KTP 2
Vem omfattas
För att omfattas av Fremia-PTK KTP 2 skall den anställda tjänstemannen vara född 1980 eller tidigare.
KTP 2 tillämpas främst på tjänstemän i vissa avtal hos Fremia. Som regel är det organisationer som tidigare var med i arbetsgivarorganisationen KFO. KTP 2 tillämpas även i vissa avtal hos Arbetsgivaralliansen och hos Fastigo.
PTK och KFO enades om att arbetsgivare som blev medlemmar i KFO från 1 jan 2019 inte längre kunde teckna KTP2.
Arbetsgivarorganisationen KFO och arbetsgivarorganisationen IDEA skapade tillsammans Fremia 2021.
Det finns även en ”undantagslista” med ett fåtal företag som fått tillåtelse att ha kvar KTP 2 trots att man lämnat det som tidigare var KFO. Nya undantag tillåts dock inte.
Anställda arbetare i Fremias avtal HVO och Skola och Utbildning som är födda 1980 kan ha KTP 2. Kravet är dock att de blivit anställda före 1 januari 2019 och att arbetsgivaren blivit medlem i Fremia före 1 januari 2019. Notera dock att dessa arbetare har Avtalsgrupplivförsäkring (AGL) som livförsäkring och har sin omställningsförsäkring hos CIKO.
Om den anställda har mindre än tre år kvar till ordinarie pensionsålder 65 år och inte tidigare tjänat in KTP 2 eller annan likvärdig pension, omfattas hen inte av KTP 2-planen. Möjlighet finns att frivilligt anmäla in den anställda till ITP 1 hos Collectum. Arbetsgivaren ska alltid göra en anmälan till Folksam som meddelar arbetsgivaren om KTP 2 inte kan tecknas.
KTP 2 - anställningsformer
Tjänstepensionen KTP 2 gäller både för tillsvidareanställda och provanställda tjänstemän. Vikarie, praktikant eller visstidsanställd har rätt till KTP 2 om anställningen varar tre hela kalendermånader i följd, förutsatt att anställningen fortsätter efter dessa tre månader. Arbetsgivaren betalar då KTP 2 från första anställningsmånaden. För den som är deltidsanställd gäller att den genomsnittliga arbetstiden måste uppgå till minst åtta timmar per vecka, räknat i genomsnitt under en period av tre kalendermånader.
Om den anställda saknar överenskommelse om ordinarie arbetstid ska hen anmäls till KTP 2 först då anställningen varat i tre hela kalendermånader i följd och arbetstiden har uppgått till minst 96 timmar under dessa månader. KTP 2 gäller då retroaktivt från anställningens början. Arbetsgivaren ska kontinuerligt göra en avstämning så att kvalifikationskravet för att omfattas av KTP 2 är uppfyllt. Uppfyller den anställde inte kvalifikationskraven ska hen avanmälas från KTP 2.
Om den anställda har mindre än tre år kvar till ordinarie pensionsålder 65 år och inte tidigare tjänat in KTP 2 eller annan likvärdig pension, omfattas hen inte av KTP 2-planen. Möjlighet finns att frivilligt anmäla in den anställda till ITP 1 hos Collectum. Arbetsgivaren ska alltid göra en anmälan till Folksam som meddelar arbetsgivaren om KTP 2 inte kan tecknas.
Pensionspremier
Premien för KTP 2 består av förmånsbestämd pension, KTPK, risk- och utjämningspremie. Vid lön över 7,5 inkomstbasbelopp ingår det även premie till familjepension. För den förmånsbestämda KTP 2 och familjepensionen beräknas premierna individuellt. Premierna påverkas av den anställdas lön, ålder samt tidigare intjänad tjänstepension. Läs mer om kostnaden på folksam.se.
Kollektivavtalsgaranti
Tjänstepensionen KTP innehåller en garantiregel. Har arbetsgivaren tecknat kollektivavtal innebär det att den anställda har försäkringsskydd och rätt till tjänstepensionsinbetalningar, även om arbetsgivaren inte har tecknat försäkring eller betalat premien. Blankett för att ansöka om utebliven KTP 2 finns på folksam.se.
