Utlandstjänstgöring tjänstemän (Fremia-PTK)
Försäkringar för tjänstemän
För att avtalsförsäkringarna ska kunna gälla vid utlandstjänst så ska tjänstemannen innan utlandstjänsten påbörjas:
- Omfattas av svensk arbetsskadeförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring.
- Ha varit på ett annat utlandsuppdrag som omfattas av avtalet, med tjänstgöring utomlands avses såväl tjänsteresor som längre utlandsuppdrag.
- Arbetet sker på en svensk arbetsgivares uppdrag.
- Tjänstemannen är anställd av en svensk arbetsgivare som har kollektivavtal.
Den anställningsform som gäller under utlandstjänsten är avgörande för hur kollektivavtalet kan fortsätta att gälla.
- Utsänd.
- Uppdrag - tjänstemannen är tjänstledig från den svenska arbetsgivaren för att arbeta under en viss tid utomlands i utländskt koncernbolag.
- Lokalanställd – då gäller lokala villkor.
Om den anställda inte längre omfattas av svensk socialförsäkring ska arbetsgivaren komplettera med ett extra försäkringsskydd via tjänstepensionen KTP 2. De särskilda bestämmelserna kallas för KTP Utland och gäller för KTP 2 vid utlandstjänstgöring. Det är beroende på vilket land och under hur lång tid som avgör om arbetsgivaren behöver komplettera försäkringsskyddet.
Arbetsgivaren behöver normalt inte göra en anmälan till Folksam om utlandstjänstgöringen är inom EU/EES-området, Schweiz eller Storbritannien och uppgår till max 24 månader. Är tjänstgöringen längre än 24 månader och den anställda lämnar svensk socialförsäkring måste en anmälan göras. Anmälan ska göras från den tidpunkt då den anställda inte längre omfattas av svensk socialförsäkring, vilket beslutas av Försäkringskassan.
Sverige har socialförsäkringskonventioner med flera länder. De olika konventionerna reglerar hur länge den anställda omfattas av svensk socialförsäkring. Om den anställda ska arbeta utanför EU/EES-området, Schweiz eller Storbritannien, i minst tolv månader och den anställda lämnar svensk socialförsäkring, måste arbetsgivaren anmäla detta till Folksam.
Hos Folksam finns mer information.
Innehåll i KTP Utland
KTP Utland består av två delar:
- KTP sjukpension vid utlandstjänstgöring
- Kompensation utland
Har den anställda inte rätt till svensk sjukpenning i sin utlandstjänstgöring så ersätter KTP Utland vad Försäkringskassan och KTP sjukpension tillsammans skulle ha utbetalat vid arbete i Sverige. KTP sjukpension vid utlandstjänstgöring har samma åldersgränser som vanliga KTP sjukpension.
Sjukpenninggaranti
Det finns tillfällen då en tjänsteman inte kan få sjukpenning eller motsvarande i landet för utlandstjänstgöring, eller att den som är sjuk får en sjukförmån som är mindre än svensk sjukpenning. I dessa fall ska arbetsgivaren betala en ersättning som motsvarar svensk sjukpenning. Detta gäller inte om den anställda får ersättning från KTP eller Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), men denna bestämmelse har troligen mindre betydelse, då arbetsgivaren normalt betalar sjuklön.
Någon kollektivavtalad skyldighet att betala sjuklön utomlands finns inte. Då karenstiden är 90 dagar för KTP sjukpension är det bra om arbetsgivaren, i utlandsavtalet med den anställda, anger hur ersättningen ska se ut för sjukdomstiden fram till dag 90.
Kompensation utland
Som kompensation för bortfall av svensk allmän ålderspension och efterlevandepension ska arbetsgivaren teckna Kompensation utland när den anställda lämnar svensk socialförsäkring. Det gäller endast vid tjänstgöring i länder utanför EU/EES-området. I princip går det alltså inte att teckna Kompensation utland inom EU/EES.
Om den anställda arbetar i något av de nya EU-länderna kan arbetsgivaren teckna Kompensation utland på frivillig basis om arbetsgivaren tycker att socialförsäkringsskyddet i arbetslandet inte är tillräckligt omfattande.
De nya EU-länderna är:
- Bulgarien
- Estland
- Lettland
- Litauen
- Tjeckien
- Slovakien
- Slovenien
- Polen
- Ungern
- Rumänien
Arbetsgivaren kan teckna Kompensation utland genom Folksam. Storleken på kompensation av ålderspension avgörs av den anställdas ålder.
Tabellen visar premien som kompenserar för bortfall av svensk allmän pension. Premie betalas på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp.
Åldersintervall | Premiens storlek i procent av pensionsmedförande lön |
18-29 år | 9,4 % |
30-39 år | 11,3 % |
40-49 år | 13,5 % |
50-59 år | 16,5 år |
60-65 år | 18,5 % |
*Tabellen ska läsas så att kompensation utland gäller fram till 66 års ålder.
Läs om övergångsregler under “Arbete efter ordinarie pensionsålder”.
