Till innehållet

ITP 2 - Regler

Här beskriver vi reglerna och storleken på tjänstepension ITP 2.

Vem omfattas

Enligt huvudregeln gäller ITP 2 för tjänstemän födda 1978 eller tidigare.

Genom två avvikande regler kan vissa tillhöra ITP 1:

  • Arbetsgivare som tecknat kollektivavtal efter den 25 april 2006 kan låta samtliga anställda tjänstemän rapporteras till ITP 1, oavsett födelseår. Men en förutsättning är att arbetsgivaren inte redan omfattas av ett gällande kollektivavtal om ITP 2, och inte heller har omfattats under de senaste 18 månaderna. Arbetsgivaren tecknar ITP genom att fylla i Collectums blankett ”Ansökan om pensioneringsavtal” och ansöker om ITP 1 för samtliga tjänstemän.
  • Ett annat undantag är att den som är född 1978 eller tidigare, och har en lön som överstiger tio inkomstbasbelopp, kan komma överens med arbetsgivaren om att flyttas till ITP 1, i stället för förmånsbestämd ITP 2.

ITP 2 - anställningsformer

Tjänstepensionen ITP 2 gäller både för tillsvidareanställda och provanställda tjänstemän från och med den första anställningsmånaden. Vikarie, praktikant eller annan visstidsanställd har rätt till ITP om anställningen varar tre hela kalendermånader i följd. Arbetsgivaren betalar då ITP från första anställningsmånaden. För den som är deltidsanställd gäller att den genomsnittliga arbetstiden måste uppgå till minst åtta timmar per vecka hos samma arbetsgivare, räknat i genomsnitt under en period av tre kalendermånader.

Om den anställda har mindre än 36 månader kvar till den avtalade pensionsåldern 65 och inte tidigare tjänat in ITP 2, kommer den anställda inte att omfattas av ITP 2.  Arbetsgivaren  får då möjlighet att frivilligt anmäla in den anställda till ITP 1. Arbetsgivaren ska alltid göra en anmälan till Collectum om ITP 2 som meddelar arbetsgivaren om ITP 2 inte kan tecknas.

Dubbla anställningar med ITP 2

Om en anställd som omfattas av ITP 2 får ytterligare en anställning med ITP 2. 

Automatisk avanmälan 
När anmälan till ITP 2 görs av den nya arbetsgivaren så avslutas den först tecknade ITP 2 automatiskt. Det är vanligtvis korrekt då det normala är att en anställd helt byter arbetsgivare.

Automatisk avanmälan görs inte om det finns en ändring registrerad för den första ITP 2 från eller efter tidpunkten när den nya ITP 2 ska gälla, exempelvis en ny lön är rapporterad.

För att två ITP 2-försäkringar ska kunna gälla så måste Collectum få information från den första arbetsgivaren att deras ITP 2 ska fortsätta gälla. 

Vid dubbla ITP 2 så registreras den andra försäkringen utan tillgodoräknande av tjänstetid för tidigare intjänande av ITP 2. Om någon av anställningarna och försäkringarna avslutas så slås båda ITP 2 ihop.

Dubbla anställningar med ITP 2 och ITP 1
Automatisk avanmälan görs inte för ITP 2 om den ena försäkringen är ITP 2 och den andra ITP 1.

Visstidsanställd före 1 juli 2002

Före 1 juli 2002 gällde att vikarie, praktikant eller annan visstidsanställd omfattades av ITP sjukpension efter sex hela kalendermånaders anställning. Efter ytterligare sex kalendermånaders anställning omfattades tjänsteman av ITP 2  tjänstepension, ITPK och eventuell familjepension retroaktivt från sjunde anställningsmånaden, som tidigast från 28 års ålder. Efter ett års anställning så tjänades alltså pension in retroaktivt från och med sjunde anställningsmånaden.

För den som var deltidsanställd gällde att den genomsnittliga arbetstiden måste uppgå till minst 16 timmar per vecka hos samma arbetsgivare, räknat i genomsnitt under en period av tre kalendermånader.

Intjänande - förmånsbestämd ITP 2

Tjänstepension i ITP 2 tjänas in från månaden efter att den anställda fyllt 28 år och som längst till månaden innan hen fyllt 65 år. Premieinbetalningar avslutas automatiskt den månaden som tjänstemannen fyller 65 år. 