För alternativa KTP är garantin högst tolv månader tillbaka i tiden från när den anställda ansöker hos Folksam.
Garantiregeln omfattar inte vd i aktiebolag och ekonomisk förening, företagare eller verksamma makar i företaget.
Pensionsmedförande lön
Ersättningarna enligt KTP 2 beräknas löpande på den aktuella pensionsmedförande årslönen. Det innebär att ålderspensionen beräknas utifrån den lön som gäller direkt före pensioneringen.
Det finns undantag som beskrivs längre ner under stycken om ”Lönekapning” och ”Lönesänkningsförmån”. Den pensionsmedförande lönen per år kan vara högst 30 inkomstbasbelopp.
Löneanmälan
Arbetsgivaren rapporterar tjänstemannens lön till Folksam. Detta sker i allmänhet en gång om året sedan nya löner har fastställts. Observera att arbetsgivaren ska anmäla en hel årslön vid nyanställningar, även när bara en del av året återstår.
KTP 2-planens förmåner beräknas på den lön som rapporteras in till Folksam. I lönen räknas in:
- 12,2 x fast kontant månadslön där 0,2 avser semestertillägg.
- Provision, tantiem och liknande, inklusive utbetalt semestertillägg. Ett genomsnitt av de tre senaste årens utbetalda rörliga lönedelar.
Om en genomsnittsberäkning inte kan göras, till exempel för att den anställda inte varit anställd de närmaste tre åren, skall arbetsgivaren bestämma lönens storlek. Fremia och PTK rekommenderar arbetsgivaren att så snart det är möjligt räkna fram en genomsnittlig inkomst av rörliga delar och anmäla det som pensionsmedförande lön. För det första året uppskatta vad som kommer att utbetalas i rörlig lönedel och därefter räkna fram ett snitt för tiden som har varit.
Den anmälda lönen får inte understiga eventuell garanterad inkomst
- Föregående års utbetalda ersättning för regelbundet skiftarbete, förskjuten arbetstid, jourtid och beredskapstjänst inklusive semestertillägg som blir pensionsmedförande under det innevarande året.
- Föregående års utbetalda restidsersättning, inte resekostnadsersättning.
- Naturaförmåner i form av helt fri kost eller bostad, värderade enligt Skatteverkets anvisningar.
Bonus, som jämställs med provision, ska ingå i den pensionsmedförande lönen. Med detta menas att bonusen är en rörlig ersättning som utbetalas då uppsatta mål nås. Regelverket ska vara känt i förväg.
Gratifikation, som ensidigt bestäms av arbetsgivaren, räknas inte som pensionsmedförande lön. Gratifikation är en engångsersättning eller en gåva som ofta används vid ovanligt goda insatser och som ensidigt bestäms av arbetsgivaren och inte är kommunicerad i förväg av arbetsgivaren.
Andra naturaförmåner än ovan, till exempel bilförmån eller subventionerad lunch, samt övertidsersättningar, traktamenten, resekostnadsersättningar och avgångsvederlag ska inte inräknas i den anmälda lönen.
Läs mer om pensionsmedförande lön och lönerapportering hos folksam.se.
Retroaktiva lönehöjningar
KTP 2 påverkas av retroaktiva lönehöjningar. Så snart arbetsgivaren rapporterat i de nya lönerna till Folksam, gäller de ändrade KTP 2-beloppen retroaktivt från den tidpunkt då lönen ändrades. Om den anställda har fått tjänstepensionen utbetald innan löneändringarna var klara, justeras tjänstepensionen retroaktivt.
I ett fall ändras inte KTP 2-beloppet retroaktivt. Det är om hen slutar sin anställning på annat sätt än genom att gå i pension, innan nya löner blivit klara.
Lönekapning
Lönekapning kan bli aktuell om den anställda får en lönehöjning när det är mindre än fem år kvar till pensioneringen, och höjningen överstiger en viss procentsats sedan föregående kalenderår. Delen av lönehöjningen som överstiger procentsatsen är inte pensionsmedförande för den förmånsbestämda KTP 2, familjepension och KTPK. Föregående års lön jämförs med årets lönehöjning.
