Tiotaggarlösning – en alternativ pensionslösning
En tiotaggarlösning är en alternativ pensionslösning som ersätter hela eller delar av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP 2. För att kunna välja en tiotaggarlösning måste du ha ITP 2 och tjäna mer än tio inkomstbasbelopp. Du och din arbetsgivare ska vara överens om lösningen.
Vad är en tiotaggarlösning?
En tiotaggarlösning är bara aktuell för dig som har tjänstepensionen ITP 2 och tjänar minst 62 460 kronor i månaden. Du väljer bort hela eller delar av inbetalningarna till din tjänstepension ITP 2 och familjepensionen, och ersätter dem med en alternativ pensionslösning. Det är din arbetsgivare som bestämmer hur den pensionslösningen ska se ut och vem eller vilka pensionsbolag som ska förvalta den delen av din tjänstepension. Du kan också ha kvar din vanliga ITP 2.
De olika alternativen:
- Ha kvar din ITP 2.
- Gå över helt till ITP 1.
- Ha ITP 2 upp till 7,5 inkomstbasbelopp samt för överstigande del välja en tiotaggarlösning. Den kan läggas i din ITPK eller i ett pensionsbolag utanför ITP. Det är din arbetsgivare som bestämmer.
Viktigt att tänka på
Att ha en tiotaggarlösning innebär bland annat att du kan välja hur dina pengar placeras. Innan du väljer en tiotaggarlösning behöver du tänka igenom ditt val noga.
- Om du har valt en tiotaggarlösning kan du inte gå tillbaka till ITP 2, förutom om du byter arbetsgivare.
- Det är du som tar det slutgiltiga beslutet om du ska ha tiotaggarlösning eller inte.
- En tiotaggarlösning styrs inte av kollektivavtalet. Det är din arbetsgivare som bestämmer om de ska erbjuda en tiotaggarlösning och hur den utformas.
- Det är viktigt att du läser på om skillnaderna mellan premiebestämd och förmånsbestämd pension. En tiotaggarlösning är premiebestämd. Premiebestämd pension innebär att premiens storlek är bestämd på förhand. Den kan exempelvis vara en viss procent av lönen eller ett visst belopp.
- Du och din arbetsgivare ska ha ett skriftligt avtal om du ska teckna en tiotaggarlösning.
- Det är viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det är ni väljer – och vad ni väljer bort.