Premier och arbetsgivaravgifter
Premier arbetare (Svenskt Näringsliv-LO)
Här beskriver vi arbetsgivarens kostnad för arbetarens tjänstepension och försäkringar inom avtalsområde Svenskt Näringsliv och LO. Varje år bestäms storleken på premierna. Fora fakturerar Afa-försäkringarna, Trygghetsfonden TSL och Avtalspension SAF-LO varje månad. Premierna är oftast avdragsgilla.
Avtalspension SAF-LO är premiebestämd, men vid överskott hos AMF kan premiereduktion gälla. Eventuell premiereduktion fastställs i förhandlingsprotokoll mellan Svenskt Näringsliv och LO, normalt i slutet av januari. Fora uppdaterar i regel hur stor del Avtalspension SAF-LO som ska finansieras av premiereduktionen under första kvartalet varje år och ändringen gäller retroaktivt från första januari. Premiereduktion gäller endast Avtalspension SAF-LO på lönedelar upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp delat med 12.
Afa Försäkring informerar beslut om premier för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS), Föräldrapenningtillägg (FPT), Premiebefrielseförsäkring (PBF), Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), Försäkring om avgångsbidrag (ABG), familjeskydd och Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) direkt efter styrelsemöte i början av december.
Eventuella ändringar i premien till Omställningsstöd (TSL) fastställs i förhandlingsprotokoll mellan Svenskt Näringsliv och LO.
Grundpremie för försäkringsavtalet med Fora.
För arbetsgivare utan anställda är kostnaden 1 000 kronor för år 2025 och faktureras i efterhand i början av 2026. Kostnaden tas ut oavsett om försäkringsavtalet gällt hela eller delar av året. För arbetsgivare med anställda tas ingen kostnad ut under 2025.
Läs mer om premier på fora.se.
Premier arbetare (Fremia-LO)
Här beskriver vi arbetsgivarens kostnad för arbetarens tjänstepension och försäkringar inom avtalsområde Fremia och LO. Gemensam tjänstepension administreras av Pensionsvalet och är premiebestämd med samma nivå som Avtalspension SAF-LO.
Afa Försäkring informerar beslut om premier för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS), Föräldrapenningtillägg (FPT), Premiebefrielseförsäkring (PBF) och Trygghetsförsäkrings vid arbetsskada (TFA) direkt efter styrelsemöte i början av december.
Folksam försäkrar och beslutar om premierna för Avtalsgrupplivförsäkring (AGL), GTP familjeskydd och Läkekostnadsförsäkring (LFU) i slutet av december.
Styrelsen för Omställningsstiftelsen CIKO beslutar om premien i december.
Läs mer om premier på pensionsvalet.se.
Premier tjänstemän ITP 1 och ITP 2
Här beskriver vi arbetsgivarens kostnad för tjänstepension och försäkringar inom avtalsområde Svenskt Näringsliv och PTK. Varje år bestäms storleken på premierna.
Alectas styrelse beslutar om premierna för ITP - riskpremier för ITP 1 och premier för ITP 2. Beslut om premier samt eventuell premiereduktion tas vid styrelsemöte i november. Informationen om nya premier finns på Alectas hemsida kort tid efter styrelsemötet, normalt sett i november. Collectum fakturerar premien för ITP 1 och ITP 2 samt ITPK varje månad.
Om arbetsgivaren har tecknat Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) i Alecta ingår premien i fakturan från Collectum. Collectum samlar in information om nya premier från valbara TGL-bolag och uppdaterar hemsidan vid årsskiftet.
Styrelsen i Afa Trygghetsförsäkring tar beslut om premien för TFA vid styrelsemöte i början av december och informerar Fora direkt efter beslut. Fora fakturerar premier för Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) och TRR. Omställningsavtalet (TRR) är premiebestämd så premien ska normalt sett inte ändras. Eventuella ändringar fastställs i förhandlingsprotokoll mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Fakturan skickas av Fora i början av varje jämn månad. Premierna är oftast avdragsgilla.
Läs mer om premier för ITP hos Collectum.
Läs mer om premier för TGL hos Collectum.
Premier för ITP 1
Premier för ITP 2
Premier tjänstemän KTP 2
Här beskriver vi arbetsgivarens kostnad för tjänstepension och försäkringar inom avtalsområde Fremia och PTK.
Läs mer om premier hos Folksam.
Premier enligt branschavtal
Parterna inom de flesta branscher har kommit överens om att arbetsgivaren ska betala premier för deltidspension eller flexpension och/eller extra pensionsavsättning. Dessa premier tillkommer och finns inte i premiesammanställningarna.
För tjänstemän som avstått från ITP ska man göra en överenskommelse om administrationen av de extra premierna.
Läs mer på avtalat.se.
Statlig ersättning för kompetens- och omställningsstöd
Från och med 1 oktober 2022 kan arbetsgivare som betalar avgift till en registrerad omställningsorganisation, få ersättning för en del av denna kostnad enligt lagen (2022:850) om grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Ersättningen till arbetsgivare beslutas av Kammarkollegiet. Den statliga ersättningen kan som högst bli 0,15 % av underlaget för arbetsgivaravgifter. Ersättningen kan heller aldrig bli högre än den inbetalda avgiften till omställningsorganisationen.
Ansökan och utbetalning via Fora
Fora administrerar ansökan och utbetalning av ersättning för arbetsgivare som betalat in avgift till Fora avseende omställningsorganisationerna Trygghetsfonden TSL, TRR samt Trygghetsrådet TRS. För att utbetalning ska kunna ske till arbetsgivaren krävs att företaget har ett bankgironummer som är registrerat hos Bankgirot. Saknas det kan vissa företag anmäla ett svenskt bankkonto till Fora för utbetalning. Utbetalning görs bara till bankgiro eller svenskt bankkonto som anmälts till Fora, inte genom avi eller på annat sätt.
