Utländska arbetsgivare med tillfällig verksamhet i Sverige
Tillfällig verksamhet i Sverige - arbetare
Det finns ett särskilt avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO som gäller för arbetsgivare med säte inom EU/EES som har tillfällig verksamhet i Sverige.
Avtalet gäller om arbetsgivare genom kollektivavtal ska teckna tjänstepension och försäkring och tänker ha verksamhet i Sverige som inte beräknas vara längre än tolv månader. Om de tänker ha verksamhet i mer än 12 månader kan de också söka om undantag, se punkten om premier till kompletterande ålderspension.
Från och med den tidpunkt när arbetsgivare tecknar kollektivavtal med fackförbund, ska de också teckna försäkringsavtal med Fora. Om arbetsgivaren tecknar kollektivavtal genom att bli medlem i ett arbetsgivarförbund, ska de teckna försäkringsavtal senast från den tidpunkt verksamheten startar i Sverige.
Utgångspunkten är att alla försäkringar ska tecknas, med vissa undantag:
- Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) tecknas alltid.
- Omställningsförsäkring tecknas inte.
- Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) tecknas inte om arbetsgivaren kan visa att den anställda omfattas av socialförsäkringssystem i annat EU/EES-land.
- Den anställda kan undantas från Avtalspension SAF-LO om arbetsgivaren fortfarande betalar premier till kompletterande ålderspension i hemlandet. Utländska arbetsgivare kan också söka undantag om verksamheten i Sverige överstiger tolv månader för utsänd anställd, som omfattas av artikel 6 punkt 2 i direktiv 98/49/EG. Det förutsätter att premier fortfarande betalas till kompletterande ålderspension i hemlandet.
Arbetsgivaren ansöker om undantag hos Fora.
Arbetsgivare med säte utanför EU/EES som bedriver tillfällig verksamhet i Sverige och där arbetsgivaren genom kollektivavtal ska teckna tjänstepension och försäkring kan, efter särskild prövning i Försäkringsnämnden hos Fora, också undantas.
Tillfällig verksamhet i Sverige - tjänstemän
Det finns ett särskilt avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK som gäller för arbetsgivare med säte inom EU/EES som har tillfällig verksamhet i Sverige.
Avtalet gäller om arbetsgivare genom kollektivavtal ska teckna tjänstepension och försäkring och tänker ha verksamhet i Sverige som inte beräknas vara längre än tolv månader.
Från och med den tidpunkt när arbetsgivaren tecknar kollektivavtal med fackförbund, ska de också teckna pensioneringsavtal med Collectum och försäkringsavtal med Fora. Om arbetsgivaren tecknar kollektivavtal genom att bli medlem i ett arbetsgivarförbund, ska de teckna pensionerings- och försäkringsavtal senast från den tidpunkt verksamheten startar i Sverige.
Utgångspunkten är att arbetsgivaren ska teckna alla försäkringar med vissa undantag:
- Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) tecknas alltid.
- Omställningsförsäkring tecknas inte.
- ITP sjukpension tecknas inte om arbetsgivaren kan visa att den anställda omfattas av socialförsäkringssystem i annat EU/EES-land.
- Den anställda kan undantas från tjänstepensionen ITP om arbetsgivaren fortfarande betalar premier till kompletterande ålderspension i hemlandet. Undantaget gäller också ITPK och eventuell familjepension för den som har tjänstepensionen ITP 2.
Arbetsgivaren ansöker om undantag hos Collectum och Fora.
Om arbetsgivaren har verksamhet i Sverige längre än tolv månader så ska de teckna alla försäkringar för anställda tjänstemän i Sverige från och med månad 13.
Arbetsgivare med säte utanför EU/EES som har tillfällig verksamhet i Sverige och där arbetsgivaren genom kollektivavtal ska teckna tjänstepension och försäkring kan, efter särskild prövning i ITP-nämnden hos Collectum och Försäkringsnämnden hos Fora, också undantas.
Arbetsgivare kan i vissa andra fall ha möjligheter att söka undantag från ITP-planen.
Se Collectums information under rubriken undantag.