Utlandstjänstgöring arbetare
Försäkringar för arbetare
Kompensation för förlust av svensk sjukpenning samt allmän pension och efterlevandepension görs via de kollektivavtalade försäkringarna. Om den anställda förlorar svensk sjukpenning ska arbetsgivaren betala en tilläggspremie till Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS), för att denna försäkring ska kompensera bortfallet.
Om den anställda förlorar allmän pension och efterlevandepension, ska arbetsgivaren betala tilläggspremier för dessa på den anställdas lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp till Avtalspension SAF-LO. Tilläggspremierna motsvarar ålderspensionsavgiften och efterlevandepensionsavgiften som ingår i arbetsgivaravgifterna. Tilläggspremierna omfattas av samma bestämmelser som gäller för ordinarie tjänstepension.
När gäller försäkringsskyddet?
För att de kollektivavtalade försäkringarna ska gälla måste den anställda omedelbart innan utlandstjänstgöringen börjar, ha omfattats av svensk arbetsskadeförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring, eller fullgjort en annan utlandstjänstgöring som omfattas av avtalet om social trygghet. Med tjänstgöring utomlands menas både tjänsteresor och längre utlandsuppdrag.
Dessutom måste följande vara uppfyllt:
- Anställningen ska vara hos en svensk arbetsgivare.
- Utlandstjänstgöringen ska vara på uppdrag av en svensk arbetsgivare.
Undantag
Ibland kan det vara mindre bra att behålla de svenska avtalsförsäkringarna. Därför kan arbetsgivaren och arbetaren komma överens om att den anställda ska undantas. Undantag kan göras i följande två fall:
- Utlandstjänsten tros vara, eller har varat i mer än sex år.
- Arbetaren har anställning både hos en svensk och en utländsk arbetsgivare och har avtal om sociala förmåner med den utländska arbetsgivaren.
Jobba i ett land i EU/EES, Schweiz eller Storbritannien
- Om den anställda ska jobba i ett land i EU/EES, Schweiz eller Storbritannien gäller socialförsäkringen i max 2 år. De försäkringar den anställda har genom kollektivavtalet gäller normalt sett under perioden hen jobbar utomlands. Reglerna för att jobba i Storbritannien är i stort sett samma som för EU/EES.
- Om den anställda ska jobba utomlands i max 2 år ska arbetsgivaren tillsammans med den anställda anmäla det till Försäkringskassan, och begära ett utsändningsintyg. Det görs genom att fylla i blankett 6220 som finns att ladda ner hos Försäkringskassan. Det finns även möjlighet att ansöka om dispens hos Försäkringskassan för utsändningar upp till 5 år (gäller inte Storbritannien).
- Om den anställda jobbar utomlands mer än 2 år (eller efter dispens 5 år) och alltså inte längre omfattas av svensk socialförsäkring, ska arbetsgivaren anmäla det till Fora. Genom de kollektivavtalade försäkringarna kompenseras den anställda för bortfall av svensk sjukpenning samt allmän pension och efterlevandepension.
- Det finns en rekommendation att arbetsgivaren tecknar en läkekostnadsförsäkring (LFU) för den anställda.
Jobba i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien
- Om den anställda ska jobba i ett land utanför EU/EES, Schweiz och Storbritannien gäller svensk socialförsäkring vanligtvis max 1 år. Sverige har även ett antal konventioner som reglerar vilket lands socialförsäkring som ska gälla vid arbete utomlands. De försäkringar den anställda har genom kollektivavtalet gäller normalt sett även under perioden hen jobbar utomlands.
- Om den anställda ska jobba i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien ska arbetsgivaren kontakta Försäkringskassan. Be dem om den information och de blanketter du behöver.
- Om den anställda jobbar utomlands mer än 1 år (eller enligt konventionen) och alltså inte längre omfattas av svensk socialförsäkring, ska arbetsgivaren anmäla det till Fora. Genom de kollektivavtalade försäkringarna kompenseras den anställda för bortfall av svensk sjukpenning samt allmän pension och efterlevandepension.
- Det finns en rekommendation att arbetsgivaren tecknar en läkekostnadsförsäkring (LFU) för den anställda.
Läkekostnadsförsäkring vid utlandstjänstgöring (LFU)
För avtalsområde Svenskt Näringsliv-LO finns en rekommendation från Svenskt Näringsliv om att arbetsgivare som har anställda som jobbar utomlands bör teckna en särskild läkekostnadsförsäkring för dessa. Läkekostnadsförsäkringen (LFU) kan ge den anställda ersättning för:
- skäliga kostnader i samband med läkar- och sjukhusvård, resekostnader, hemtransport och återresa
- tandbehandling vid akut tandvård
- graviditetskontroll och förlossning.
Om arbetsgivaren och arbetaren har kommit överens om att den anställdas familj ska följa med under utlandstjänstgöringen kan även dessa omfattas av läkekostnadsförsäkringen. Med familj menas här make, maka, sambo och barn.
Distansarbete
De kollektivavtalade försäkringarna gäller när en anställd jobbar på distans i ett annat land. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller i det här fallet under en begränsad tid, vanligtvis en till två veckor. För att den anställda ska få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) krävs i de flesta fall att Försäkringskassan betalar ut sjukpenning. Det kan därför bli problem för den anställda att få ersättning från AGS om hen inte ska omfattas av svensk socialförsäkring.
Den anställda kan under vissa förutsättningar fortsätta tillhöra svensk socialförsäkring vid distansarbete utomlands. Det är Försäkringskassan som utreder vilket lands socialförsäkringslagstiftning som den anställda ska omfattas av. Den anställda ansöker om intyg (till exempel A1-intyg) från Försäkringskassan som visar i vilket land hen är socialförsäkrad.