Till innehållet

Avvikande ITP-planer

Här kan du läsa om avvikande ITP-planen för Tidning, Vattenfall och SAS.

ITP Tidning

PP Pension erbjuder pensions- och försäkringslösningar till både enmansföretagare, mellanstora och större företag samt deras anställda. Huvudmän för PP Pension är Medieföretagen, Svenska Journalistförbundet och Unionen.

Bakgrund

PP Pension grundades 1882 som Svenska Publicisternas understödsförening av Publicistklubben med syfte att förvalta medlemmarnas pensionskapital. PP Pension är en icke-vinstutdelande förening som enbart finns till för den som arbetar i medie- och informationsbranschen. 

PP Pension har dock tidigare erbjudit ITP 1 och ITP 2 i egen regi och gör det till viss del än idag.

Vem omfattas av ITP Tidning?

Företag som tecknat kollektivavtal med Medieföretagen och som har motpart Svenska Journalistförbundet, Unionen och Ledarna, eller som har tecknat hängavtal inom mediebranschens avtalsområde omfattas. 

ITP Tidning omfattar endast redaktionell personal. För administrativ personal gäller det ordinarie ITP-avtalet.

ITP 1 Tidning

Under perioden 1 januari 2009 och 31 december 2013 erbjöd PP Pension företag med kollektivavtal att teckna ITP 1 Tidningsavtal. Från 1 januari 2014 ska all kollektivavtalad ITP 1 Tidning endast tecknas i Collectum. Undantag är PP Pension och Svenska Journalistförbundet som fortsatt har rätt att anmäla sina egna anställda till ITP 1 Tidning i PP Pension. De som hade ITP 1 Tidning under perioden 2009 till 2013 fick ett fribrev och flyttades över till den vanliga ITP 1. Det kommer med andra ord inte in några nya pengar i den gamla försäkringen. 

PP Pension erbjöd även företag möjlighet att teckna frivillig ITP 1 Tidning fram till och med 31 december 2019. De får behålla sina avtal men frivillig ITP 1 Tidning nytecknas inte från januari 2020. Företag med frivillig ITP 1 i PP Pension anmäler ändringar via PP Pensions internetkontor/företag.

Företag med kollektivavtalad ITP 1 anmäler ändringar via Collectums internetkontor per företag.

Collectum är valcentral för allt intjänande i kollektivavtalad ITP 1 Tidning sedan 2014 och valbara pensionsbolag är endast de som Collectum har upphandlat. 

ITP 2 Tidning

ITP 2 Tidning är stängt för nyteckning sedan 1 januari 2013. Företag som före 2013 tecknat ITP 2 Tidning i PP Pension har rätt att behålla sitt avtal. Även koncern som före 2013 omfattas av ITP 2 Tidning i PP Pension kan nyteckna avtal för nya bolag som ingår i koncernen enligt Bolagsverkets registrering. I övrigt gäller att kollektivavtalad ITP 2 Tidningsavtal ska tecknas i Collectum med eventuell ITP 2-försäkring hos Alecta. 

Värt att notera är dock att PP Pension erbjöd företag möjlighet att teckna frivillig ITP 2 Tidning fram till och med 31 december 2019. Dessa kunder kan behålla sina avtal men frivillig ITP 2 Tidning nytecknas inte från januari 2020. 

Företag med ITP 2 Tidning i PP Pension anmäler ändringar via PP Pensions internetkontor per företag. Collectum administrerar med andra ord inte de försäkringarna.

Det finns någon enstaka skillnad i försäkringsvillkoren. Tidigare har det funnits ett avtal mellan Tidningsutgivarna (TU) och Svenska Journalistförbundet (SJF) om att ålders- och familjepension skall tjänas in från och med 25 års ålder, dock med samma tjänstetidskrav. Alectas tolkning har dock varit att det är 28 års ålder som gäller.

I övrigt är avvikelserna små, exempelvis vid ett eventuellt återköp av en pensionsförsäkring, och rör inga typer av frågor som är vanligt förekommande vid våra kundkontakter. 

Värt att notera är också att det kan ske en samordning av ITP 2 som flyttas från Alecta till PP Pension, det vill säga från ITP 2 till ITP Tidning ITP 2. Detta är dock beroende av en rad olika faktorer.