Om den anställda arbetar kvar efter 65 år ska den anställda anmälas in igen till ITP 2 då ITP sjukpension ska fortsätta gälla till 66 år. Arbetsgivaren och den anställda kan även komma överens om att arbetsgivare istället anmäler in den anställda till ITP 1. 

Tillbaka till toppen

Pensionspremier

Premien för ITP 2 består av förmånsbestämd pension, ITPK, risk- och utjämningspremie. Vid lön över 7,5 inkomstbasbelopp ingår det även premie till familjepension. ITP ålders- och familjepension är förmånsbestämda tjänstepensioner, därför beräknas premierna individuellt. Premierna påverkas av den anställdas lön, ålder samt tidigare intjänad tjänstepension. Läs mer om kostnaden på alecta.se.​​​​​​​

Arbetsgivare kan betala en extra pensionspremie, en kompletterande premie till ITPK.

Tillbaka till toppen

Pensionsmedförande lön

Ersättningarna enligt ITP 2 beräknas löpande på den aktuella pensionsmedförande årslönen. Det innebär att ålderspensionen beräknas utifrån den lön som gäller direkt före pensioneringen.

Det finns undantag som beskrivs längre ner under stycken om ”Lönekapning” och ”Lönesänkningsförmån”. Den pensionsmedförande lönen per år kan vara högst 30 inkomstbasbelopp.

Löneanmälan

Arbetsgivaren ska rapportera tjänstemannens årslön till Collectum, Ny lön ska rapporteras varje gång den avtalade månadslönen ändras för en anställd, normalt en gång per år. Arbetsgivaren ska rapportera en hel årslön vid nyanställningar, även när bara en del av året återstår.

ITP-planens förmåner beräknas på den lön som rapporteras in till Collectum. 

  • Lönen beräknas som månadslönen gånger 12,2 för att inkludera semestertillägg.
  • Även föregående års utbetalda ersättning för regelbundet skiftarbete, förskjuten arbetstid, jourtid och beredskapstjänst inklusive semestertillägg ska rapporteras.  Även föregående års utbetald restidsersättning är pensionsgrundande och ska lägga till på årslönen. 
  • Rörliga lönedelar som provision, bonus, tantiem och liknande ska även läggas till årslönen genom att ta genomsnittet av de utbetalda rörliga lönedelar som betalats ut de närmast föregående tre åren. 
    Svenskt Näringsliv och PTK rekommenderar att uppskattade rörliga lönedelar som kommer att betalas ut under det första året anmäls direkt. Efter ett år anmäls rörliga lönedelar som har betalats ut under det första året och efter två år anmäls snittet av de två årens utbetalda rörliga lönedelar. Den anmälda lönen får inte understiga eventuell garanterad inkomst.
  • Även semestertillägg ska räknas på de rörliga lönedelarna. Semestertillägg beräknas genom att multiplicera antalet intjänade semesterdagar med 0,5 %, exempelvis 30 dagar x 0,5 % = 15 %. Multiplicera sedan med summan för den rörliga lönedelen. I rapporteringen ska semestertillägg för rörliga lönedelar ingå, förutsatt att den rörliga lönedelen ger rätt till semestertillägg. Semestertillägg ska därför bara tas med i beräkningen om den rörliga lönedelen är semestertilläggsgrundande.

Ny rörlig lön beräknas årligen, oavsett om den anställdas fasta lön har ändrats eller inte. 

Gratifikation, räknas inte som pensionsmedförande lön. Gratifikation är en engångsersättning som ofta används vid goda insatser och som ensidigt bestäms av arbetsgivaren och inte är kommunicerad i förväg av arbetsgivaren.

Andra naturaförmåner än ovan, till exempel bilförmån eller subventionerad lunch, samt övertidsersättningar, traktamenten, resekostnadsersättningar och avgångsvederlag ska inte inräknas i den anmälda lönen.

Observera att arbetsgivare inte kan bestämma eller avtala bort att exempelvis rörliga lönedelar som bonus ska vara pensionsgrundande.

Anställda som bara har rörlig lön

Är den anställda helt avlönad med rörlig lön utgörs den pensionsmedförande lönen av den genomsnittliga utbetalda lönen under de tre närmast föregående åren.

