Till innehållet

ITP 2 - Alternativ pensionslösning

Arbetsgivare och anställd med ITP 2 som har en årslön över tio inkomstbasbelopp, kan komma överens om att ersätta hela eller delar av ITP 2 med alternativ pensionslösning.

Alternativ pensionslösning

Det är arbetsgivaren som bestämmer om den anställda ska bli erbjuden någon av de alternativa pensionslösningarna. Den alternativa pensionslösningen gäller även om lönen hos samma arbetsgivare senare blir lägre än tio inkomstbasbelopp. 

Det finns två alternativ:

  • Den anställda byter från ITP 2 till ITP 1. 
  • En tiotaggarlösning. Den innebär att den anställda får ett individuellt anpassat pensionsavtal för tjänstepensionen och familjepensionen på lön mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp. 

    Arbetsgivaren bestämmer i vilket pensionsbolag lösningen kan tecknas. Om arbetsgivaren godkänner finns möjlighet att låta premien för en tiotaggarlösning betalas till den anställdas ITPK. Detta sker som en kompletterande premie till ITPK och följer samma val som den anställda tidigare gjort. 

    Genom att välja tiotaggarlösning avstår tjänstemannen från större delen av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP 2. ITP sjukpension ligger dock helt kvar i ITP 2. ​​​​​​​Det är inte möjligt att gå tillbaka till ITP 2 hos samma arbetsgivare. Den anställde kan däremot gå över till ITP 1 eller byta variant av tiotaggarlösning. 

 Mer information finns på collectum.se

Tillbaka till toppen

Intjänande av ITP 2

Den som väljer tiotaggarlösning på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp fortsätter att tjäna in ITP 2 på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp. På lönedelar mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp tjänar den anställda varken in ålderspension eller familjepension i ITP 2. Men den anställda har alltid rätt till den redan intjänade ITP 2 och familjepensionen.

Tillbaka till toppen

ITPK-val

Även den anställda som väljer tiotaggarlösning på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp ska göra ett ITPK-val, om inte arbetsgivaren och den anställda har kommit överens om att premien för ITPK ska ingå i tiotaggarlösningen. ​​​​​​​​​​

Tillbaka till toppen

Arbetsgivarens premie

Premiens storlek för en tiotaggarlösning är inte fastställd i ITP-avtalet. Arbetsgivaren bestämmer vilken premiemodell som ska användas. De vanligaste premiemodellerna är:

  • Premietrappa. Premierna räknas ut baserat på procent av lön i olika löne- och åldersintervall.
  • Frilagd premie. Den frilagda premien ska motsvara den kostnad som arbetsgivaren skulle ha haft för ITP 2. I de fall premien för ITP 2 reduceras så påverkar det nivån på de premier som “friläggs” och premierna blir lägre.
Tillbaka till toppen

Storleken på tiotaggarlösningen

Eftersom tiotaggalösningen normalt är premiebestämd är det svårt att på förhand säga hur stor tjänstepensionen blir. Möjligheten finns till en högre tjänstepension än vad vanlig ITP 2 kan ge. Det finns också en risk att pensionen blir lägre om den anställda inte får en god avkastning på sin tiotaggarlösning över tid. 

Anmälan av alternativ pensionslösning

När den anställda och arbetsgivaren är överens anmäler arbetsgivaren på Collectums blankett till Collectum att någon av de alternativa pensionslösningarna ska gälla. Både arbetsgivaren och den anställda ska skriva under anmälan. Blanketten kan fyllas i och signeras digitalt om arbetsgivaren är inloggad på internetkontoret hos Collectum.

I anmälan framgår det från vilket datum som någon av de alternativa pensionslösningarna ska gälla. Huvudregeln tillåter inte retroaktivitet. Alternativ pensionslösning registreras från det datum när anmälan görs till Collectum. Om anmälan görs till Collectum inom sex månader, från att anställningen började, kan lösningen registreras att gälla retroaktivt från anställningsmånaden.

Behålla alternativ pensionslösning vid byte av anställning inom koncern 

Många arbetsgivare vill att den alternativa pensionslösningen ska fortsätta gälla vid byte av anställning inom koncernen. För att kunna tillgodose detta erbjuder Collectum en förenklad administrativ rutin. Det innebär att ett koncerndirektiv tecknas.

Tillbaka till toppen

Byte av anställning

Byter den anställda arbetsgivare kan det hända att den nya arbetsgivaren vill att den anställde fortsätter med alternativ pensionslösning. Det kan då innebära att lösningen anpassas till hur den nya arbetsgivaren har pensionslösningarna ordnade.

Om ingen överenskommelse har skett om alternativ pensionslösning vid anställningsbyte är det alltid ordinarie ITP 2 som gäller för hela lönen. 

Om den nya arbetsgivaren har endast ITP 1 för alla anställda oavsett ålder så omfattas den anställda av ITP 1 och det går inte att komma överens om något annat. 

Tillbaka till toppen

Byte från ITP 2 till ITP 1

Anställd med årslön över tio inkomstbasbelopp kan komma överens med sin arbetsgivare att helt byta från ITP 2 till ITP 1. Valet kvarstår då även om lönen hos arbetsgivaren senare understiger 10 inkomstbasbelopp. ​​​​​​​

Det innebär att den anställda helt och hållet omfattas av ITP 1 och inte till någon del av ITP 2. 

Anmälan av byte till ITP 1

När den anställda och arbetsgivaren är överens anmäler arbetsgivaren på Collectums blankett att ett byte från ITP 2 till ITP 1 ska ske. Även den anställda ska underteckna anmälan. Blanketten kan fyllas i och signeras digitalt om arbetsgivaren är inloggad på internetkontoret hos Collectum.

Tillbaka till toppen

Att tänka på! 

Att tänka på vid val.

Vid val av tiotaggarösning på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp

  • ITP-avtalet ger möjlighet att den som har ITP 2 kan styra om de framtida premierna för ITP 2 familjepension till sin ITPK.
  • Utformningen av alternativ pensionslösning så kallad tiotaggarlösning är  individuell.
  • Har den anställda valt tiotaggarlösning fortsätter den att gälla även om den framtida lönen hos arbetsgivaren skulle understiga 10 inkomstbasbelopp. 
  • Har den anställda valt tiotaggarlösning med frilagd premie och Alecta reducerar eller på annat sätt förändrar premien för den förmånsbestämda ITP 2 eller familjepension, kommer även den frilagda premien att påverkas. 
  • Om den anställda valt tiotaggarlösning kan hen bara gå tillbaka till ITP 2 vid byte av arbetsgivare. Om den anställda då är sjuk får hen tillbaka ITP 2 för hela lönen först när hen är fullt frisk. 
  • Avgifterna i en tiotaggarlösning kan vara avsevärt annorlunda än i ITP eller ITPK vilket påverkar tjänstepensionen. 

Vid val till ITP 1

  • Lönerna, som ligger till grund för pensionerna, är olika för ITP 1 och för ITP 2.
  • Det finns ingen obligatorisk familjepension i ITP 1. Den anställda måste därför själv välja till familjeskydd eller återbetalningsskydd eller båda om man vill skydda efterlevande. 
  • Har den anställda valt ITP 1 fortsätter valet att gälla även om den framtida lönen hos arbetsgivaren skulle understiga 10 inkomstbasbelopp. ​​​​​​​​​​​​​​
Tillbaka till toppen

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.