Utlandstjänstgöring enligt lag
Principer för arbetare inom EU
Mer information
Läs mer om lagen hos regeringen, Försäkringskassan och Skatteverket.
Försäkringar enligt lag
Det finns inga gemensamma regler för socialförsäkringar, men för den som arbetar inom EU/EES finns en viss samordning. Det är till för att den som arbetar i olika medlemsstater inte ska förlora sina intjänade förmåner. Därutöver har Sverige socialförsäkringskonventioner med ett antal länder utanför EU/EES. Dessa kallas för konventionsländer och reglerar ländernas skyldigheter mot varandra när det kommer till den anställdas sociala trygghet.
Huvudregeln är att den anställda är försäkrad i det land där hen jobbar. De personer i den anställdas familj som inte själva arbetar är också försäkrade i detta land. Detta gäller även egenföretagare.
Exempel på förmåner som omfattas av samordningen:
- Sjukpenning och föräldrapenning från Försäkringskassan.
- Sjukersättning och rehabiliteringsåtgärder.
- Allmän pension.
- Arbetsskadeersättning vid olycksfall i arbetet och vid arbetssjukdomar.
- Ersättning från arbetslöshetskassa vid arbetslöshet.
- Dödsfallsersättningar.
- Familjeförmåner och barnbidrag.
Principer för arbete inom EU
Inom EU/EES finns vissa gemensamma principer för den som jobbar utomlands.
Principen om lagstiftning
Principen om lagstiftning innebär att det endast går att tillhöra ett lands socialförsäkring. Det är också endast till detta land som det betalas socialförsäkringsavgifter. Huvudregeln är att den som jobbar i ett medlemsland tillhör detta lands socialförsäkring även om hen är bosatt i ett annat land.
Likabehandlingsprincipen
En medborgare i ett EU/EES-land som arbetar i ett annat EU/EES-land än bosättningslandet ska behandlas på samma sätt som arbetslandets egna medborgare.
Sammanläggningsprincipen
När kvalifikationstiden ska räknas ut för olika sociala förmåner ska alla försäkringsperioder i olika EU/EES-länder läggas ihop. Detta innebär att en anställd kan få rätt till sina intjänade förmåner även om hen inte har tillräcklig tid i varje enskilt land.
Exportabilitetsprincipen
Förmåner som den anställda har tjänat in i ett EU/EES-land ska kunna betalas ut oavsett om personen bor i ett annat EU/EES-land vid utbetalningen.
Intjänandeprincipen
Den som har tjänat in pension i flera länder får sin pension utbetald från respektive land. Storleken på pensionen beror på intjänandetiden i de olika länderna.
EU-förordning 883/2004
Samordningen av socialförsäkringssystemen inom EU styrs av EU-förordning 883/2004. Även Schweiz samt EES-länderna Norge, Lichtenstein och Island tillämpar denna EU-förordning. Storbritannien tillämpar i stort sett samma regler som EU. Det huvudsakliga innehållet i förordning 883/2004 är:
- Den som blir utsänd till ett annat land för att arbeta, omfattas av i hemlandets socialförsäkring upp till 24 månader. Det finns möjlighet till dispens vid längre utsändningar.
- Vid arbete i flera medlemsländer måste arbetet omfatta minst 25 % i bosättningslandet för att få detta lands socialförsäkring.
- Den som är anställd i ett medlemsland och samtidigt är egenföretagare i ett annat land kan bara ha socialförsäkring i det land där hen har sin huvudsakliga inkomst.
- Vid utsändning inom EU gäller intyg om tillämplig lagstiftning (A1/E101). Arbetsgivare och anställd ansöker gemensamt om detta hos Försäkringskassan (blankett 6220).
Om det är tänkt att arbetet ska pågå i högst 24 månader gäller socialförsäkringssystemet i det land som den anställda är utsänd ifrån. Om den utsända ska jobba i mer än 24 månader omfattas hen av socialförsäkringssystemet i det land som hen arbetar i från och med första dagen. Efter 24 månader och om utsändningsperioden har avslutats kan inte en ny period beviljas förrän det har gått minst två månader från sista dagen på den avslutade perioden.
Den utsända kan få stå kvar i utsändningslandets socialförsäkringssystem även under längre utsändningstid. I sådana fall ska det göras en dispensansökan till Försäkringskassan och detta bör göras redan vid utsändningstillfället. Det finns idag en praxis som säger att normalt sett ges dispens i fem år. Det gäller dock inte Storbritannien.
Arbete i flera länder
Om den anställda bor i Sverige och arbetar i minst två olika länder inom EU/EES, i Schweiz eller i Storbritannien, ska anmälan göras till Försäkringskassan för utredning om vilket lands socialförsäkring den anställda ska omfattas av.
Om den anställda bor i ett annat land inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien och arbetar i minst två olika EU/EES-länder, Schweiz eller Storbritannien ska anmälan i stället göras det till den myndighet som motsvarar Försäkringskassan i det land där den anställda bor och arbetar. Då kommer den myndigheten att utreda vilket lands socialförsäkring den anställda ska omfattas av.
Konventionsländer
Avtal eller konvention om social trygghet styr avgiftsskyldigheten. Förordning 883/04 är inte tillämplig. Sverige har slutit avtal eller konventioner om social trygghet med ett tjugotal länder. I konventionerna regleras ländernas ömsesidiga skyldigheter vad gäller den sociala tryggheten för arbetstagare. Konventionerna innebär i stora drag att en anställd omfattas av socialförsäkringen i det land där hen arbetar och att socialavgifterna betalas i arbetslandet.
Konventionerna innehåller även regler om utsändning av arbetstagare. Normalt ska den utsände arbetstagaren omfattas av hemlandets socialförsäkring om utsändningen pågår under en kortare period. Hur lång en sådan kortare period är varierar mellan 12, 24, 36 och 60 månader, beroende på konvention. Under denna tid betalas alla avgifter enligt konventionen i utsändningslandet, det vill säga den utsändes hemland. Därefter betalas alla avgifter i arbetslandet. I Skatteverkets broschyr SKV 401 finns mer information.
Övriga länder
Om anställd är utsänd till ett land utanför EU/EES och som Sverige inte har en socialförsäkringskonvention med, är den anställda kvar i svensk socialförsäkring, men bara om perioden som utsänd uppgår till högst tolv månader. Om perioden är längre än tolv månader har den anställda inte längre någon svensk socialförsäkring.
Distansarbete
När en anställd arbetar på distans i ett annat land räknas det oftast som arbete i det land där arbetsuppgifterna utförs. Det innebär att den anställda är socialförsäkrad i det land som hen arbetar i. Det finns möjlighet att göra undantag från reglerna genom ansökan om undantag. Anställd som arbetar under 50 procent på distans kan under vissa förutsättningar ändå vara socialförsäkrad i Sverige. Detta är ett undantag som flera EU-länder kommit överens om. Den anställda ansöker hos Försäkringskassan om det finns ett önskemål att omfattas av svensk socialförsäkring.
Hos Försäkringskassan finns information om undantaget, följ länken här nere och klicka på plusmenyn “Om du är anställd av en privat arbetsgivare”.
Läs mer vad som gäller för de kollektivavtalade försäkringarna.
- Utlandstjänstgöring arbetare
- Utlandstjänstgöring tjänstemän