Läs mer den statliga ersättningen för kompetens- och omställningsstöd hos Fora.
Ansökan och utbetalning via CIKO
För arbetsgivare och organisationer som har kollektivavtal med Fremia, och som omfattas av CIKO, är det CIKO som ansöker åt arbetsgivaren. Ersättning till arbetsgivare beslutas av Kammarkollegiet och betalas ut via CIKO.
Läs mer om den statliga ersättningen för kompetens- och omställningsstöd hos CIKO.
Begära omprövning inom tre veckor
Arbetsgivaren måste själv begära omprövning eller överklaga direkt hos Kammarkollegiet om arbetsgivaren inte är nöjd med beslutet. Arbetsgivaren anses ha mottagit beslutet när Fora elektroniskt fått beslutet från Kammarkollegiet och har då tre veckor på sig att begära omprövning eller överklaga beslutet. Det är därför viktigt att arbetsgivaren håller sig uppdaterad om informationen.
Framtida ändringar av premier och åldersgränser
Parterna Svenskt Näringsliv, LO och PTK har beslutat om framtida förändringar.
Premier till Trygghetsfonden TSL och Försäkring om avgångsbidrag (AGB) för arbetare
- Den totala premien till Trygghetsfonden TSL och AGB i huvudavtalet sänks för år 2026 från 0,49 % till 0,34 % av lönesumman.
- Den totala premien till Trygghetsfonden TSL och AGB i Omställningsförsäkringen sänks för år 2026 från 0,30 % till 0,15 % av lönesumman.
- För anställda som omfattas av huvudavtal eller Omställningsförsäkring ska avgiften till AGB för år 2026 vara 0,00 %.
- För anställda som omfattas av hängavtal eller medlemskap i arbetsgivarorganisation utanför Svenskt Näringsliv är premien precis som tidigare ytterligare 0,40 % av lönesumman.
- För anställda som varken omfattas av huvudavtal eller Omställningsförsäkring ska avgiften till AGB fortsätt vara 0,15 %.
Premier till TRR för tjänstemän
- Premie till TRR för huvudavtalet kommer från 1 januari 2025 att tas ut till 66 år från tidigare 65 år. Från 1 januari 2026 kommer premie att tas ut till 67 år från tidigare 66 år.
- Premien till TRR i huvudavtalet sänks för år 2026 från 0,55 % till 0,40 % av lönesumman.
Arbetsgivare som har hängavtal eller är medlem i arbetsgivarorganisation utanför Svenskt Näringsliv betalar precis som tidigare ytterligare 0,40 % av lönesumman.
Arbetsgivaravgifter
Arbetsgivaravgifterna beräknas på kontant lön samt skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner.
Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att betala arbetsgivaravgifter för till exempel allmän pension och sjukförsäkring. Arbetsgivaren som har kollektivavtalade försäkringar betalar även premier för dem. Arbetsgivaren betalar särskild löneskatt med 24,26% på sina pensionskostnader för anställda. Arbetsgivaravgifter gäller även för egna företagare. För vissa åldersgrupper är arbetsgivaravgiften nedsatt.
Arbetsgivaren ska redovisa och deklarera moms, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Det är den kontanta lönen samt skattepliktiga kostnadsersättningar och förmåner som ligger till grund för hur stor arbetsgivaravgiften är. Avgiften är en kostnad som kan dras av i deklarationen. Betalar arbetsgivaren ersättning som är högst 999 kronor under ett år till en anställd behöver arbetsgivaren inte göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift. Läs mer på skatteverket.se om när deklarationen och inbetalningen senast ska vara inne.
Arbetsgivaravgifter för arbetare och tjänstemän i procent av bruttolön | Avgifter för egna företagare i procent av bruttolön. Gäller inte aktiebolag | |
Ålderspensionsavgift | 10,21 | 10,21 |
Sjukförsäkringsavgift | 3,55 | 3,64 |
Föräldraförsäkringsavgift | 2,60 | 2,60 |
Efterlevandepensionsavgift | 0,60 | 0,60 |
Arbetsgivaravgift | 0,20 | 0,20 |
Arbetsmarknadsavgift | 2,64 | 0,10 |
Allmän löneavgift | 11,62 | 11,62 |
Totalt | 31,42 | 28,97 |
- Arbetsgivaren betalar ålderspensionsavgift på 10,21 % för anställda som är födda 1938–1958.
- För enmansföretag som anställer sin första och eller sin andra medarbetare är arbetsgivaravgiften sänkt till ålderspensionsavgift på 10,21 %. Detta gäller under de 24 första månaderna av anställningen.
- För egenföretagare som är födda 1939–1958 är egenavgiften 10,21 %, om inte karenstid valts. Om näringsverksamheten är passiv betalas enbart särskild löneskatt på 24,26 %. Denna regel gäller oavsett hur gammal egenföretagaren är.
Läs mer om arbetsgivar- och egenavgifter på skatteverket.se.
Kom ihåg! I vissa fall kan det regionalt finnas lägre avgifter.
Särskild löneskatt
Arbetsgivaren betalar särskild löneskatt 24,26 % på sina pensionskostnader för anställda. Fora, Collectum och Alecta har uppgift om underlag för särskild löneskatt i sina internetkontor. Särskild löneskatt redovisas på arbetsgivarens inkomstdeklaration och skatten fastställs vid taxering. Arbetsgivaren kan dra av löneskatten på taxerad inkomst. Läs mer hos Skatteverket.