Kollektivavtalad sjuklön och ITP sjukpension tjänstemän
Kollektivavtalad sjuklön
Tjänsteman som är sjukskriven mer än 14 dagar kan få kompletterande ersättning fram till och med dag 90 i sjukperioden, genom kollektivavtalad sjuklön. Det gäller för anställda som omfattas av kollektivavtal under minst ett år, eller övergått direkt från en anställning där hen haft rätt till sjuklön under minst 90 dagar.
Den som har jobbat mindre än ett år får sjuklön mellan dag 15 och 45. Blir hen sjuk flera gånger under en tolvmånadersperiod gäller sjuklön i sammanlagt högst 105 dagar. Sjuklönen betalas ut av arbetsgivaren. Läs mer i aktuellt kollektivavtal.
Rätt till ITP sjukpension
Enligt ITP-avtalet gäller att arbetsgivaren har sina anställda försäkrade för skydd vid långvarig sjukdom. En anställd kan få ITP sjukpension när hen varit sjuk mer än 90 dagar. Det är Alecta som betalar ut ITP sjukpension. Den anställda kan få hel sjukpension om hen inte kan arbeta alls. Om hen istället kan jobba delvis betalar Alecta ut pension i proportion till deltidsarbetet, dock minst en fjärdedel. Den lön som ligger till grund för sjukpension gällande ITP 1, är den genomsnittliga månadslönen för de senaste 12 månaderna innan sjukfallet.
Tjänstemän kan ha rätt till ITP sjukpension om hen:
- har fyllt 18 år upp till månaden innan 66 år och omfattas av ITP-planen
- är sjukskriven minst 25 % på grund av sjukdom eller olycksfall
- får förebyggande sjukpenning, sjukpenning, rehabiliteringspenning, aktivitets- eller sjukersättning
- har varit sjuk i mer än 90 dagar i följd, eller mer än 105 kalenderdagar under olika perioder de senaste tolv månaderna.
Ersättning från ITP sjukpension
Efter dag 90 i sjukperioden upphör rätten till kollektivavtalad sjuklön. Sjukpenning från Försäkringskassan och ITP sjukpension kan betalas ut.
- ITP sjukpension kompletterar sjukpenningen med 10 % av lönen upp till 10 prisbasbelopp, från dag 91 till dag 360 i sjukperioden.
- För inkomst över 10 prisbasbelopp och upp till 20 inkomstbasbelopp kompletterar ITP sjukpension med 65 % av lönen.
- För inkomster över 20 och upp till 30 inkomstbasbelopp kompletterar ITP sjukpension med 32,5 % av lönen.
- Från dag 361 betalas ITP sjukpension bara till anställda med lön över 10 prisbasbelopp, som längst till 66 år.
- För inkomster under 7,5 prisbasbelopp, vid utbetalning av aktivitets- eller sjukersättning från Försäkringskassan kan ITP sjukpension lämnas med 15 % av lönen.
- Ersättning från ITP sjukpension är skattepliktig.
Den anställda kan få ITP sjukpension som längst till och med månaden innan hen fyller 66 år.
Den lön som ligger till grund för sjukpension gällande ITP 1, är den genomsnittliga bruttolönen för de senaste 12 månaderna innan sjukfallet. För ITP 2 är det den anmälda årslönen till Collectum som ligger till grund för sjukpension.
Efterskydd för ITP sjukpension
När anställningen avslutas kan ITP sjukpension gälla i ytterligare tre månader. Detta kallas för efterskydd.
Premiebefrielseförsäkring (PBF)
Försäkringen tar över inbetalningen till tjänstepension vid inkomstförluster på grund av sjukdom.
ITP 1
Premiebefrielseförsäkringen (PBF) tar över inbetalningen från arbetsgivaren till ITP 1 när den anställda varit sjukskriven mer än 14 dagar. PBF gäller från och med månaden som den anställda fyller 25 år till och med månaden innan 66 år.
PBF för ITP 1 betalar premier
- proportionellt till graden av arbetsoförmåga på grund av sjukdom eller olycksfall efter dag 14
- vid föräldraledighet med föräldrapenning till minst 25 % med anledning av barns födelse eller adoption. Det gäller under högst 13 månader per födelse eller adoption
- vid tillfällig föräldrapenning vid vård av eget barn till minst 25 %.
Så länge premiebefrielsen pågår beräknas försäkringen på det lönesnitt den anställda hade direkt före premiebefrielsen. Vid varje årsskifte höjs den förmånsgrundande lönen för PBF med inkomstbasbeloppets förändring. Sjukpension under utbetalning följer prisbasbeloppets utveckling.
ITP 2
För anställda med ITP 2 tar Premiebefrielseförsäkringen (PBF) helt över inbetalningen till tjänstepension månaden efter dag 91 i sjukperioden. Likaså om den anställda varit sjuk i perioder om sammanlagt 105 dagar under de senaste tolv månaderna. Hel PBF gäller även om sjukskrivningen är på deltid.
Försäkringen gäller till och med månaden innan den anställda fyller 65 år. Så länge premiebefrielsen gäller beräknas hela ITP-försäkringen på den lön den anställda hade direkt före premiebefrielsen. PBF följer inte löneutvecklingen, utan förmånerna räknas upp med Alectas pensionstillägg. Förmåner under utbetalning räknas också upp med Alectas pensionstillägg.