En film om tjänstepensionen KTP 2
Vi berättar vi om hur din tjänstepension fungerar och hur du själv kan påverka den genom att göra olika val.
Du kan själv välja placering för en del av din tjänstepension KTP 2, och du kan välja till ett återbetalningsskydd om din familj har behov av det.
Du som har KTP 2 började tjäna in den som tidigast när du fyllde 28 år. Inbetalningarna fortsätter så länge som du är anställd hos din arbetsgivare, men som längst till 65 års ålder.
Den ena delen av KTP 2 består av en förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du så småningom kommer få ut är bestämd i förhand. Du kan inte själv placera din förmånsbestämda pension utan din arbetsgivare betalar in så mycket som behövs för att du ska kunna få ut det förbestämda månadsbeloppet. Hur mycket det rör sig om påverkas av storleken på din lön och hur länge du har tjänat in till din KTP 2.
Den andra delen av din pension heter KTPK-egenpension och är en premiebestämd pension. Din lön styr summan din arbetsgivare betalar in till KTPK-egenpension. Förenklat innebär det att din arbetsgivare betalar in motsvarande minst 2,1 % av din lön till din KTPK-egenpension varje månad. Hur mycket pengar du så småningom får ut i pension beror på vilka avgifter du betalar, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet.
Om du vill kan du själv bestämma i vilken sparform din KTPK-egenpension ska placeras i hos Folksam. Det finns två sparformer att välja mellan:
Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Folksam.
Genom din pension och försäkring via jobbet har du automatiskt vissa efterlevandeskydd som ger din familj ersättning när du dör. Du har också möjlighet att lägga till eller välja bort skydd beroende på hur behovet ser ut för dig och din familj.
För din KTPK-egenpension kan du lägga till ett återbetalningsskydd som betalar ut det aktuella värdet av din KTP 2-egenpension till din familj när du dör.
Utöver inbetalningarna till din tjänstepension KTP 2 kan din arbetsgivare sätta in extra pengar eftersom vissa kollektivavtal innehåller regler om deltidspension. Kolla upp med din arbetsgivare eller ditt fackförbund vad som gäller på din arbetsplats.
Vi berättar vi om hur din tjänstepension fungerar och hur du själv kan påverka den genom att göra olika val.
Här har vi samlat mer information om saker som är bra att känna till. Vad händer med din tjänstepension om du blir sjuk en längre tid? Vad innebär löneväxling och tiotaggarlösning? Vad behöver du ha koll på när du närmar dig pensionen?
Premiebefrielseförsäkring är en försäkring som tar över arbetsgivarens ansvar att betala in till din tjänstepension om du blir sjukskriven en längre tid. Försäkringen ser till att du inte går miste om pensionspengar när du inte har din vanliga lön.
Premiebefrielseförsäkringen gäller från dag 91 i en sjukskrivning. Du ska samtidigt ha ersättning från Försäkringskassan genom sjukpenning, sjukersättning, rehabiliteringspenning eller aktivitetsersättning.
Du som anställd behöver inte göra någon anmälan. Det är din arbetsgivare som ska anmäla till Folksam för att premiebefrielseförsäkringen ska gälla.
Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling har du en möjlighet att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra tjänstepension. Enkelt uttryckt är löneväxling ett sätt att pensionsspara och som kan vara förmånligt på grund av skatteregler.
Några saker som är viktiga att känna till:
Om du tjänar minst 66 066 kronor per månad kan du, efter överenskommelse med din arbetsgivare, använda en viss del av KTP-pengarna till en individuellt anpassad tjänstepension. Det här kallas alternativ pension eller tiotaggarlösning.
Du kan placera de KTP-pengar som är baserade på den del av din lön som ligger över 49 549 kronor per månad, vilket motsvarar 7,5 inkomstbasbelopp/12.
Det är viktigt att du läser på om skillnaderna mellan premiebestämd och förmånsbestämd pension. En tiotaggarlösning är premiebestämd. Premiebestämd pension innebär att premiens storlek är bestämd på förhand. Den kan exempelvis vara en viss procent av lönen eller ett visst belopp.
Arbetsgivaren kan erbjuda dig olika alternativ för en alternativ pension:
När du har mindre än fem år kvar till pensionsåldern kan det hända att du inte får inbetald tjänstepension på hela delen av en lönehöjning. På ditt pensions- och försäkringsbesked från Folksam kan du se både den lön som din arbetsgivare anmält in och den lön som tjänstepensionen baseras på.
Kollektiv slutbetalning innebär att du efter 62 års ålder kan få din tjänstepension KTP 2 slutbetalad om du slutar att jobba för att gå i pension. Resten av dina pensionspengar betalas då in som om du hade arbetat till 65 års ålder.
Om du går i pension tidigast månaden efter att du fyllt 62 år tar Folksam över för din arbetsgivare, och betalar in pengar till din tjänstepension KTP 2 fram till din 65-årsdag. Pensionen blir då lika stor som om du fortsatt jobba fram till 65. Det här kallas kollektiv slutbetalning.
För att du ska få en slutbetalning gäller det här:
Om du har en så kallad tiotaggarlösning genom Folksam har du rätt till kollektiv slutbetalning. Om du har en tiotaggarlösning i ett annat pensionsbolag har du inte rätt till kollektiv slutbetalning för den delen.
Korta fakta om pensionsålder och utbetalningstid för tjänstepensionen KTP 2.
Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.