ITP 2 Tidning ITPK

PP Pension meddelar relevanta ITP 2-händelser till Collectum, både för kollektivavtalad och frivillig ITPK- försäkring. Collectum fakturerar företagen utifrån den rapporteringen.

Collectum är också valcentral för ITPK-försäkringen. Förvalsalternativ är en traditionell försäkring hos PP Pension. Här finns med andra ord en skillnad gentemot den vanliga ITPK, där Alecta Optimal är förvalsalternativ. En försäkrad kan flytta sina ITPK-pengar från PP Pension till ett av de pensionsbolag som Collectum upphandlat. Men hen kan aldrig flytta tillbaka kapitalet till förvalsalternativet.

 

Tillbaka till toppen

ITP Vattenfall

Vid ombildningen av Vattenfall från statligt verk till ett statligt ägt aktiebolag 1992, började Vattenfall AB med dotterbolag tillämpa pensionsavtalet BOA-P. Avtalet slöts mellan Arbetsgivarföreningen BOA och arbetstagarförbunden Statsanställdas Förbund (SF), Sveriges Akademikers Centralorganisation (SACO) och TCO-OF/A (Offentliganställdas Förhandlingsråd).  

Avvikelser i avtal inom ITP Vattenfall

Här beskriver vi endast de avvikelser som finns i avtalet ITP Vattenfall jämfört med ITP. I allt annat gäller samma villkor som för ITP-avtalet. 

Avtalet BOA-P förhandlades om till ITP Vattenfall, överenskommelse om pensionsplan för företag som ingår i Vattenfallkoncernen, och började gälla 1 april 1998. Vattenfall AB med dotterbolag är nu medlemmar i arbetsgivarorganisationen EFA (Energiföretagens arbetsgivareförening).  

Statlig livränta för de som var anställda vid bolagiseringen av Vattenfall, fördes över som PRI-skuld och betraktades därmed som intjänad ålderspension i ITP 2. Anställda med en statlig efterlevandepension har den registrerad som ett arbetsgivarfribrev från Vattenfall i stället för som ett arbetsgivarfribrev från SPV.  

I samband med att det nya ITP-avtalet börjar gälla 2007, gäller vanlig ITP för samtliga anställda. Vissa avvikelser från det gamla statliga avtalet finns dock kvar som tidigare pensionsavgångar och kompletteringar till ITP vid sjukdom.  

Det som försäkras i Alecta är vanlig ITP 1 och ITP 2 utan några avvikelser. Finansiering av förmånsbestämd pension i ITP 2 sker genom skuldföring i PRI. Avvikelserna i sjukpension tar arbetsgivaren i egen regi. 

 Lönebegrepp

Från och med 2002 gäller i princip samma lönebegrepp som för vanlig ITP 2. Det är dock klart uttalat att ackordsersättning, kvalitetspremie, prestationspremie och bonus ingår i den pensionsmedförande lönen. 

Sjukpension  

Alecta försäkrar vanlig ITP-nivå. Överskjutande ersättning enligt ITP Vattenfallavtalets regler och nivåer förmedlas av SPP Konsult och Bliwa.  

Sjukfall till och med juni 2018: 

Ersättningsnivåer under sjukpenningtid   ITP ITP Vattenfall Total nivå
Lön mellan 0 - 7,5 PBB* 10 % 0 % 10 %
Lön mellan 7,5 PBB - 20 IBB* 65 % 15 % 80 %
Lön mellan 20 IBB - 30 IBB 32,5 % 7,5 % 40 %

Nya sjukfall från och med juli 2018 

Ersättningsnivåer under sjukpenningtid     ITP ITP Vattenfall Total nivå
Lön mellan 0 - 8 PBB*   10 % 0 % 10 %
Lön mellan 8 PBB - 20 IBB* 65 % 15 % 80 %
Lön mellan 20 IBB - 30 IBB 32,5 % 7,5 % 40 %

 

Ersättningsnivåer under sjukersättningstid     ITP ITP Vattenfall Total nivå
Lön mellan 0 - 7,5 PBB 15 % 6 % 21 %
Lön mellan 7,5 PBB - 20 IBB 65 % 16 % 81 %
Lön mellan 20 IBB - 30 IBB  

32,5 %

8 % 40,5 %

 *PBB=prisbasbelopp och IBB=inkomstbasbelopp

AVA-fall

AVA-fall är de anställda och före detta anställda som var sjuka när Vattenfall började tillämpa BOA-P-avtalet i Alecta/PRI. Pensionsavtalet BOA-P var det avtal som Vattenfall med dotterbolag tillämpade under åren 1992 till 1997, och som i stort sett har samma lydelse som avtalet ITP Vattenfall. 

