KTP 2 - Alternativ KTP
Alternativ KTP
Enligt KTP-planen kan, arbetsgivare och anställd som tillhör KTP 2 med årslön över tio inkomstbasbelopp, komma överens om att ersätta vissa delar av KTP 2 med alternativ KTP.
Valet kvarstår även om lönen hos arbetsgivaren senare understiger tio inkomstbasbelopp. Det är arbetsgivaren som bestämmer om den anställda ska bli erbjuden alternativ KTP och i vilka pensionsbolag alternativ KTP kan tecknas.
Alternativ KTP är en alternativ pensionslösning som innebär att den anställda får ett individuellt anpassat pensionsavtal när det gäller lönedelarna mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp. KTP sjukpension ligger dock kvar i KTP 2 – det kan den anställda inte välja en alternativ lösning för.
Genom att välja alternativ KTP avstår tjänstemannen från större delen av de kollektivavtalade förmånerna i KTP 2. Det går inte att återgå till KTP 2 hos samma arbetsgivare.
Det är också möjligt att genom Alternativ KTP byta pensionsplan till ITP1.
Intjänande av alternativ KTP 2
Den som väljer alternativ KTP fortsätter att tjäna in KTP 2 på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp. På lönedelarna mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp tjänar den anställda varken in förmånsbestämd pension eller familjepension i KTP 2. Men den anställda har alltid rätt till den redan intjänade pensionsrätten för KTP 2 i form av ett så kallat fribrev.
KTPK-val
Även den anställda som väljer alternativ KTP ska göra ett KTPK-val förutsatt att arbetsgivaren och den anställda inte har kommit överens om att premien för KTPK ska ingå i alternativ KTP.
Arbetsgivarens premie
Premien för alternativ KTP är inte fastställd i KTP-avtalet. Arbetsgivaren bestämmer vilken premiemodell som ska användas. De vanligaste premiemodellerna är:
- Frilagd premie
Den frilagda premien ska motsvara den kostnad som arbetsgivaren skulle ha haft för KTP 2. I de fall premien för KTP 2 rabatteras kan det påverka nivån på de premier som “friläggs” och premierna blir lägre. - Premietrappa
Arbetsgivare använder sig av fastställda premier, ofta beroende på den anställdas ålder, så kallad premietrappa.
Storleken på alternativ KTP
Eftersom alternativ KTP normalt är premiebestämd är det svårt att på förhand säga hur stor tjänstepensionen blir. Möjligheten finns till en högre tjänstepension än vad vanlig KTP 2 kan ge. Det finns också en risk att pensionen blir lägre om den anställda inte får en god avkastning på sin alternativa KTP över tid.
Anmälan av alternativ KTP
När den anställda och arbetsgivaren är överens anmäler arbetsgivaren skriftligt till Folksam att alternativ KTP ska gälla. Både arbetsgivaren och den anställda ska skriva under anmälan. Huvudregeln tillåter inte retroaktivitet.
Byte av anställning
Byter den anställda arbetsgivare kan det hända att den nya arbetsgivaren vill att den anställde har kvar sin alternativa KTP-lösning. Det kan då innebära att alternativ KTP anpassas till hur den nya arbetsgivaren har dessa pensionslösningar ordnade.
Om ingen överenskommelse har skett om alternativ KTP vid anställningsbyte är det alltid ordinarie KTP 2 som gäller för hela lönen.
Det finns möjlighet att låta premien för en alternativ KTP-lösning betalas till KTP-planens valbara alternativ. Detta sker som en kompletterande premie till KTPK och följer samma val som den anställda gjort för sin KTPK. Arbetsgivaren måste godkänna en sådan försäkring. Mer information finns på folksam.se.