Särskild efterlevandepension
I KTP utland ingår en särskild efterlevandepension för att kompensera för bortfall av svensk allmän efterlevandepension om tjänstemannen dör under tjänstgöring utomlands. Särskild efterlevandepension som är en försäkring utan sparande, tecknas alltid via Folksam och försäkras i Folksam. Efterlevandepensionen gäller från och med det andra kalenderåret efter det år då utlandstjänstgöringen började. Skyddet gäller till och med det tredje året efter att utlandstjänstgöringen upphörde, dock längst till månaden före den anställda fyller 66 år.
Vid dödsfall betalas ett inkomstbasbelopp per år under fem år ut till den försäkrades make, maka, registrerad partner eller sambo. Finns det barn, betalas beloppet ut till dess det yngsta barnet fyller 12 år. Till den försäkrades barn betalas ett halvt inkomstbasbelopp ut per år och barn, till och med den månad då barnet fyller 20 år.
Undantag
Ibland kan det vara mindre bra att behålla de svenska avtalsförsäkringarna. Därför kan arbetsgivaren och den anställda komma överens om att den anställda ska undantas. Görs ett sådant undantag bör det finnas en skriftlig överenskommelse mellan arbetsgivaren och den anställda.
Undantag kan göras i följande två fall:
- Utlandstjänsten tros vara – eller har varat – i mer än sex år.
- Tjänsteman har anställning både hos en svensk och en utländsk arbetsgivare (uppdrag) och har avtal om sociala förmåner med den utländska arbetsgivaren.
Läs mer om utlandstjänstgöring hos Folksam.
Jobba i ett land i EU/EES, Schweiz eller Storbritannien
- Om den anställda ska jobba i ett land i EU/EES, Schweiz eller Storbritannien gäller socialförsäkringen i max 2 år. De försäkringar den anställda har genom kollektivavtalet gäller normalt sett under perioden hen jobbar utomlands. Reglerna för att jobba i Storbritannien är i stort sett samma som för EU/EES.
- Om den anställda ska jobba utomlands i max 2 år ska arbetsgivaren tillsammans med den anställda anmäla detta till Försäkringskassan och begära ett utsändningsintyg. Det görs genom att fylla i blankett 6220 som finns att ladda ner hos Försäkringskassan. Det finns även möjlighet att ansöka om dispens hos Försäkringskassan för utsändningar upp till 5 år (gäller inte Storbritannien).
- Om den anställda jobbar utomlands mer än 2 år (eller efter dispens 5 år) och alltså inte längre omfattas av svensk socialförsäkring, ska arbetsgivaren anmäla det till Folksam. Genom KTP utland kan anställd som jobbar i något av de nya EU-länderna kompenseras för bortfall av allmän pension och efterlevandepension, som det beskrivs högre upp på sidan under rubriken Kompensation utland. Vid sjukdom ersätter KTP utland vad Försäkringskassan och KTP sjukpension tillsammans skulle ha utbetalat om den anställda arbetat i Sverige.
- Teckna en läkekostnadsförsäkring (LFU) för den anställda.
Jobba i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien
- Om den anställda ska jobba i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien gäller svensk socialförsäkring vanligtvis max 1 år. Sverige har även ett antal konventioner som reglerar vilket lands socialförsäkring som ska gälla vid arbete utomlands. De försäkringar den anställda har genom kollektivavtalet gäller normalt sett även under perioden hen jobbar utomlands.
- Om den anställda ska jobba i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien ska arbetsgivaren kontakta Försäkringskassan. Be dem om den information och de blanketter som behövs.
- Om den anställda jobbar utomlands mer än 1 år (eller enligt konventionen) och alltså inte längre omfattas av svensk socialförsäkring, ska arbetsgivaren anmäla det till Folksam. Genom KTP-planen kompenseras den anställda för bortfall av svensk sjukpenning samt allmän pension och efterlevandepension.
- Teckna en läkekostnadsförsäkring (LFU) för den anställda.
Läkekostnadsförsäkring vid utlandstjänstgöring (LFU)
I samband med att det tecknas upp KTP utland i Folksam tecknas det även upp en läkekostnadsförsäkring (LFU)
Läkekostnadsförsäkringen kan ge den anställda ersättning för:
- skäliga kostnader i samband med läkar- och sjukhusvård, resekostnader, hemtransport och återresa
- tandbehandling vid akut tandvård
- graviditetskontroll och förlossning.
Om arbetsgivare och den anställda har kommit överens om att den anställdas familj ska följa med under utlandstjänstgöringen omfattas familjen också av LFU. Med familj menas här make, maka, sambo och barn under 21 år.
Distansarbete
De kollektivavtalade försäkringarna gäller när en anställd jobbar på distans i ett annat land. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller i det här fallet under en begränsad tid, vanligtvis en till två veckor. För att den anställda ska få ersättning från KTP sjukpension krävs i de flesta fall att Försäkringskassan betalar ut sjukpenning. Det kan därför bli problem för den anställda att få ersättning från KTP sjukpension om hen inte ska omfattas av svensk socialförsäkring.
Den anställda kan under vissa förutsättningar fortsätta tillhöra svensk socialförsäkring vid distansarbete utomlands. Det är Försäkringskassan som utreder vilket lands socialförsäkringslagstiftning som den anställda ska omfattas av. Den anställda ansöker om intyg (till exempel A1-intyg) från Försäkringskassan som visar i vilket land hen är socialförsäkrad.