Sjö och Skärgård
Sjö och Skärgård - arbetare
Här beskriver vi vad som gäller för sjömän (manskap) som är arbetare hos rederier och andra arbetsgivare som är medlemmar i Sjöfartens Arbetsgivareförbund eller har tecknat ett så kallad hängavtal med SEKO.
För arbetsgivare och manskap som omfattas av Skärgårdsavtalet gäller de ”vanliga” reglerna för arbetare hos Fora.
Anslutning till Fora
Arbetsgivarna inom sjöområdet använder den ”vanliga” försäkringsanmälan till Fora.
Rapportera lön till Fora
Det finns ingen specifik instruktion gällande lönerapportering. Grundprincipen att kontant utbetald bruttolön ska rapporteras månatligen från och med 2024 gäller även inom sjöområdet.
Manskap som omfattas av Internationaliseringsavtalet
Manskap som arbetar ombord på ett utflaggat fartyg kan omfattas av det så kallade Internationaliseringsavtalet. Det är en uppgörelse mellan parterna på sjöarbetsmarknaden och reglerar villkoren för manskap som överförs till arbete på fartyg under utländsk flagg.
Om det finns anställda ombord som blir utförsäkrade från Försäkringskassan ska arbetsgivaren teckna tilläggsförsäkring för utlandsanställda hos Fora. Se stycke längre ned om att teckna annan försäkringslösning.
Utlandskompensation i form av tilläggspremie för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) och kompensation för förlust av allmän pension anmäls och betalas till Fora. Kompensationen för den allmänna pensionen ska rapporteras via tjänsten “Extra pensionspremier”. Det är den vanliga rutinen hos Fora som gäller som på fora.se kallas ”Företaget har anställda på utlandstjänstgöring”.
Om kollektivavtalet är tecknat för manskap är Läkekostnadsförsäkringen vid utlandstjänstgöring (LFU) valfri, men om företaget inte tecknar LFU så kan Afa Försäkring ta ut en tilläggspremie för Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).
Omfattas manskapet av Internationaliseringsavtalet kan arbetsgivaren i stället för att teckna försäkringar hos Fora, komma överens med sina förbundsparter att teckna annan försäkringslösning. Annan pensionslösning ska gälla samtliga inom manskapet som omfattas av internationaliseringsavtalet hos arbetsgivaren. Detta är mycket ovanligt.
Svensk socialförsäkring
Frågan om de anställda omfattas av svensk socialförsäkring eller inte hänvisas till Försäkringskassan. Frågan kan ha betydelse för ersättning från de kollektivavtalade försäkringarna.
Försäkringarna hos Afa Försäkring
Speciella villkor och regler kan gälla för försäkringarna varför frågor hänvisas till Afa Försäkring. Under så kallad redarskyddad tid betalar arbetsgivaren ut ersättning vid sjukdom.
Afa Försäkrings försäkringsvillkor
Det finns ett tillägg till de vanliga försäkringsvillkoren hos Afa Försäkring. ”Särskilda bestämmelser för Afa-försäkringarna, omställningsförsäkringen och Avtalspension SAF-LO för sjöfolk.”
Sjö och Skärgård - tjänstemän
För sjöbefäl gäller ITP:s Sjöavtal
- ITP Sjö
- ITP Skärgård.
Avtalen omfattar även vanlig ITP för landanställda tjänstemän.
Sjö- och Skärgårdsavtalet för sjöbefäl
Rederier och andra arbetsgivare som är medlemmar i Sjöfartens Arbetsgivareförbund eller Almega Tjänsteföretagen bransch skärgård eller har tecknat ett så kallad hängavtal med Sjöbefälsföreningen (SBF), ska tillämpa dessa avtal för sina anställda sjöbefäl. ITP Skärgård gäller för anställda tjänstemän som arbetar inom skärgårdstrafiken enligt avtal mellan Almega Tjänsteföretagen och Sjöbefälsföreningen. Avtalet heter ”Turism och sjöfart”.
