Till innehållet

ITP-plan för tjänstemän

För privatanställda tjänstemän heter den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP och administreras av Collectum. Arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal tecknar ett pensioneringsavtal med Collectum.

ITP-planens avdelningar

ITP är en kollektivavtalad tjänstepension för tjänstemän inom den privata sektorn och har två avdelningar. Födda 1979 eller senare har ITP 1 som är premiebestämd. Födda 1978 eller tidigare har ITP 2. Den består av en förmånsbestämd del samt en del som är premiebestämd och heter ITPK.

Arbetsgivare som tecknat kollektivavtal efter den 25 april 2006 kan låta samtliga anställda tjänstemän rapporteras till ITP 1, oavsett födelseår. Men en förutsättning är att arbetsgivaren inte redan omfattas av ett gällande kollektivavtal om ITP 2, och inte heller har omfattats under de senaste 18 månaderna. Arbetsgivaren tecknar ITP-planen genom att fylla i Collectums blankett ”Ansökan om pensioneringsavtal” och ansöker om ITP 1 för samtliga tjänstemän. 

​​​​​​​Alecta betalar ut förmånsbestämd ITP 2 och ursprunglig ITPK. Utbetalningen av ITP 1 och ITPK som den anställda själv placerat görs av det bolag hen har valt. Har den anställda inte gjort något val är pengarna placerade i förvalsalternativet Alecta och de gör då utbetalningen.

Kollektivavtalsgaranti

Tjänstepensionen ITP innehåller en garantiregel. Har arbetsgivaren tecknat kollektivavtal innebär det att den anställda har försäkringsskydd och rätt till inbetalningar till ITP, även om arbetsgivaren inte har tecknat ITP eller betalat premien för de anställda. Garantin gäller oavsett hur länge arbetsgivaren missat att betala premien. Blankett för att den anställda ska ansöka om utebliven ITP finns på avtalat.se.

För de som kommit överens om en alternativ pensionslösning inom ITP 2 finns en begränsning om garantin. Det är att garantin gäller högst tolv månader tillbaka i tiden från när den anställda ansöker om den.

Garantiregeln omfattar inte VD i aktiebolag, företagare eller verksamma makar i företaget.

Tillbaka till toppen

Vem omfattas

Arbetsgivare som har kollektivavtal för tjänstemän som innebär skyldighet att teckna ITP gör det genom Collectum. Det krävs idag kollektivavtal för att kunna teckna ITP, men så har det inte alltid varit. Den sista perioden det var möjligt att teckna ITP utan kollektivavtal var under tiden april 2005 till och med oktober 2007. 

Alla tjänstemän – förutom vd i aktiebolag, företagare eller verksamma makar i företaget – omfattas av ITP. Arbetsgivaren ska rapportera in alla tjänstemän över 18 år till Collectum.

Företagare och vd kan frivilligt ansluta sig till arbetsgivarens ITP-plan. Ägare i handelsbolag, komplementär i kommanditbolag respektive ägare till företag som inte är en juridisk person kan inte anslutas till ITP. Tjänstemän ska normalt omfattas av ITP.

Tillbaka till toppen

Avstående från ITP

Hos arbetsgivare som redan har ordnat tjänstepension innan kollektivavtalet började gälla, kan arbetsgivaren komma överens med den anställda om att behålla den pensionslösningen och att avstå från ITP. För att avstå från ITP ska Collectums blankett "Överenskommelse om att den anställde avstår från ITP" fyllas i och skickas till Collectum inom sex månader från tidpunkten för kollektivavtalets tecknande. 

Enbart tjänstemän som hade sin anställning och annan tjänstepension ordnad innan kollektivavtalet börjat gälla kan göra avstående. 

Avstående gäller enbart ITP. Kompetens och omställning - stöd från TRR, Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller.

Vad innebär ett avstående från ITP? 

  • En anställd som avstår från ITP 2 kan inte återgå till ITP så länge anställningen varar. Vid byte av anställning måste hen få sitt ärende prövat i ITP-nämnden innan ett återinträde i ITP kan bli aktuellt.
  • En anställd som avstår ITP 1 kan återgå till ITP 1 i samma anställning om hen uppfyller hälsokraven.

Deltidspension eller flexpension

För tjänstemän som har avstått från ITP ska en överenskommelse om administrationen för de extra premierna deltidspension eller flexpension göras. Överenskommelsen ska göras mellan arbetsgivaren och den anställda, eller mellan arbetsgivaren och lokal facklig organisation.

Tillbaka till toppen

Undantag från ITP

Om det finns särskilda skäl kan undantag sökas till ITP-nämnden hos Collectum. Undantag beviljas mycket sparsamt.

Om det finns särskilda skäl kan följande anställda undantas från ITP:

  • tjänstemän som tillsammans med make, maka, föräldrar eller barn äger mindre än 1/3 av aktierna 
  • tjänstemän i företagsledande ställning 
  • tjänstemän som utan att de själva kan påverka situationen får sin anställning flyttad till nytt bolag, genom fusioner eller omorganisationer,  eller tjänstemän som säljer sina företag och fortfarande är anställda.

Anställda läkare hos arbetsgivare inom Vårdföretagarna kan ansöka om undantag enligt kollektivavtalet. För att få beviljat undantag krävs det att det finns inkopplat kollektivavtal för läkare. I ansökan ska det stå att den anställda är läkare. 

Arbetsgivare som skickar sin personal till olika länder för kortare anställningar eller i utbildningssyfte kan ansöka om temporärt undantag. Collectums blankett ”Ansökan om temporärt undantag från ITP-planen" används. Maximal tid för undantag är tre plus tre år. Godkännande ges om den anställda omfattas av tjänstepension i hemlandet, som ska styrkas genom att ansökan kompletteras med kopia på befintligt tjänstepensionsavtal.

Undantag gäller enbart ITP. Kompetens och omställning - stöd från TRR, Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller. 

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.