AVA-fallen hanteras i Vattenfalls lönesystem till dess de blir beviljade hel sjukersättning från Försäkringskassan eller från och med månaden de fyller 65 år. Då sker en skuldföring av en livsvarig ålderspension enligt PRI-modellen och vid ett beslut om sjukersättning förmedlar SPP en förhöjd sjukpension.  

För AVA-fallen gäller att ett förhöjt prisbasbelopp ska betalas ut vid ett dödsfall före 65 år om förmånstagare finns. Vattenfall ska då se till att månadsbeloppet utbetalas i fem år. TGL betalas ut av SPV. 

 Familjepension

Inga avvikelser finns i dag för familjepension i ITP Vattenfall jämfört med ITP 2. Tidigare hade dock även socialförsäkringssambo, samma rätt till familjepension som gifta personer med vanlig ITP 2 i ITP Vattenfall. Denna rätt för sambos upphörde 2002 enligt övergångsregler. 

Socialförsäkringssambo är sammanboende personer som tidigare antingen varit gifta med varandra eller har, har haft eller väntar barn tillsammans.

Avgångspension

Arbetsgivaren och den anställda kan komma överens om lägre pensionsålder än 65 år. Tilläggsplanen har fastställda nivåer som pensionen ska betalas ut med. Såväl pensionen före som efter 65 år ska, om inte andra direktiv lämnas, grundas på pensionsmedförande lön och registrerad tjänstetid. Vattenfalls policy är för närvarande att pensionen före 65 år beräknas på anmäld lön och full tjänstetid.  

Pensionen ska vara 101 % av ett inkomstbasbelopp, plus 65 % av lönen i intervallet 1 till 20 inkomstbasbelopp plus 32,5 % av lönen mellan 20 till 30 inkomstbasbelopp. Det finns dock en begränsning att ålderspensionen före 65 år inte får överstiga 80 % av pensionsmedförande lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Försäkringen slutbetalas på vanligt sätt.  

Övergångsregler om pensionsålder - lägre pensionsålder i gamla avtal

Anställda som före den 1 januari 1992 hade lägre pensionsålder än 65 år, kan utnyttja sin rätt att gå i pension tidigare enligt övergångsregler. Pensionsåldrarna som kan förekomma är 60 eller 63 år. Pensionsnivån är 65 % av pensionsmedförande lön upp till 20 inkomstbasbelopp. För lönedelar som överstiger 20 men inte 30 inkomstbasbelopp, är pensionsnivån 32,5 %. 

Tjänstetidsfaktorn påverkar både pensionen före och efter 65 år och räknas om vid avgångstidpunkten. Från registrerade beräknade tjänstetiden räknas alltså bort antalet månader som den anställda går tidigare än 64 år och 11 månader.  

Om den anställda med rätt till lägre pensionsålder väljer att gå senare än 60 eller 63 år, ökar pensionen med 0,261 % per månad som uttaget senareläggs. 

Den totala pensionen får dock enligt avtalet inte överstiga 80, 70 eller 40 % av pensionsmedförande lön i intervallen 

  • 0-7,5
  • 7,5-20
  • 20-30 inkomstbasbelopp. 
Tillbaka till toppen

ITP SAS

För flygande personal inom SAS gällde speciella regler för piloter och kabinpersonal fram till 2013. Från denna tidpunkt gäller vanlig ITP och Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) för kabinpersonalen och för administrativ personal inom SAS. 

Pensionsplanen för kabinpersonal innehöll särskilda pensionsförmåner utöver ITP 2 i form av delpension, förtidspension och pensionsålder.