ITP:s Sjöavtal skiljer sig i vissa delar från det ITP-avtal som gäller för landanställda tjänstemän. Det gäller bland annat lönebegreppet, rätt till tidig pension, regler för vikarier samt gällande ITP Sjö, även ersättning vid sjukdom. Avtalen omfattar även vanlig ITP för landanställda tjänstemän.
Anslutning till Collectum - ITP Sjö och Skärgård
Det finns en speciell ansökan som arbetsgivaren ska använda inom sjöområdet ”Ansökan om pensioneringsavtal – anslutning till ITP och TGL inom sjöområdet”.
ITP 1 och ITP 2
Precis som inom den ordinarie ITP-planen innehåller ITP:s Sjöavtal två avdelningar: ITP 1 Sjö eller Skärgård för födda 1979 eller senare och ITP 2 Sjö eller Skärgård för födda 1978 eller tidigare.
Olika lönebegrepp gäller för ITP 1 Sjö eller Skärgård och ITP 2 Sjö eller Skärgård.
Anställningsformer – ITP Sjö och Skärgård
Arbetsgivaren rapporterar till Collectum vikarier, visstidsanställda och provanställda sjöbefäl från och med första anställningsmånaden om den avtalade anställningstiden (mönstringstiden) omfattar minst en kalendermånad vilket gäller för både ITP 1 och ITP 2.
Extra anställning (dubbelanställning) och ITP 2-gäller enbart ITP Sjö
För sjöbefäl gäller speciella tjänstgöringsbestämmelser.
Under en period, i vissa fall upp till 6 månader, kan sjöbefälen vistas i land under så kallad vederlagstid. Sjöbefälet kan då ta en extra anställning, som till exempel sjöbefäl, hos en annan arbetsgivare.
Trots denna extra anställning som sjöbefäl hos en annan arbetsgivare, ska huvudarbetsgivaren fortsätta att betala in premier för ITP Sjö. Den andra arbetsgivaren betalar in premier för en ny försäkring enligt ITP Sjö om anställningen ska vara minst en kalendermånad som sjöbefäl.
De dubbla ITP 2-försäkringarna gäller sedan parallellt tills någon av arbetsgivarna avanmäler sjöbefälet. Försäkringen sätts då ned till fribrev och läggs ihop med den andra försäkringen.
Om sjöbefälet senare får en ny extra anställning registreras dubbla försäkringar på nytt.
Är den anställda gränsarbetare eller utländsk medborgare?
Om den anställda saknar svenskt personnummer ska arbetsgivaren anmäla till Collectum och ange det samordningsnummer som Skatteverket bestämt. Arbetsgivaren kontaktar Skatteverket för att få hjälp med ansökan om samordningsnummer.
Rapportera lön för ITP 1 Sjö och Skärgård
För anställda med ITP 1 Skärgård rapporterar arbetsgivaren varje månad den utbetalda bruttolönen, före avdrag för skatt och efter bruttolöneavdrag. Arbetsgivaren ska också rapportera:
- eventuella lönetillägg (se längre ner).
För anställda med ITP 1 Sjö ska arbetsgivaren varje månad rapportera summan av:
- den fasta månadslönen (tarifflön eller så kallad enhetslön)
- pensionsgrundande vivre, värdet för respektive år, se collectum.se för aktuellt belopp (gäller enbart ITP Sjö, inte ITP Skärgård)
- eventuella lönetillägg (se längre ner).
Utöver det ska arbetsgivaren för ITP Sjö lägga till 15 % av eventuell kontant utbetald bruttolön som den anställde får, och som inte redan räknats in i summan ovan, till exempel eventuell semesterersättning och övertidsersättning.
Rapportera lön för ITP 2 Sjö och Skärgård
Arbetsgivaren rapporterar årslönen vid nyanställning och vid löneändring. Arbetsgivaren rapporterar summan av:
- den fasta månadslönen (tarifflön eller så kallad enhetslön) gånger 12 inklusive pensionsgrundande vivre, värdet för respektive år, se collectum.se för aktuellt belopp (pensionsgrundande vivre gäller enbart ITP Sjö, inte ITP Skärgård)
- eventuella lönetillägg, som är olika för Sjö och Skärgård (se längre ner).
