda pensioner i Alecta är mindre än 30 % av prisbasbeloppet det år utbetalningen görs.

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.