Procenttalet för lönekapningen baseras på förändringen av inkomstbasbeloppet, och hur många månader det återstår till pensionsåldern vid tidpunkten för lönehöjningen. Höjningen beräknas sedan på den årslön som arbetsgivaren har anmält för föregående år, och läggs till den pensionsmedförande lönen som gäller för föregående år. Det har ingen betydelse av vilken anledning lönen höjs, till exempel på grund av befordran eller ökning av arbetstiden.
Antal månader kvar till pensions-åldern | Maximal lönehöjning som kan bli pensions-medförande | Höjning i % 2022 | Höjning i % 2023 | Höjning i % 2024 | Höjning i % 2025 |
59–49 | 1,20 x inkomst-basbelopps-höjningen | 4,9 | 5,6 | 3,1 | 6,9 |
48–37 | 1,15 x inkomst-basbelopps-höjningen | 4,7 | 5,3 | 2,9 | 6,6 |
36–25 | 1,10 x inkomst-basbelopps-höjningen | 4,5 | 5,1 | 2,8 | 6,4 |
24–13 | 1,05 x inkomst-basbelopps-höjningen | 4,3 | 4,9 | 2,7 | 6,1 |
12–1 | 1,00 x inkomstbasbelopps-höjningen | 4,1 | 4,6 | 2,6 | 5,8 |
Exempel på lönekapning
Exempel om hur lönekapning påverkar den maximala pensionsmedförande lönehöjningen för en tjänsteman som har mindre än fem år till pension.
Löneändring 2023
Från april 2023 får John en lönehöjning till 360 000 kronor. Höjningen är
24 400 kronor (360 000 − 335 600 kronor som var hans årslön 2022). John har 24 månader kvar tills han ska gå i pension.
Eftersom det återstår 24 månader till pension, får lönen höjas med högst 4,9 %, det vill säga 16 444 kronor. (Se procentsatser i tabellen ovan.)
John får därför inte tillgodoräkna sig hela lönehöjningen som pensionsmedförande.
Hans pensionsmedförande lön för år 2023 blir därmed den tidigare årslönen + den maximalt tillåtna höjningen: 335 600 + 16 444 = 352 044 kronor.
För 2023 gäller
- Anmäld årslön: 360 000 kronor
- Pensionsmedförande lön: 352 044 kronor.
Löneändring 2024
Från april 2024 får John en lönehöjning med 15 000 kr till 375 000 kronor. Då har han 12 månader kvar till pension.
Eftersom det återstår 12 månader till pension, får lönen höjas med högst 2,6 %, det vill säga 2,6 % x 360 000 kr = 9 360 kronor.
John får därför inte tillgodoräkna sig hela lönehöjningen som pensionsmedförande.
Hans pensionsmedförande lön för år 2024 blir därmed den tidigare pensionsmedförande lönen + den maximalt tillåtna höjningen: 352 044 + 9 360 = 361 404 kronor.
För 2024 gäller
- Anmäld årslön: 375 000 kronor
- Pensionsmedförande lön: 361 404 kronor
Löneändring 2025
Från januari 2025 får John en lönehöjning med 20 000 kronor till 395 000 kronor. Då har han 3 månader kvar till pension.
Eftersom det återstår 3 månader till pension, får lönen höjas med högst 5,8 %, det vill säga 5,8 % x 375 000 = 21 750 kronor.
John får därför tillgodoräkna sig hela lönehöjningen som pensionsmedförande för 2024.
Hans pensionsmedförande lön för år 2025 blir därmed den tidigare pensionsmedförande lönen + höjningen: 361 404 + 20 000 = 381 404 kronor.
För 2025 gäller
- Anmäld årslön: 395 000 kronor
- Pensionsmedförande lön: 381 404 kronor
Lönesänkningsförmån
Under vissa förutsättningar kan KTP 2 beräknas på ett särskilt sätt om lönen har sänkts. Detta ger en så kallad lönesänkningsförmån. Det innebär att förmånsbestämd KTP och familjepension blir högre än vad det skulle ha varit om de enbart hade beräknats utifrån den pensionsmedförande lönen. Lönesänkningsförmånen minskas vid framtida lönehöjningar. Ju närmare pensionsåldern och ju större lönesänkningen är, desto större blir den extra lönesänkningsförmånen.