För sjöbefäl med schemalagd tjänstgöring ombord eller med varierande lön under året, beräknas grundlönen som medellönen för ett helt kalenderår eller för den kortare tid som anställningen varat.
Lönetillägg
För ITP 1 Skärgård och ITP 2 Skärgård ska följande lönetillägg räknas in:
- maskinskötseltillägg
- ålderstillägg.
För ITP 1 Sjö och ITP 2 Sjö ska följande lönetillägg räknas in:
- examenstillägg
- gästtillägg, tillfälliga gäster
- kyllasttillägg
- maskinskötseltillägg
- obehörighetstillägg
- passagerartillägg för telegrafister
- passagerar- och gästtillägg
- provisionstillägg för ekonomiföreståndare
- radiotelegrafist-/radiotelefonisttillägg
- smörjartillägg
- tankfartygstillägg
- uppassningstillägg
- ålderstillägg.
Förändringar av årslön på grund av högre ålderstillägg, befordran eller avtalsmässiga lönehöjningar ska också anmälas till Collectum.
Pensionsmedförande lön vid sjukdom – gäller enbart ITP Sjö
Om en anställd är sjuk en del av månad ska arbetsgivaren reducera den framräknade månadslönen med det antal dagar som den anställda varit sjuk. För ITP 1 ska sjuklön dag 1- 14 ingå som pensionsmedförande lön och beräknas som månadslön plus 15 % av tillägg.
Sjuktid – gäller enbart ITP Sjö
Normalt gäller ITP sjukpension efter 90 dagars sjukskrivning för ”vanliga” tjänstemän. Under så kallad redarskyddad tid betalar arbetsgivaren ut sjuklön. Den kan betalas ut i upp till 150 dagar beroende på anställningstid.
Om redarskyddad tid gäller även efter 90 dagars sjukskrivning ska arbetsgivaren skicka in en fullmakt för utbetalning av ITP sjukpension under redarskyddad tid. Fullmakten från den anställda innebär att arbetsgivaren får utbetalningen av pensionen från Alecta under den redarskyddade tid som återstår. När redarskyddet upphör betalar Alecta ut ersättning till den anställda enligt ITP.
Arbetsgivaren gör som vanligt sjukanmälan hos Collectum när 90 dagar har passerat.
Fullmakten som finns på collectum.se skickar arbetsgivaren till Alecta.
Sjuktid ITP Skärgård
Redarskyddad tid finns inte för ITP Skärgård, så här gäller ITP sjukpension som för vanlig ITP.
Sjöbefäl som omfattas av Internationaliseringsavtalet
Sjöbefäl som arbetar ombord på ett utflaggat fartyg kan omfattas av det så kallade Internationaliseringsavtalet. Det är en uppgörelse mellan parterna på sjöarbetsmarknaden och reglerar villkoren för sjöbefäl som överförs till arbete på fartyg under utländsk flagg.
Avtalet om social trygghet vid utlandstjänst gäller för sjöbefäl som omfattas av Internationaliseringsavtalet, vilket innebär att ITP utland ska tecknas.
Arbetsgivaren kan vända sig till sina förbundsparter inom sjöområdet för beslut om att undanta dessa sjöbefäl från ITP utland. Om parterna godkänner undantag måste arbetsgivaren teckna en annan pensionslösning. Den måste gälla samtliga sjöbefäl som omfattas av Internationaliseringsavtalet hos arbetsgivaren. Pensionslösningen omfattas inte av garantibestämmelserna i ITP-planen och de omfattas inte heller av ITP Sjö.
Frågor om Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) hänvisas till Afa Försäkring när Internationaliseringsavtalet gäller.
Behörighetsförlust för sjöbefäl – gäller enbart Sjö
Fora administrerar en förbundsavgift ”Behörighetsförlust för ombordanställt befäl”. Medlen används till sjöbefäl som på grund av sjukdom eller olycksfall varaktigt förlorar sin befälsbehörighet. Avgiften finns på fora.se under ”Förbundsavgifter”.