Om den anställda har garanterad provision, eller liknande inkomstgaranti, får den pensionsmedförande lönen inte understiga inkomstgarantin. Garanterad provision eller liknande inkomstgaranti ska alltid anmälas direkt vid anställningens början, även om arbetsgivaren inte anmäler in de övriga rörliga lönedelarna förrän senare.

Läs mer om pensionsmedförande lön och lönerapportering hos Collectum.

Retroaktiva lönehöjningar

ITP påverkas av retroaktiva lönehöjningar. Så snart de nya lönerna har anmälts till Collectum gäller de ändrade ITP-beloppen retroaktivt från den tidpunkt då lönen ändrades. Om den anställda har fått tjänstepensionen utbetald innan löneändringarna var klara, justeras tjänstepensionen retroaktivt. I ett fall ändras inte ITP-beloppet retroaktivt. Det är om hen slutar sin anställning på annat sätt än genom att gå i pension, innan nya löner blivit klara.

Tillbaka till toppen

Lönekapning

Det kallas för lönekapning om den anställda får en lönehöjning när det är mindre än fem år kvar till pensionsåldern för ITP 2, och höjningen överstiger en viss procentsats sedan föregående kalenderår. Delen av lönehöjningen som överstiger procentsatsen är inte pensionsmedförande för ITP 2 förmånsbestämd pension, familjepension och ITPK. Föregående års lön jämförs med årets lönehöjning. Procenttalet för lönekapningen baseras på förändringen av inkomstbasbeloppet och hur många månader det återstår till pensionsåldern för ITP 2 vid tidpunkten för lönehöjningen. Höjningen beräknas sedan på den årslön som arbetsgivaren har anmält för föregående år och läggs till den pensionsmedförande lönen som gäller för föregående år. Det har ingen betydelse av vilken anledning lönen höjs, till exempel på grund av befordran eller ökning av arbetstiden. För löneökningar som rapporteras retroaktivt och som avser tid före 2008 gäller andra regler.

Antal månader kvar till pensions-åldern Maximal lönehöjning som kan bli pensions-medförande Höjning i % 2022 Höjning i % 2023 Höjning i % 2024 Höjning i % 2025
59–49 1,20 x inkomst-basbelopps-höjningen 4,9 5,6 3,1 6,9
48–37 1,15 x inkomst-basbelopps-höjningen 4,7 5,3 2,9 6,6
36–25 1,10 x inkomst-basbelopps-höjningen 4,5 5,1 2,8 6,4
24–13 1,05 x inkomst-basbelopps-höjningen 4,3 4,9 2,7 6,1
12–1 1,00 x inkomstbasbelopps-höjningen​​​​​​​ 4,1 4,6 2,6 5,8

Exempel på lönekapning

Exempel om hur lönekapning påverkar den maximala pensionsmedförande lönehöjningen för en tjänsteman som har mindre än fem år till pension. 

Löneändring 2023

Från april 2023 får John en lönehöjning till 360 000 kronor. Höjningen är
24 400 kronor (360 000 − 335 600 kronor som var hans årslön 2022). John har 24 månader kvar tills han ska gå i pension.
Eftersom det återstår 24 månader till pension, får lönen höjas med högst 4,9 %, det vill säga 16 444 kronor. (Se procentsatser i tabellen ovan.)
John får därför inte tillgodoräkna sig hela lönehöjningen som pensionsmedförande.
Hans pensionsmedförande lön för år 2023 blir därmed den tidigare årslönen + den maximalt tillåtna höjningen: 335 600 + 16 444 = 352 044 kronor.

För 2023 gäller

  • Anmäld årslön: 360 000 kronor
  • Pensionsmedförande lön: 352 044 kronor.

Löneändring 2024

Från april 2024 får John en lönehöjning med 15 000 kr till 375 000 kronor. Då har han 12 månader kvar till pension.
Eftersom det återstår 12 månader till pension, får lönen höjas med högst 2,6 %, det vill säga 2,6 % x 360 000 kr = 9 360 kronor.
John får därför inte tillgodoräkna sig hela lönehöjningen som pensionsmedförande.
Hans pensionsmedförande lön för år 2024 blir därmed den tidigare pensionsmedförande lönen + den maximalt tillåtna höjningen: 352 044 + 9 360 = 361 404 kronor.