Storlek på KTP 2
Förmånsbestämd KTP 2 räknas ut i procent av den pensionsmedförande lönen. Olika procentsatser används för olika inkomstsintervaller. KTP 2 kompletterar den allmänna pensionen som tjänas in på lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp.
Lön i inkomstbasbelopp | KTP-ålderspension |
0 – 7,5 | 10 % |
7,5 – 20 | 65 % |
20 – 30 | 32,5 % |
Förmånsbestämd KTP 2 minskas om tjänstetiden är kortare än 360 månader med 1/360-del för varje månad som saknas. Det här kallas för ett tjänstetidskrav. På årsbeskedet från Folksam kan den anställda se om hen kan få full tjänstetid fram till pensionsåldern
KTP 2 tjänstepension betalas ut varje månad resten av livet, men den anställda kan välja att ta ut tjänstepensionen på kortare tid. Uttag av tjänstepension beskrivs längre ned.
Exempel
Sara har en pensionsmedförande årslön på 300 000 kronor och har en tjänstetid på 340 månader. Så här stor är hennes KTP 2 om hon väljer att ta ut den livslångt från 65 år:
10 % av 300 000 kronor = 30 000 kronor per år, det vill säga 2 500 kronor per månad.
Saras pension reduceras, eftersom hennes tjänstetid är kortare än 360 månader: 340/360 x 2 500 = 2 361 kronor per månad.
Fribrev
Förmånsbestämd KTP 2 är vid pensionsåldern 65 år en andel av slutlönen. Om den anställda slutar arbeta tidigare upphör arbetsgivarens premieinbetalning i förtid. Den anställda får då i stället en intjänad pensionsrätt (ett fribrev) som beräknas utifrån de premier som arbetsgivaren hunnit betala in. Det betyder att tjänstepensionens storlek är helt individuell, och beror bland annat på hur länge den anställda tjänat in tjänstepensionen och den egna lönehistoriken.
Kollektiv slutbetalning
En tjänsteman som har fyllt 62 år och väljer att lämna sin tjänst, kan få KTP 2 betald som om hen hade arbetat fram till 65 års ålder. För att slutbetalning ska gälla krävs att den anställda slutar arbeta i pensioneringssyfte. Pensioneringssyfte innebär att tjänstemannen slutar arbeta helt och hållet, eller arbetar mindre än 8 timmar per vecka. Efter att den anställda fyllt 65 år kan hen däremot jobba så mycket hen vill.
Det är inte heller tillåtet att ha arbetslöshetsersättning eller ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom eller arbetsskada samtidigt som tjänstepensionen tas ut före 65 år.
De premier arbetsgivaren skulle betala fram till 65 år betalas genom kollektiva fonder. Om den anställda väljer att ta ut en livslång tjänstepension före 65 års ålder sänks tjänstepensionen enbart på grund av att den beräknade utbetalningstiden blir längre.
Den som har en alternativ KTP och har valt att placera kapitalet hos Folksam har också rätt till kollektiv slutbetalning.
KTPK
För den som omfattas av KTP 2 betalar arbetsgivaren en kompletterande ålderspension KTPK. KTPK är en premiebestämd tjänstepension och premien till KTPK motsvarar 2,1 % av den pensionsmedförande lönen upp till 30 inkomstbasbelopp.
Ursprunglig KTPK
Ursprunglig KTPK betalas livet ut från 65 års ålder om inget annat begärts. Från och med 1 januari 1992 sker ingen inbetalning av premier till ursprunglig KTPK, förutom i de fall den försäkrade innan den 31 december 1991 var arbetsoförmögen på grund av sjukdom eller olycksfall. Då betalas premien även fortlöpande in genom premiebefrielseförsäkringen.
Val för KTPK
Den anställda kan själv göra följande val för premierna till sin tjänstepension:
- Sparform – val mellan traditionell försäkring och fondförsäkring.
- Att välja återbetalningsskydd eller avstå familjeskydd. Eller båda dessa alternativ.
