Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) arbetare
Rätt till Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS)
Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS) gäller för arbetare som inte kan jobba på grund av sjukdom eller olycksfall från dag 15 till 360. För att ha rätt till ersättning från AGS måste den anställda uppfylla följande villkor:
- Ha varit anställd i 90 dagar, så kallad kvalifikationstid. Arbetaren kan räkna med tidigare anställningar två år bakåt i tiden, från den dagen då den nuvarande anställningen började. Hen får även räkna tidigare anställningstid hos arbetsgivare som tecknat försäkringsavtal om AGS, AGS-KL, ITP eller KTP.
- Den anställda ska vara arbetsför till minst 25 % sedan minst en vecka tillbaka, innan försäkringen kan börjar gälla.
- Ha en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd av Försäkringskassan. När kvalifikationstid är fullgjord och AGS har börjat gälla så gäller den så länge anställningen kvarstår, det vill säga försäkringsgrundande anställningstid. Den anställda får inte vara frånvarande från arbetet mer än sex månader om inte frånvaron beror på sjukdom, hel ledighet enligt föräldraledighetslagen eller hel ledighet med lön. Vid frånvaro från arbetet mer än sex månader av andra orsaker, så är den tiden inte försäkringsgrundande anställningstid och istället gäller reglerna om efterskydd. Om hen under frånvarotiden får rätt till annan avtalad sjukförmån upphör rätten till AGS.
- Få förebyggande sjukpenning, sjukpenning, rehabiliteringspenning, smittbärarpenning, aktivitets- eller sjukersättning.
Ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS)
- När sjukpenningen är på cirka 80 % på normalnivå (77,6 %) från Försäkringskassan, blir dagsersättningen från AGS 12,5 % av sjukpenningen.
- När sjukpenningen är på cirka 75 % på fortsättningsnivå (72,7 %), blir dagsersättningen 13,3 % av sjukpenningen.
- AGS ger ingen dagsersättning för tiden efter dag 360 i sjukperioden eller för inkomster över taket som är 10 prisbasbelopp.
Vid utbetalning av aktivitets- eller sjukersättning kan AGS lämna en månadsersättning baserat på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) vid insjuknandet.
- För inkomst upp till 7,5 prisbasbelopp ger AGS månadsersättning enligt en tabell i försäkringsvillkoren.
- För inkomst mellan 7,5 och upp till 20 prisbasbelopp ger AGS månadsersättning på 65 % av SGI.
- För inkomst mellan 20 och upp till 30 prisbasbelopp ger AGS månadsersättning på 32,5 % av SGI.
Både dagsersättning och månadsersättning är skattepliktiga förmåner.
Efterskydd för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS)
Om anställningen upphör eller om den anställda är borta från jobbet under en längre tid, kan försäkringen fortsätta att gälla under viss tid. Den tiden kallas för efterskyddstid och gäller som längst i 720 kalenderdagar. För att AGS ska gälla måste den anställda ha en sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Antalet efterskyddsdagar påverkas inte om den anställda får sjukpenning under tiden med efterskydd. Efterskyddet upphör om hen inte varit anmäld till Arbetsförmedlingen inom tre månader.
Efterskyddet upphör om den anställda
- har varit anställd i sammanlagt 180 dagar hos arbetsgivare som inte tecknat AGS
- får rätt till i huvudsak motsvarande förmåner på annat sätt
- lämnar sin anställning utan att följa avtalad uppsägningstid.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
När den anställda gör en ansökan om AGS undersöker Afa Försäkring om det finns rätt till premiebefrielse. Premiebefrielseförsäkringen (PBF) är kopplad till den tjänstepension som finns i kollektivavtalet. PBF tar över inbetalningen av de premier till tjänstepension som arbetsgivaren normalt skulle betala in, när den anställda varit på arbetet och fått lön. Om den anställda omfattas av kompletterande premier, i form av deltidspension eller delpension fortsätter arbetsgivaren att betala in dem till Pensionsvalet.
Rehabiliteringsstöd
Arbetsgivaren kan få ekonomisk ersättning för upp till hälften av sina kostnader, när en arbetare genomgår förebyggande insatser eller arbetslivsinriktad rehabilitering för både psykiska och fysiska besvär. Arbetsgivaren ansöker om stödet hos Afa Försäkring.