För 2024 gäller

  • Anmäld årslön: 375 000 kronor
  • Pensionsmedförande lön: 361 404 kronor

Löneändring 2025

Från januari 2025 får John en lönehöjning med 20 000 kronor till 395 000 kronor. Då har han 3 månader kvar till pension.
Eftersom det återstår 3 månader till pension, får lönen höjas med högst 5,8 %, det vill säga 5,8 % x 375 000 = 21 750 kronor.
John får därför tillgodoräkna sig hela lönehöjningen som pensionsmedförande för 2024.
Hans pensionsmedförande lön för år 2025 blir därmed den tidigare pensionsmedförande lönen + höjningen: 361 404 + 20 000 = 381 404 kronor.

För 2025 gäller

  • Anmäld årslön: 395 000 kronor
  • Pensionsmedförande lön: 381 404 kronor
Tillbaka till toppen

Lönesänkningsförmån

Under vissa förutsättningar kan ITP beräknas på ett särskilt sätt om lönen har sänkts. Detta ger en så kallad lönesänkningsförmån. Det innebär att ITP:s förmånsbestämda pension och familjepension blir högre än vad det skulle ha varit om de enbart hade beräknats utifrån den pensionsmedförande lönen. Lönesänkningsförmånen minskas vid framtida lönehöjningar. Ju närmare pensionsåldern och ju större lönesänkningen är, desto större blir den extra lönesänkningsförmånen.

Tillbaka till toppen

Samordning med tidigare intjänad tjänstepension

Vid inträde före 1 januari 2009 till ITP 2 tillgodoräknades pensionsgrundande tid och kapital från tidigare anställningar med annan tjänstepension. 

Den tidigare intjänade tjänstepensionen vägdes in vid beräkningen av storleken på ITP-förmånerna samt för beräkning av arbetsgivarens premie. För tjänstemän som har anställts från 1 januari 2009 görs ingen samordning med tidigare intjänad pensionsrätt utanför ITP 2. 

Samordning görs fortfarande med tidigare intjänad tjänstepension ITP 2 hos Alecta och tjänstepensioner som anses som ITP 2, se listan nedanför. 

Tjänstepensioner som samordnas:

  • ITP Bemanning
  • ITP Utland
  • ITP Sjö
  • ITP Skärgård
  • ITP Vattenfallsplanen
  • SAS Kabin
  • ITP Tele i Alecta
  • ITP Tele i Skandia
  • ITP hos AI Pension
  • Frivillig ITP i Alecta, gäller endast befintliga avtal, stängd för nyteckning, identiskt med kollektivavtalad ITP
  • Tidningsavtalet i PP Pension eller i Alecta
  • ITP-P i Skandia
  • ITP-S i Skandia 
Tillbaka till toppen

Storleken på ITP 2

Förmånsbestämd ITP 2 räknas ut i procent av den pensionsmedförande lönen. Olika procentsatser används för olika inkomstsintervaller. ITP 2 kompletterar den allmänna pensionen som tjänas in på lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp.

Lön i inkomstbasbelopp   Förmånsbestämd ITP 2
0 – 7,5 10 %
7,5 – 20 65 %
20 – 30 32,5 %

Den förmånsbestämda delen av ITP 2 minskas om tjänstetiden är kortare än 360 månader, med 1/360-del för varje månad som saknas. Det här kallas för ett tjänstetidskrav. På årsbeskedet från Avtalat kan den anställda se om hen kan få full tjänstetid fram till pensionsåldern.

ITP 2 tjänstepensionen betalas ut varje månad resten av livet, men den anställda kan välja att ta ut tjänstepensionen på kortare tid. Uttag av tjänstepension beskrivs längre ned.​​​​​​​

Exempel 

Sara har en pensionsmedförande årslön på 300 000 kr och har en tjänstetid på 340 månader. Så här stor är hennes ITP 2 om hon väljer att ta ut den livslångt från 65 år: 

10 % av 300 000 kr = 30 000 kr per år, det vill säga 2 500 kr per månad.