Den som inte gör ett KTPK-val får de framtida KTPK-premierna placerade i en traditionell försäkring i Folksam utan återbetalningsskydd men med familjeskydd.
Har den anställda inte gjort ett val kan valet göras vid senare tillfälle. Det går bra att göra omval under försäkringstiden. KTPK-valet administreras av Folksam och den anställda kan själv hantera sin tjänstepension genom att logga in på folksam.se.
Sparform
Den anställda kan välja mellan en traditionell försäkring eller en fondförsäkring.
I en traditionell pensionsförsäkring är det pensionsbolaget som förvaltar och placerar pensionskapitalet. Den anställda är garanterad en viss pensionsutbetalning i förhållande till inbetalda premier. Om pensionsbolaget förvaltar pengarna så att det skapas överskott kan tjänstepensionen bli högre.
Den som väljer en fondförsäkring kan själv påverka hur pengarna placeras och själv bestämma vilken risknivå hen vill ha. Tjänstepensionens storlek beror på fondandelarnas värde.
Valbara fonder: KTP-nämnden har godkänt det utbud av Folksams fonder som är möjliga att välja. Den anställda har rätt att flytta det intjänade pensionskapitalet till en annan valbar fond. Hos Folksam finns en mer utförlig beskrivning av de olika fonderna.
Fondutbudet har ändrats den 1 januari 2019 och den 1 januari 2024. Läs mer hos folksam.se.
Återbetalningsskydd och familjeskydd
Den anställda kan välja att skydda de efterlevande vid dödsfall genom återbetalningsskydd till sin KTPK. Observera att det inte är möjligt att ha ett återbetalningsskydd på den förmånsbestämda delen. Det ingår också ett familjeskydd som kan väljas bort för att få en högre insättning till sin KTPK.
Om den anställda inte gör ett KTPK-val
Om en tjänsteman inte gör ett aktivt val placeras premierna i en traditionell pensionsförsäkring i Folksam utan återbetalningsskydd.
Storlek på KTPK
Hur stor den premiebestämda KTPK:n blir är inte bestämt på förhand. Storleken beror bland annat på hur stort pensionskapital som bildats genom de inbetalade premierna och hur dessa förräntats, samt på skatter och på pensionsbolagens avgifter. Dessutom beror tjänstepensionens storlek på under hur lång tid den ska betalas ut. Den anställda som går i pension väljer själv utbetalningstid och hur stor andel av tjänstepensionen som ska börja betalas ut.
Hur stor tjänstepensionen blir beror på:
- Hur mycket premier arbetsgivaren har betalat.
- Vilken avkastning som blivit.
- Vilka avgifter pensionsbolagen tar ut för att administrera tjänstepensionen.
- Eventuella arvsvinster, det vill säga de avlidnas pensionsbehållning som fördelats ut på dem som fortfarande lever.
- Om familjeskydd valts bort. Premien för familjeskyddet betalas in till KTPK:n om familjeskyddet väljs bort.
- Om familjepension valts bort. Premien för familjepensionen ökar insättningen till KTPK:n.
- När tjänstepensionen tas ut och under hur lång tid den ska betalas ut.
- Skatter.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
Det ingår en premiebefrielseförsäkring som gäller vid sjukdom. För att premiebefrielse ska gälla ska arbetsoförmågan ha varat i mer än 90 kalenderdagar i följd, eller i mer än sammanlagt 105 kalenderdagar under de senaste tolv månaderna. Premiebefrielseförsäkringen gäller som längst till och med månaden innan den anställda fyller 65 år. Försäkringskassan måste bevilja ersättning till den anställda och arbetsgivaren ska göra en sjukanmälan till Folksam för att premiebefrielseförsäkringen ska gälla. Så länge premiebefrielsen gäller beräknas hela KTP-försäkringen på den lön den anställda hade direkt före premiebefrielsen.
Den förmånsbestämda KTP 2 tjänstepensionen räknas upp med ett pensionstillägg som årligen beslutas av Folksam.
Efterskydd - PBF
Vid insjuknande inom tre kalendermånader från anställningens upphörande så kan premiebefrielseförsäkringen gälla genom efterskydd.