Piloterna har ett eget kollektivavtal med Svensk Pilotförening som reglerar pensionsvillkoren för piloter och flygstyrmän med 60 år som pensionsålder. Enligt ett särskilt avtal med Alecta, är SPP Liv försäkringsgivare för piloternas pensionsplan från och med 1 juli 2007 och behandlas därför inte här.

Avvikelser avseende kabinpersonal

Ett nytt kollektivavtal för kabinpersonalen på SAS började att gälla 1 januari 2013. Det nya avtalet innebar att:

  • Pensionsåldern blev 65 år för de som är anställda i SAS den 31 december 2012 och är födda 1957 eller senare. 
  • Pensionsåldern höjdes från 60 till 62 år för kabinpersonal som är födda 1955 och 1956. 
  • För anställda som är födda 1953 och 1954 gällde fortfarande 60 års pensionsålder. Det gällde under förutsättning att de senast den 1 december 2012 hade skrivit ett avtal med SAS, om att anställningen upphörde månaden efter den då 60 års ålder uppnås. Vid fortsatt anställning utan ett sådant avtal, höjdes pensionsåldern till 62 år.

Tidigare möjligheter till delpension och förtidspension, avslutad anställning med temporär ålderspension, upphörde i och med det nya avtalet den 15 december 2012. Redan pågående utbetalningar fortsatte.

Beskrivning och hantering av det gamla avtalet

Fram till ungefär 50 års ålder var pensionsåldern för kabinpersonal 65 år. Från och med ungefär 50 års ålder ändrades pensionsåldern till 60 år. Kollektivavtalet mellan SAS och Unionen avseende kabinpersonal angav den exakta giltighetstidpunkten för pensionsålderssänkningen på följande sätt:

”Per 1 januari varje år sänks pensionsåldern till 60 år för C/A (Cabin Attendants) som under närmast föregående eller efterföljande sexmånadersperiod har fyllt respektive fyller 50 år.” 

Inträdesanmäld (=nyanställd) kabinpersonal fick 60 års pensionsålder från inträdestidpunkten, om inträdet skedde per månaden efter 50-årsmånaden (teknisk ålder 50.00) eller senare. Även inträdesanmäld kabinpersonal som uppnått en ålder så nära  50.00 (lägst 49.07) att de inte fångas upp av årsskiftesrutinen enligt stycket ovan, får 60 års pensionsålder ålder per månaden efter 50-årsmånaden.   

Pensionsåldern 60 år finansierades helt med fortlöpande premier, med normala regler om premiemaximering. Det betyder att ingen engångspremie togs ut, vare sig vid inträdesanmälan av kabinpersonal som fyllt 50 år eller vid den sänkning av pensionsåldern från 65 till 60 år för redan ITP-försäkrad kabinpersonal som sker vid fyllda 50 år.

Metoden att avstå från engångspremie vid sänkning av pensionsåldern för redan försäkrad kabinpersonal baserades på ett gammalt löfte från Alecta till SAS.

ITP för delpensionärer          

Kabinpersonal hade under vissa förutsättningar rätt till delpension tidigast från 50 års ålder. Alecta hade inget försäkringsgivar- eller administrativt ansvar för delpensionen.

Däremot skulle den ITP-försäkring som tecknats i Alecta upprätthållas på den lön som svarade mot tjänstgöringsgraden före delpensioneringen. SAS rapporterade under delpensionstiden lönehöjningar till Collectum.

Vid sjukfall beräknades sjukpensionen från Alecta på verklig sjukpensionsgrundande lön, inte på den anmälda lön som pensionsintjänandet grundades på. 

ITP och TGL för förtidspensionärer

Kabinpersonal hade under vissa förutsättningar rätt att sluta jobba med förtidspension tidigast från 55 års ålder. Alecta hade inget försäkringsgivar- eller administrativt ansvar för dessa pensioner. 

Däremot skulle ITP och Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) som tecknats i Alecta, upprätthållas under förtidspensionstiden. ITP upprätthölls på den lön som gällde före den anställda blev förtidspensionär. SAS rapporterade under förtidspensionstiden lönehöjningar till Collectum.

Under förtidspensionstid saknades rätt till riskförsäkringarna inom ITP, eftersom den verkliga lönen var noll och förtidspensionären inte längre var anställd.

Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.