Saras pension reduceras, eftersom hennes tjänstetid är kortare än 360 månader: 340/360  x 2 500 = 2 361 kronor per månad. 

Tillbaka till toppen

Fribrev

Förmånsbestämd ITP 2 är vid pensionsåldern 65 år, en andel av slutlönen. Om den anställda slutar arbeta tidigare upphör arbetsgivarens premieinbetalning i förtid. Den anställda får då i stället en intjänad pensionsrätt, ett fribrev, som beräknas utifrån de premier som hann betalas in. Det betyder att tjänstepensionens storlek är helt individuell och beror bland annat på hur länge den anställda tjänat in tjänstepensionen och den egna lönehistoriken. 

Tillbaka till toppen

Kollektiv slutbetalning

En tjänsteman som tidigast månaden efter att ha fyllt 62 år lämnar sin tjänst i pensioneringssyfte, kan få den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP 2, ITPK, familjepension och eventuellt tecknat familjeskydd slutbetalda. Det betyder att de premier arbetsgivaren skulle betala fram till 65 år betalas genom kollektiva fonder. Om den anställda väljer att ta ut en livslång tjänstepension före 65 års ålder sänks tjänstepensionen enbart på grund av att den beräknade utbetalningstiden blir längre.

Förutsättningen är att arbetsgivaren betalar premier till tjänstepensionen ITP 2 fram tills att den anställda lämnar sin tjänst efter att ha fyllt 62 år.

Villkor för kollektiv slutbetalning

  • Den anställda måsta lämna sin tjänst för att gå i pension. Det innebär att inte ha för avsikt att arbeta alls eller arbeta mindre än åtta timmar i veckan fram till 65 år
  • Den anställda får inte ha ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom eller arbetsskada.
  • Den anställda får inte vara anmäld till Arbetsförmedlingen eller få arbetslöshetsersättning från a-kassan.
  • Den anställda får inte söka nytt jobb för åtta timmar i veckan eller mer.

Anställd som har valt en alternativ pensionslösning får inte slutbetalning för den pensionslösningen.

Tillbaka till toppen

Premiebefrielseförsäkring (PBF)

Premiebefrielseförsäkring betalar in premien till tjänstepension och till familjeskydd om den anställda valt familjeskydd. Det ingår i ITP 2 en PBF som gäller vid sjukdom. 

För att premiebefrielse ska gälla ska arbetsoförmågan ha varat i mer än 90 kalenderdagar i följd eller i mer än sammanlagt 105 kalenderdagar under de senaste tolv månaderna. Premiebefrielseförsäkringen gäller som längst till och med månaden innan den anställda fyller 65 år. Den anställda måste beviljas ersättning från Försäkringskassan och arbetsgivaren ska göra en sjukanmälan till Collectum för att PBF ska gälla. 

Så länge premiebefrielsen gäller beräknas hela ITP på den lön den anställda hade direkt före premiebefrielsen.

Den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP 2 räknas upp med Alectas pensionstillägg.

Efterskydd - PBF

Vid insjuknande inom tre kalendermånader från anställningens upphörande så kan premiebefrielseförsäkringen gälla genom efterskydd. 

Tillbaka till toppen

Lägre ordinarie pensionsålder än 65 år

För de flesta är den ordinarie pensionsåldern 65 år när det gäller ITP 2. Men en del har en lägre pensionsålder. Dels till följd av äldre ITP-planer, dels därför att individer eller grupper har avtal om lägre pensionsålder. Förväxla inte detta med tidigt uttag av ITP.

Så här stor är förmånsbestämd ITP 2 för den som har ordinarie pensionsålder lägre än 65 år: 

Lön i inkomstbasbelopp Tjänstepension före 65 år Tjänstepension efter 65 år
0 – 7,5 65 % 10 %
7,5 – 20 65 % 65 %
20 – 30 32,5 % 32,5 %

Tjänstepension före 65 år börjar betalas ut månaden efter att pensionsåldern uppnåtts. Om den anställda har en lägre ordinarie pensionsålder än 65 år och får sjukersättning från Försäkringskassan, görs ett avdrag för sjukersättningen från ITP. Det är bara tjänstepensionen före 65 år som berörs. Avdrag görs även för arbetsskadelivränta, och i vissa fall även för sjukpenning. ​​​​​​​

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.