Omval och flytt
Intjänat kapital för KTPK kan flyttas inom de valbara fonder som finns hos Folksam. Nyval, omval och flytt av pensionskapital får bara göras till de fonder som är valbara. Det är Folksam som administrerar flytten.
Den anställda kan flytta tidigare intjänat kapital från en fond till en annan bland de valbara fonderna. Det är möjligt att flytta kapital från försäkringar som inte är under utbetalning, eller kommer att börja betalas ut inom tre månader, såväl vilande som aktiva försäkringar. Om det är kortare tid kvar till den första pensionsutbetalningen, kan den som vill flytta kapital skjuta upp pensionsuttaget så att mer än tre månader återstår. Pensionsbolaget har rätt att avbryta flytten om kapitalet understiger flyttavgiften.
Den anställda kan flytta kapital från alla KTPK-försäkringar, såväl fribrev som aktiva försäkringar. Men det går inte att flytta KTPK-pengar till andra avtalsområden utanför KTP.
Den anställda kan flytta kapitalet i en fondförsäkring till en traditionell försäkring och tvärtom.
Om återbetalningsskydd är tecknat så fortsätter skyddet att gälla även vid flytt. Efter flytten kan återbetalningsskydd tas bort eller läggas till enligt reglerna för återbetalningsskydd.
Den anställda väljer själv vilket pensionskapital som ska flyttas och till vilket av de valbara fonder som kapitalet ska flyttas. Flyttas flera försäkringar behöver de inte flyttas till en och samma fond. Flyttas en försäkring som det betalas premier till kommer även framtida premier att styras om till det nya valet.
En försäkring kan inte delas upp i flera försäkringar. Däremot kan Folksam besluta om att lägga samman flera försäkringar till en.
Alternativ KTP
Enligt KTP-planen kan, arbetsgivare och anställd som tillhör KTP 2 med årslön över tio inkomstbasbelopp, komma överens om att ersätta vissa delar av KTP 2 med alternativ KTP.
Valet kvarstår även om lönen hos arbetsgivaren senare understiger tio inkomstbasbelopp. Det är arbetsgivaren som bestämmer om den anställda ska bli erbjuden alternativ KTP och i vilka pensionsbolag alternativ KTP kan tecknas.
Alternativ KTP är en alternativ pensionslösning som innebär att den anställda får ett individuellt anpassat pensionsavtal när det gäller lönedelarna mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp. KTP sjukpension ligger dock kvar i KTP 2 – det kan den anställda inte välja en alternativ lösning för.
Genom att välja alternativ KTP avstår tjänstemannen från större delen av de kollektivavtalade förmånerna i KTP 2. Det går inte att återgå till KTP 2 hos samma arbetsgivare.
Det är också möjligt att genom Alternativ KTP byta pensionsplan till ITP1.
Intjänande av alternativ KTP 2
Den som väljer alternativ KTP fortsätter att tjäna in KTP 2 på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp. På lönedelarna mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp tjänar den anställda varken in förmånsbestämd pension eller familjepension i KTP 2. Men den anställda har alltid rätt till den redan intjänade pensionsrätten för KTP 2 i form av ett så kallat fribrev.
KTPK-val
Även den anställda som väljer alternativ KTP ska göra ett KTPK-val förutsatt att arbetsgivaren och den anställda inte har kommit överens om att premien för KTPK ska ingå i alternativ KTP.
Arbetsgivarens premie
Premien för alternativ KTP är inte fastställd i KTP-avtalet. Arbetsgivaren bestämmer vilken premiemodell som ska användas. De vanligaste premiemodellerna är:
- Frilagd premie
Den frilagda premien ska motsvara den kostnad som arbetsgivaren skulle ha haft för KTP 2. I de fall premien för KTP 2 rabatteras kan det påverka nivån på de premier som “friläggs” och premierna blir lägre. - Premietrappa
Arbetsgivare använder sig av fastställda premier, ofta beroende på den anställdas ålder, så kallad premietrappa.