Behörighetsförlust ska enbart debiteras när det finns ombordanställda befäl. Det kan därmed förekomma försäkringsavtal hos Fora som enbart avser landanställda där Behörighetsförlust saknas och inte ska debiteras, oftast finns en text på Foras försäkringsavtal om detta.
Administrationen hos Fora och Collectum
Om arbetsgivaren har både ”vanliga tjänstemän” och sjöbefäl anställda så kan Fora, om behovet finns, lägga upp en separat personalgrupp för att särskilja vanliga tjänstemän och sjöbefäl. Collectum lägger också upp flera kostnadsställen.
Pension före 65 år – ITP Sjö och Skärgård
För sjöbefälen gäller förmånliga regler om de på egen begäran slutar sin anställning till sjöss efter 60 års ålder för att gå i pension. PRI sköter administrationen. Begäran måste först beviljas av representanter från avtalsparterna.
Den anställda bör ta kontakt med PRI så snart det blir aktuellt med tidigare pensionering. PRI skickar en blankett för ansökan om tidigare pension. Den tidigare pensionen för ITP Sjö finansieras av en extra premie som för närvarande är på 3 % av årslönesumman för sjöbefäl som PRI fakturerar. Fakturering sker i februari då 1 % av lönesumman faktureras och i september då 2 % av lönesumman faktureras. Premien ändras inte varje år och är avstämd med SARF 9 februari 2024. Premie och administration för ITP Skärgård kan skilja sig åt i jämförelse med ITP Sjö.
Svensk socialförsäkring
Frågan om den anställda omfattas av svensk socialförsäkring eller inte hänvisas till Försäkringskassan. Frågan kan ha betydelse för ersättning från försäkringar enligt kollektivavtal.
TGL – ITP Sjö och Skärgård
Sjöbefäl som omfattas av ITP Sjö har tjänstegrupplivförsäkring (TGL) som ska tecknas i något av de försäkringsbolag som har förmedlingsavtal med Collectum.
Alectas försäkringsvillkor
Det finns ett tillägg om sjöbefäl i slutet av Alectas försäkringsvillkor ”Förmånsbestämd ITP 2 – pension- och riskförsäkringar”.
Kort historik
Före 1984 var de aktiva sjöbefälen försäkrade i Sjöbefälens Pensionskassa (SPK) som bildats 1938 i Göteborg.
Sjöbefälen fick 1970, som första yrkesgrupp inom den privata sektorn, en rörlig pensionsålder. De befäl som fyllt 60 år fick möjlighet att sluta sin tjänst till sjöss och gå i pension, utan några samband med sjukdom.
Från och med 1984 överfördes alla aktiva sjöbefäl från SPK och försäkrades i Alecta. Samtidigt fördes deras intjänade pensionsrätter över. Pensionärer och fribrevshavare var kvar i SPK. Nytillkomna sjöbefäl försäkrades i Alecta.
SPK fanns kvar som juridisk person, men SPK:s administration överläts till Alecta enligt ett särskilt förvaltningsavtal. Återstående pensionsåtaganden i SPK för pensionärer och fribrevshavare löstes in i Alecta 1987. SPK begärdes i likvidation.
Fram till och med 1990 var sjöbefälsplanen skild från ITP och behandlades i Alecta som ett eget så kallad utjämningskollektiv. Premien hade årligen (sedan 1970 i SPK och sedan 1984 i Alecta) satts till en viss procent av den pensionsgrundande lönen oberoende av den försäkrades ålder, lön och löneintervall.
Från och med 1991 ingår ITP Sjö (förutom tidig pension) i ITP-kollektivet med individuella premier. Rederierna kan även tillämpa FPG/PRI-systemet.
Från och med 1 oktober 2011 slogs Sjöbefälsförbundet och Sveriges Fartygsbefälsförening ihop till en gemensam organisation med namnet Sjöbefälsföreningen som är anslutet till Ledarna.
Från och med mars 2014 så sköter och beräknar PRI sjöbefälens tidiga pensioner.