ITP Bemanning
Vilka omfattas
Ambulerande tjänstemän (uthyrd personal, utsända konsulter) och cirkelledare födda 1978 eller tidigare omfattas av ITP 2 Bemanning på företag som är medlem i Almega bemanningsföretagen. Tjänstemän anställda på företag som inte tillhör Almega bemanningsföretag kan också omfattas av ITP 2 Bemanning, om det finns ett godkännande från ITP-nämnden.
Anställda födda 1979 eller senare omfattas av ITP 1.
Skillnader mellan ITP Bemanning och ordinarie ITP 2
Kvalifikationstid, tjänstetid och pensionsmedförande lön skiljer sig från ordinarie ITP 2. I övrigt gäller ITP 2:s huvudregler.
Kvalifikationsbestämmelser
För att omfattas av ITP 2 Bemanning krävs att den anställda arbetar minst 416 timmar under ett kalenderår. För Cirkelledare gäller 320 undervisningstimmar där en undervisningstimme är 45 minuter.
Reglerna om vikariat i ordinarie ITP-avtal gäller inte i Bemanningsavtalet.
Rätten till ITP 2 Bemannings sjukpension gäller om tjänstemannen under närmast
- föregående kalenderår har en arbetad tid på minst 416 timmar
- föregående sex kalendermånaderna utfört arbete minst 208 timmar.
Före 1 juli 2002 gällde i stället 832 respektive 416 timmar.
Arbetsgivaren rapporter in den anställda till ITP 2 först när hen uppnått villkoret om 416 eller 208 timmar. Det inkluderar tid som sjuk med sjuklön eller sjukpenning. ITP-planens normala karensregler gäller för sjukpension och premiebefrielse.
Vid inträffat sjukfall menas med föregående kalenderår, de 365 dagar som föregått sjukfallet.
Intjänande till ITP 2 avslutas (löpande eller en gång per år i efterskott) endast när anställningen har upphört. Fortsätter anställningen nästkommande kalenderår ska arbetsgivaren alltså inte avsluta intjänandet. Om den anställde inte kommer upp i 416 arbetade timmar under det nya året, gör arbetsgivaren en retroaktiv avanmälan från den 1 januari.
Pensionsmedförande tjänstetid
Tjänstetidsfaktorn grundas på verklig tjänstgöringstid. Uppgift om denna tid lämnar arbetsgivaren i efterskott till Collectum. Den anställda måste minst ha en dag med tjänstgöring varje kalendermånad för att månaden ska tillgodoräknas.
Som arbetad tid ingår också
- ledighet på grund av semester
- föräldraledighet, under förutsättning att ledigheten varat i minst 14 dagar under en månad, men inte fler timmar än tjänstemannens ordinarie arbetstid
- tid med tillfällig föräldrapenning (VAB)
- sjukdom då sjukpenning eller sjuklön utbetalas
- Repetitionsutbildning inom Försvarsmakten.
Tid med garantilön då den anställda inte utför arbete, får inte räknas in i arbetstidskravet. Den utbetalda garantilönen ska dock räknas in i den pensionsmedförande lönen för det kalenderåret.
Vid dödsfall före pensionsåldern beräknas tjänstetiden med hänsyn till intjänad tid plus tid kvar till pensionsåldern.
Pensionsmedförande lön
Arbetsgivaren rapporterar in löneändringar löpande under året eller en gång per år i efterskott. Utbetald bruttolön summerad till årslön. I lönen räknas in
- utbetald bruttolön
- föräldralön, alla former
- sjuklön
- sjukpenning från Försäkringskassan
- sjukpension från Alecta
- ortstillägg
- restidsersättning
- övertidsersättning
- semesterersättning
- semesterlön
- lönetillägg
- tillägg för skiftarbete
- ersättning för förskjuten arbetstid sam för jourtid och beredskapstjänst
- ob-tillägg
- ersättning för mertid
- arbetsledartillägg
- bonus, provision, tantiem eller gratifikation
- naturaförmåner i form av helt fri kost och bostad, enligt Skatteverkets anvisningar.
Undantag från ITP 2 Bemanning
I oktober 2004 godkände ITP-nämnden att ett bemanningsföretag får tillämpa ordinarie ITP 2 för sina ambulerande tjänstemän oavsett löneläge förutsatt att:
- den anställda helt eller i huvudsak är avlönade med fast månadslön
- arbetsgivaren har stämt av förfarandet med sin arbetsgivarorganisation och med arbetstagarorganisation.
Collectum måste få in en kopia på ett lokalt förhandlingsprotokoll, för att kunna ändra från ITP Bemanning till ITP 2.
Möjlighet att tillämpa ITP 2 Bemanning
Det förekommer att arbetsgivare som inte omfattas av Bemanningsavtalet har anställda som inte har en fast anställning utan som kallas in vid behov. De arbetar då på timbasis utan att de har avtalat om ett fastställt antal timmar som de ska arbeta. Det finns ingen bestämd avsikt att de ska arbeta åtta timmar eller mer per vecka.
Arbetsgivare som har svårt att tillämpa den ordinarie ITP-planen kan ansöka hos ITP-nämnden om att använda Bemanningsplanen för dessa timanställda.
Studieförbund
Enligt kollektivavtal mellan Folkbildningsförbundet och fackliga organisationer tecknas Bemanningsplanen från och med 2006 för objektsanställda cirkelledare.
Den anställda ska ha en årsarbetstid på 320 undervisningstimmar eller mer, och visstidsanställda ledare eller lärare med en minsta genomsnittlig veckoarbetstid på minst åtta timmar. En undervisningstimme motsvarar 45 minuter. Försäkring tecknas i antingen Alecta eller Folksam. Studieförbunden har som bransch fått godkänt i ITP-nämnden respektive motsvarande nämnd i Folksam, att tillämpa Bemanningsplanen för dessa personalgrupper.
Kvalifikationsvillkoren för rätt till sjukpension är
- 320 undervisningstimmar per år
- respektive 160 undervisningstimmar de sex föregående kalendermånaderna.
Detta avviker från Bemanningsplanens normala 416 arbetade timmar per kalenderår respektive 208 arbetade timmar de sex föregående kalendermånaderna.
Administrativ personal omfattas av ordinarie ITP- eller KTP-plan.
Rapportering ITP 2 Bemanning
Det finns två principer för rapportering av ändringar. Löpande under året, eller en gång i efterskott när året är slut.
Rapportering löpande ger snabbare uppföljning på arbetsgivarens kostnader. Den anställda får ett försäkringsbesked när uppgifterna är registrerade och kan då göra sitt ITPK-val och val av efterlevandeskydd. Den löpande rapporteringen är preliminär. När året är slut görs en avstämning.
Arbetsgivaren kan rapportera i efterskott. Då vet arbetsgivaren hur årets anställningshändelser sett ut och behöver inte korrigera i efterhand. Sjukanmälan och anmälan om dödsfall ska däremot alltid göras direkt och inte i efterskott. Vid sjukanmälan anmäler arbetsgivaren en årslön, den förväntade utbetalda bruttolönen per månad x 12, retroaktivt från första sjukdagen.
För att den anställda ska ha rätt till ITP sjukpension ska hen ha arbetat minst 208 timmar under de sex närmast föregående månaderna eller 416 timmar föregående kalenderår, eller innevarande kalenderår.
Anställda som går i pension
Om den anställda går i pension mellan februari till december gör Collectum en uppräkning av lönen som rapporterades föregående år. Den ligger till grund för den pension den anställda får.
Om den anställda går i pension i januari så baseras uppräkningen på årslönen två år tillbaka.