Till innehållet

Överenskommelser utanför kollektivavtal

Arbetsgivaren och den anställda kan komma överens om förmåner utanför kollektivavtal.

Avgångspension

Avgångspension som ibland kallas avtalspension är en pension som den anställda kan få av sin arbetsgivare om hen lämnar anställningen före den ordinarie pensionsåldern. Det kan till exempel bli aktuellt när arbetsgivaren behöver minska antalet anställda. ​​​​​​​

Det finns inget skrivet i kollektivavtalen om avgångspensioner och ingen anställd är tvungen att acceptera ett erbjudande. Varje avgångspension bygger därför på en individuell överenskommelse mellan arbetsgivaren och den anställda. På så vis kan avgångspensionerna se olika ut i olika företag, men även inom företaget.

Tillbaka till toppen

Löneväxling

Löneväxling innebär att arbetsgivaren erbjuder sina anställda att byta ut delar av lönen mot en förmån, till exempel extra tjänstepension. Det kan ofta vara förmånligt på grund av skatteregler.

  • Det är viktigt att all löneväxling dokumenteras i ett avtal mellan den anställda och arbetsgivaren. Ett avtal kan till exempel innehålla information om hur länge det ska gälla och hur den ordinarie tjänstepensionen påverkas.
  • Det är bra att skriva en policy som beskriver reglerna för arbetsgivarens erbjudande om löneväxling.
  • Det kan vara bra för den anställda att kontrollera vilka val hen kan göra och vilka produkter hen har att välja mellan, och vad de kostar i avgift. 
  • Vid löneväxling påverkas flera andra försäkringar som till exempel:
    • a-kassa
    • eventuell inkomstförsäkring, eftersom de beräknas på lönen efter löneväxlingen.
  • Löneväxling till pension räknas som tjänstepension. Det har betydelse på flera sätt, bland annat för beskattningen och för möjligheterna att placera och flytta pengarna som den anställda vill. Vid löneväxling till extra pension kommer inte den anställda åt pengarna lika lätt som vid annat eget sparande.
  • Kostnaden för tjänstepensionen är avdragsgill för arbetsgivaren inom vissa gränser. Löneväxling ska ingå i dessa.
  • Löneväxling innebär mer administration – arbetsgivaren behöver veta hur det påverkar.

Löneväxling till tjänstepension

Det är alltid arbetsgivaren som bestämmer om företaget ska erbjuda de anställda löneväxling i form av extra inbetalningar till tjänstepensionen. Det är också arbetsgivaren som gör de extra inbetalningarna till pensionen. Löneväxling kan göras vid ett tillfälle eller löpande. En löneväxling gäller bara för framtida löner.

Arbetsgivaren och den anställda kan komma överens om att löneväxla genom Collectum för tjänstemän eller Fora för arbetare, som en extra inbetalning till ordinarie tjänstepension. Arbetsgivaren och anställd bör ta reda på hur löneväxling fungerar hos Collectum eller Fora innan överenskommelse görs. Det är också möjligt att placera de extra pensionspengarna i pensionsbolag som ligger utanför det kollektivavtalade systemet.

Innan arbetsgivaren och den anställda kommer överens om att växla lön mot en annan förmån finns det några saker att tänka på:

  • Effekt på den allmänna pensionen – En anställd bör inte löneväxla om lönen efter löneväxlingen är mindre än 8,07 inkomstbasbelopp. Då minskar intjänandet till den allmänna pensionen.
  • Effekt på den kollektivavtalade tjänstepensionen – Det är viktigt att ta reda på hur den ordinarie tjänstepensionen påverkas och hur arbetsgivaren kan kompensera för eventuell förlust.
  • Effekt på kollektivavtalad försäkring – ITP sjukpension samt Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) beräknas som alltid på lönen efter löneväxlingen. Vid löneväxling ska den anställda vara medveten om att de kollaktivavtalade försäkringarna kan ge mindre pengar vid löneväxling.
  • Löneskatten på tjänstepensionspremier är lägre än de sociala avgifterna på lön. Den skillnaden kan läggas till den premie som den anställda löneväxlar, utan att det kostar mer för arbetsgivaren.
Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.