Storleken på alternativ KTP
Eftersom alternativ KTP normalt är premiebestämd är det svårt att på förhand säga hur stor tjänstepensionen blir. Möjligheten finns till en högre tjänstepension än vad vanlig KTP 2 kan ge. Det finns också en risk att pensionen blir lägre om den anställda inte får en god avkastning på sin alternativa KTP över tid.
Anmälan av alternativ KTP
När den anställda och arbetsgivaren är överens anmäler arbetsgivaren skriftligt till Folksam att alternativ KTP ska gälla. Både arbetsgivaren och den anställda ska skriva under anmälan. Huvudregeln tillåter inte retroaktivitet.
Byte av anställning
Byter den anställda arbetsgivare kan det hända att den nya arbetsgivaren vill att den anställde har kvar sin alternativa KTP-lösning. Det kan då innebära att alternativ KTP anpassas till hur den nya arbetsgivaren har dessa pensionslösningar ordnade.
Om ingen överenskommelse har skett om alternativ KTP vid anställningsbyte är det alltid ordinarie KTP 2 som gäller för hela lönen.
Det finns möjlighet att låta premien för en alternativ KTP-lösning betalas till KTP-planens valbara alternativ. Detta sker som en kompletterande premie till KTPK och följer samma val som den anställda gjort för sin KTPK. Arbetsgivaren måste godkänna en sådan försäkring. Mer information finns på folksam.se.
Ta ut KTP 2
Pensionsåldern i KTP 2 är normalt 65 år, men den anställda kan ta ut tjänstepensionen från en annan tidpunkt, tidigast från 55 år. Om hen tar ut sin tjänstepension i förtid blir den lägre. Den anställda kan även skjuta upp uttaget av sin tjänstepension. Hen bestämmer själv hur länge tjänstepensionen ska betalas ut. Förmånsbestämd KTP 2 i 5–20 år eller livet ut och ursprunglig KTPK samt KTPK egenpension i 2-20 år eller livet ut. Det kommer att bli möjligt att under utbetalningen pausa eller förlänga utbetalningstiden, se nedan.
Om hen inte gör något eget val betalas den förmånsbestämda KTP 2 från 65 år och hela livet ut. KTPK-egenpension tecknad före 1 januari 2019 kan ha annan utbetalningstid. Det finns även möjlighet att göra partiellt uttag.
Flexiblare regler vid uttag
Från i januari 2025 börjar en lagändring att gälla som innebär att tjänstepension som betalas ut kan pausas. Det är också möjligt att under pågående utbetalning välja att förlänga utbetalningstiden.
Senast den 1 oktober 2025 ska det vara möjligt att göra uppehåll i utbetalning av tjänstepensionerna KTP 2 och KTPK. Det är då också möjligt att förlänga tiden för utbetalning. Folksam får erbjuda möjligheterna tidigare. Den som vill veta mer kan kontakta Folksam.
Pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden
- Den som önskar pausa utbetalningen eller förlänga utbetalningstiden kontaktar direkt pensionsbolaget som betalar ut tjänstepensionen.
- Det krävs ingen hälsoprövning för att pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.
- Det tas inte ut en avgift av den som önskar pausa sitt uttag eller förlänga utbetalningstiden.
- Att utbetalningen pausats eller utbetalningstiden förlängs påverkar inte rätten att tjäna in tjänstepension vid arbete.
- Möjlighet att pausa och förlänga utbetalningstiden gäller under hela utbetalningstiden.
- Det är möjligt att vid flera tillfällen pausa uttag eller förlänga utbetalningstiden.
Regler vid paus i utbetalning
- Paus innebär att uppehåll görs av hela den tjänstepension per försäkring som betalas ut, det är inte möjligt att pausa del av utbetalning.
- Att hen har valt partiellt uttag av tjänstepension hindrar inte möjligheten att hela den partiella utbetalningen pausas.
- Det finns inte något krav på att hen ska arbeta för att pausa.
- Det är inte möjligt att teckna återbetalningsskydd när utbetalningen är pausad.
- Kapitalflytt kan inte göras när utbetalningen är pausad.
- Paus ska gälla senast månaden efter att den anställda meddelat pensionsbolaget. Samma gäller för ändring av paus, eller om hen ångrar sitt val. Undantag kan finnas i Folksams villkor.